family

Kvinnor får alltid stå tillbaka

Nina Campioni: När det inte kunde bli sämre, blir det just det

Nina skriver om hur kvinnor försummas.
Nina skriver om hur kvinnor försummas.

Skärpning, Sverige.

Gravida kvinnor är viktiga.

Kanske till och med lite viktigare än oss andra.

Kvinnohat. Ordet används kanske godtyckligt. Men den senaste tiden har fått mig att fundera.

Innan vi går vidare så ska vi klargöra en sak. Kvinnor förstår att pandemin slår hårt mot allt, mot alla och alla delar i samhället. Och vi förstår att alla måste hjälpas åt. Men det är också sant att kvinnan sedan tidernas begynnelse varit den som stått tillbaka, som fått sämst vård, som fått stå sist i kön. I år fortsätter den traditionen. 

Vi tar en titt på förlossningsvården till exempel. En del av samhällets funktion som i många år varit så pass eftersatt att kvinnor tvingas föda i allt från skrubbar till att åka till andra landsting för att ens få plats. För att inte tala om alla barnmorskor som sliter röven av sig för att utföra mirakel varje dag. En vård som är så eftersatt att det gång på gång anordnas protestmarscher och namnunderskrifter av föräldrar som fått nog. Och när man inte trodde att det kunde bli sämre – då blir det just det. 

Inte nog med att gravida kvinnor under pandemin tvingas gå på alla besök och ultraljud helt själva. Vilket ju i sig är en sorg för alla i den blivande nya familjen, partnern som inte får vara med första gången hen ser sitt barn och mamman som kanske i värsta fall får ligga själv i ett rum och ta emot det värsta besked en gravid person kan få. Helt ärligt, jag förstår faktiskt inte varför två personer som antagligen ligger med varandra inte kan få sitta i samma rum om de inte har symtom? 

Studier visar också att gravida, nyförlösta och deras partner är de som är mest oroliga i dessa tider. Man är orolig för att tvingas föda ensam, för att inte få vara med under sitt barns förlossning och många kvinnor som lider av grav förlossningsrädsla är dessutom oroliga för att inte få kejsarsnitt. Det finns också tydlig forskning som tyder på att stress och oro på inget sätt är positivt för en graviditet och för en liten bebis.

Men, inte bara inställda kejsarsnitt är nog käftsmäll för landets gravida kvinnor och deras partners. Nu ställer Sundsvalls Län in alla KUB-test för kvinnor under 35 år. Något som tidigare alltså varit en del av en gravid kvinnas möjlighet att få veta om hennes barn mår bra plockas nu helt enkelt bort och skapar på så vis ännu ett lager av bedövande oro och gnagande ovisshet. 

Sprids verkligen corona så pass mycket på mödravårdscentralerna att man måste lägga ner grundläggande vård? Man undrar hur mycket är en kvinnas välmående värt?

Men höjden att goddag yxskaft är nyheten om att Skåne län nu erbjuder kvinnor att göra sina gynekologiska cellprov själva hemma. Och argumentet för detta fantastiskt generösa erbjudande är att underlätta för kvinnor att klara av vardagspusslet. Tillåt mig hånskratta. Jag rattar stressigt heltidsarbete, har två barn, är fotbollstränare för dotterns lag, har hus, försöker träna, aspirerar på att laga nyttig mat, försöker ha en härlig och bra relation till både min man och mina vänner, vill vara en god dotter. Men absolut – ett gynekologbesök för att säkerställa att jag inte har cancer vartannat år – DET är det som gör att vardagspusslet går i kras. Lång ögonrullning.

Nej, skärpning Sverige, sluta behandla kvinnan som mindre viktig. Vi är precis lika förbannat viktiga som den andra halvan av befolkningen. Kanske är det till och med så att gravida kvinnor är en gnutta viktigare än alla oss andra tillsammans. Så sluta behandla dem som luft och skärp er.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Av: 

family

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.