Mindre papper för ogifta pappor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu kan papporna slippa pappersarbetet. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/ TT
Nu kan papporna slippa pappersarbetet. Arkivbild.

Omständligt, gammalmodigt och lite förnedrande. Kritiken mot hur nyblivna, ogifta föräldrar måste intyga att de är föräldrar till sina barn har varit hård.

Men nu tar faderskapsutredningarna ett första steg in i den digitala tidsåldern.

Skatteverket ska underrätta familjerätten i kommunen när ett barn fötts och det inte finns någon fader registrerad, det vill säga när mamman inte är gift, eller gift med en annan kvinna.

Hittills har underrättelsen skickats på papper, i posten, och den nyblivna föräldern måste sedan bekräfta föräldraskapet. Det hela ska bevittnas av två personer och sedan godkännas av kommunens socialnämnd och barnets mamma.

Nu har första steget tagits i att digitalisera processen. Med en ny tjänst gör Skatteverket det möjligt för kommunerna att både ta emot och skicka underrättelserna digitalt. Vetlanda och Malmö ligger i startgroparna.

Nyblivna föräldrar kommer alltså ännu ett tag till att få infinna sig fysiskt för att intyga sitt föräldraskap. Men det ska det också bli ändring på. Just nu pågår arbete för att det ska gå att intyga föräldraskapet med hjälp av bank-id, berättar Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket. Om allt går enligt plan införs e-tjänsten i januari 2021.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.