FAMILY PRESENTERAS AV

Därför ska du undvika att äta mögelost när du är gravid

avKarin Holmberg

Det finns många saker man behöver hålla koll på när man är gravid – inte minst ska man hålla koll på vad man stoppar i sig.
Listeria är en bakterie som finns i en del olika livsmedel och är anledningen till att man ska undvika bland annat mögelostar när man är gravid.
Här berättar Anders Wallensten, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, varför listeria är farligt.

Listeria är en bakterie som finns runt om oss i naturen och även i vissa livsmedel där de kan växa till. Dessertostar, charkpålägg och gravad fisk är några av de livsmedel som man därför bör vara försiktig med eller helt undvika när man är gravid, berättar Anders Wallensten, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten i programmet Älskade Unge.

– Det allvarliga är att fostret kan påverkas. Är det tidigt i graviditeten så blir det ofta spontan abort. Är det senare i graviditeten kan det bli en för tidig födsel och det kan vara ett mycket sjukt barn som kommer ut och då är det ganska hög risk att barnet dör eller får svår sjukdom med kvarstående besvär, säger Wallensten i programmet.

Foto: Colourbox
Därför ska du undvika att äta mögelost när du är gravid.

Är ovanligt

I Sverige är det mycket ovanligt. Wallensten berättar att det i snitt inträffar 1–2 fall per år där gravida fått i sig listeriabakterier.
– Tack och lov vet gravida om vad de ska undvika att äta och då får vi inte många fall i Sverige, säger han.

Undvik mögelostar

Listeria finns bland annat i mögelostar så när du är gravid ska du undvika ostar som mögelostar, brieostar och chèvre. Listeria kan även finns i smörgåspålägg och färdigrätter och man bör därför vara försiktig med dessa. Samma sak gäller sushi, rökt och gravad lax – här gäller det att bara äta livsmedel som är helt färska.

Listeria försvinner inte om man fryser maten utan det enda som hjälper är om man hettar upp maten – då dör bakterien.

– Om man hettar upp maten till 70 grader så blir man av med listeria men det är inte all mat som lämpar sig för det. Så dessertostar skulle jag undvika helt och annan mat ska man äta färsk eller upphettad, säger Wallensten.

Här kan du se vad du ska undvika att äta när du är gravid


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!