Mejla

Nina Campioni

Mer skärmtid, mer pappadagar och mindre skam 2020

Nina Campioni listar företeelser vi borde skrota

Nina Campioni säger hej då till 2019.

Foto: TT

FAMILY

Nytt decennium, och nya tag.

Här är en lista på allt vi borde begrava 2019.

Och på några grejer vi borde väcka till liv nästa år.

Välkommen 2020! Du är hett efterlängtad ska du veta. Efter ett 2019, eller helt ärligt, ett helt decennium fyllt av knasigheter ser jag fram emot en ny era som vi kan se tillbaka på och säga: Det var då vi gjorde det!

Här är den fulla listan på företeelser vi lämnar kvar i det avlagda, lite trötta och konservativa 10-talet men också några saker vi gärna behåller in i den nya svängen vi kallar det hoppfulla 20-talet.

Det här begraver vi 2019:

 • Skammen. För ungefär 500 år sedan var det poppis att skamma kvinnor av olika anledningar, man kallade dem för häxor och brände dem på bål. Knasigt nog är det lika poppis nu som då. Vi skammar våldtäktsoffer, vi skammar godisätare, vi skammar curlare, vi skammar de som ammar, vi skammar dem som inte ammar. Vi skammar särskilt mammor så pass mycket att det till och med skapats ett nytt ord för det: momshaming! 
 • Mobbarmentaliteten. Från Trump och Bolsonaro till tonåriga nättrollet bakom sin lilla skärm – 10-talet har varit mobbarens tidsera. Den arga mobben har hatat allt som inte är exakt det som mobben vill att det ska vara. Utmattande.
 • Förstörarna. Må det vara miljöbovar, kriminella gäng, diktatorer eller barnet som slår sönder alla andras barns klosstorn – förstörare är SÅ 10-tal. 
 • Vårdkrisen. Att föda i vägrenen, att bli hemskickad med självmordstankar från psykakuten, att morfar får sitta i ett ensamt rum hela dagarna i väntan på döden, att du får vänta ett år på en tid hos gynekologen. Avsaknad av resurser har varit 10-talets mantra.
 • Kommersen. Herregud vad vi shoppar! Har ni förstått det? Alltså verkligen förstått vidden? Kräkreflexen aktiveras av tanken. 
 • Rökning.

Och det här tar vi med oss in i det nya året:

 • Skärmtid. 2020 blir året vi börjar umgås igen. Kanske tittar vi till och med på vanlig tv tillsammans – ni vet, alla på en och samma skärm. Vi kanske börjar prata med varandra, blir nyfikna på varandra. Kanske vi till och med sover bättre. 
 • Doers. Greta, metoo, BB-ockupationen. Mobbarmentaliteten skapade en motreaktion och mot slutet av 10-talet exploderade vi och det tack vare ett gäng riktiga “doers”. Allén inför 2020 är krattad, nu går vi alla rakt fram.
 • Jobba mindre. Fler ges möjligheten att jobba hemifrån eller färre timmar. Modernt ledarskap är frihet under ansvar. Stress är SÅ 2019. 
 • Öppenhet. Trots vårdkris, skam och mobbing så anar jag ändå en viss öppenhet. 10-talet blev det årtionde då vi talade öppet om allt. Amning, missfall, aborter, övergrepp. Allt skulle upp på bordet och vi tillåter inte att bli tystade.
 • Naturlivet. Efter 10 år av charterflyg, Bamseklubbar och all inclusive började vi packa ryggsäcken och ge oss ut i naturen igen. Den har väntat länge nog på oss.
 • Pappadagar. 20-talet är då allt fler män inser lyxen i att lära känna sina barn.
 • Meditation.

Gott slut 2019. Må vi aldrig se dig åter. 


ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 50 % rabatt hos Lindex! Handla kläder för dam, barn & baby till bra pris online här.

Adtraction

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Av: 

Nina Campioni

Publisert:

LÄS VIDARE

Ida döpte sin son efter lyxiga drycken: ”Givet vad man ska ge honom i studentpresent”

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

MER OM FAMILY

Vuxna människor tror att allt är sant på sociala medier – nu skärper vi oss

CAMPIONI: Corona är kanske naturens sätt att hämnas

Familys julkalender: Lucka 20