Jonna, 32, fick cancer – mitt i familjelyckan

Jonna Lohilahti njöt av livet som mamma till ettårige Miliam och nioårige Matteus när hon fick det chockerade beskedet – hon hade drabbats av en ovanlig form av äggstockscancer.

– Att kämpa i en sjukdom och samtidigt vilja vara nära sina barn som man älskar mest i världen. Den känslan – den är jobbig.

– Man är 31 år och njuter av att man är småbarnsförälder. Man står mitt i livet och får en cancerdiagnos och allt annat stannar upp, så är det. Hela mitt liv stannade upp, det går framåt nu men det är ett helt nytt liv i en helt ny riktning. Jag har en vardag som är oviss och kommer fortsätta ha det, säger tvåbarnsmamman Jonna Lohilahti.

Det var våren 2018 som Jonna, från Rimbo norr om Stockholm, gjorde en vanlig rutinkontroll ett år efter sin andra graviditet och det uppdagades att hon hade en cysta på ena äggstocken. Det man till en början trodde var ofarligt visade sig vara en svår och ovanlig form av äggstockcancer.

– Bara att få ett cancerbesked känns som att hela marken under fötterna försvinner. Jag tänkte allt möjligt, att ”nu kommer jag att dö”, ”jag hoppas att det går att rädda” och att jag inte visste om jag skulle våga berätta för någon i min närhet.

Hon fick operera bort äggstocken och ena äggledaren. När läkarna tog prover visade det sig att cancer hade spritt sig till bukhinnan och man började behandla Jonna direkt.

– Det här var inför sommaren. Den sommaren som jag hade tänkt att äntligen få vara tillsammans med hela familjen, blev istället den sommaren jag fick påbörja cellgiftsbehandling.

Jonna minns är hon berättade för sin nioårige son Matterus att hon hade cancer.

– Jag berättade att jag kommer att tappa mitt hår. Så vi bestämde att han skulle få klippa mig. Jag hade jättelångt tjockt hår så han fick klippa mig med sax. Sen följde jag med honom till skolan där han fick visa upp min frisyr.

Jonna med sina söner Miliam, 1, och Matteus, 9.
Jonna med sina söner Miliam, 1, och Matteus, 9.

Fick biverkningar av behandlingen

Behandlingen var intensiv. Jonna beskriver att hon hade fruktansvärda biverkningar som till exempel förlorad hörsel på ena örat. Hon drabbades även av både blodförgiftning och blodpropp. Det som gjorde det hela extra jobbigt var att hon inte kunde vara där för sina barn som hon önskade.

– Det var fruktansvärt att man inte ens orkade med sina egna barn. Att kämpa i en sjukdom och samtidigt vilja vara nära sina barn som man älskar mest i världen, och så ens barn som självklart vill vara med sin mamma som är sjuk, så fick vi inte det. Den känslan – den är jobbig. Man känner sig otillräcklig, det gör man.

Jonna menar att alla drabbas av ett cancerbesked, inte bara den som är sjuk. Som hennes dåvarande man. De tog beslutet att separera efter 13 år tillsammans men i framtiden kan de bli de två igen.

– Min man ville vara nära och hjälpa till och jag klarade inte av närhet just då. Jag knuffade ifrån min man kan säga. Han fick inte vara så delaktig som han hoppats. Jag levde med ångest av att dö, han med att förlora den han älskar mest. Vissa kriser svetsar en samman, andra kriser sliter en isär. Min fokus låg på att orka, då la jag allt annat åt sidan.

Skriver öppet om sin cancer

Jonna har avslutat sin cellgiftsbehandling och nu väntar kontroller var tredje månad för att se att behandlingen gett resultat. Hennes största drivkraft just nu är barnen som hon har på heltid, familjen, vänner och arbetet som undersjuksköterska där hon möter cancerpatienter som hon känner lite extra för.

– Nu tänker jag leva. Livet handlar inte bara om att överleva, alla ska vi dö en gång. Men alla andra dagar ska vi leva så jag ska leva alla de dagar jag har kvar på jorden. Oavsett tiden.

Hon har ett Instagramkonto där hon skriver öppet om sin cancer och vad hon går igenom. Hon vill stärka andra i samma situation.

– I i en cancersjukdom ska ingen vara ensam, vi ska vara där tillsammans.

Jonna är tacksam som har haft barnen vid sin sida under den tuffa tiden – som när Matteus klippte hennes hår.

– Det vackra i barnen är att de ser de enkla tingen och inte gör det så avancerat. De är öppna, raka, ärliga och lever i nuet. Matteus har varit en av mina största inspirationskällor, utan att han vet om det själv – även om jag sagt det flera gånger, säger hon och fortsätter:

– När du har en dödligt sjukdom som cancer måste du halvdö för att leva igen. Man måste motivera att allt det ovärdiga är värt, skulle jag inte haft mina barn eller nära och kära runtomkring mig vet jag inte om jag klarat av att gå igenom detta.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.