Livsmedelsverket: Barntallrikar kan vara hälsofarliga

Varnar för bambuplast

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tallrikar och muggar gjorda en blandning av bambu och plast, som ofta är riktade till barn, kan vara hälsofarliga, varnar Livsmedelsverket. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Tallrikar och muggar gjorda en blandning av bambu och plast, som ofta är riktade till barn, kan vara hälsofarliga, varnar Livsmedelsverket. Arkivbild.

Tallrikar och muggar gjorda av en blandning av bambu eller majsmjöl och plast kan vara hälsofarliga, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Produkterna, som ofta är riktade till barn, har dykt upp mer och mer de senaste åren och marknadsförs ofta som miljövänliga.

I EU:s varningssystem om livsmedel, RASFF, har det varnats för att det finns produkter av den här typen som släpper ifrån sig melamin och formaldehyd till livsmedlet i så höga halter att det kan skada hälsan.

Inte akut

Melamin kan påverka urinvägarna och formaldehyd har i djurförsök visat sig påverka magregionen.

– Det är inte fråga om akut risk i normalfallet och det är inget man kan bli skadad av vid någon engångförtäring, säger Maria Florin, chef för avdelning säkra livsmedel på Livsmedelsverket, till TT.

Inom EU är det inte tillåtet att blanda växtfibrer som bambu eller majs och plast i produkter som ska komma i kontakt med livsmedel.

Produkterna som är gjorda av bambu eller majs blandat med plast släpper i första hand ifrån sig melamin och formaldehyd när de kommer i kontakt med flytande livsmedel som är över 70 grader varma under en längre tid.

Gå tillbaka

Livsmedelsverket uppmanar den som har tallrikar eller muggar som man misstänker kan innehålla en blandning av växtfibrer och plast att vända sig till den butik där produkterna köptes.

– Det är inte förenligt med lagstiftningen att sälja produkter som kommer i kontakt med livsmedel med den här blandningen. Så man kan ta tillbaka produkten till butiken och få pengarna tillbaka, säger Maria Florin.

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY