Prepping: Här är allt du behöver för ett liv i naturen

Smarta saker för att överleva en kris

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronapandemin har ändrat våra vanliga beteenden och allt fler spenderar mer tid i naturen.

Hur ska man förbereda sig för att klara olika typer av kriser på bästa sätt?

Här finns bra tips på viktiga saker att alltid ha hemma.

Om krisen eller kriget kommer

Foto: MSB

I samband med kampanjen Krisberedskapsveckan under 2018 skickade MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige.

Syftet var att göra svenskarna bättre förberedda på följderna som t.ex. allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter ger. I broschyren fanns innehåll om hur vi bäst kan förbereda oss för att kunna sköta våra grundläggande behov när viktiga funktioner i samhället plötsligt kanske inte fungerar som vanligt.

Stormköket årets julklapp

För varje år har känslan av att vilja vara redo för ett annorlunda samhälle ökat, något som märks på årets julklapp: stormköket. Enligt HUI Research är utnämningen gjord med tanke på hur våra liv förändrats av coronapandemin.

– 2020 har ju verkligen varit ett år då vi har förändrat våra beteenden i hur vi träffas och vi har vistats alltmer ute i naturen för att kunna träffa våra nära och kära, säger Sophie Nilsonne, analytiker vid HUI.

Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här kan du köpa ditt stormkök - just nu 10 % rabatt! [Extern länk]

Ökat utbud av överlevnadsprodukter

Under 2020 spenderade svenskarna mer tid utomhus och behovet av bra produkter för att leva - och överleva - på andra sätt än vi är vana har ökat.

”Semestern blev till svemester och restaurangmåltider med vin ersattes med stormköksmiddag och termoskaffe. 2020 var året då svenskarna återupptäckte den svenska naturen och stormköket representerar därför den, på många sätt märkliga, tid vi lever i.” skriver HUI i ett pressmeddelande kring stormköket.

Här är tips på andra bra överlevnadsprodukter som kan komma till nytta för alla som vill vara förberedda vid en kris.

Prepping: Överlevnadshandbok

Foto: Criseq

I den här boken lär du dig hur du överlever och klarar en nödsituation, till exempel om du gått vilse, tvingas övernatta utomhus, överraskas av dåligt väder på fjällvandringen samt om vattnet eller maten tar slut.

Boken tar även upp hur du nödsignalerar, gör upp eld, utrymmer, vad som är viktigast att tänka på om man är först på en olycksplats och om någon skadas i din närhet. En bra guide för att vara förberedd inför det mesta som kan hända.

Köp boken här för 199 kr här!

Laddar ...

Vevradio med mobilladdare

Foto: Criseq

Smart vevradio för alla friluftssituationer. Radion tar emot på AM/FM-banden och det inbyggda batteriet kan laddas upp med den inbyggda veven, via USB-uttag (sladd medföljer) och med den inbyggda solcellen.

USB-uttaget på radion fungerar även för att nödladda din mobiltelefon vid en nödsituation (som en powerbank). På ena sidan finns också en LED-lampa så att radion kan användas som ficklampa.

Köp här för 259 kronor - just nu 26 % rabatt!

Laddar ...

Stormkök Classic

Foto: The General Prepper

Stormkök i tidlös design, tillverkat i slagtåligt lättviktsmaterial. Stormköket är komplett och med sin snillrika design så tar det liten plats i ryggsäcken. Perfekt anpassat för matlagning utomhus eller inomhus vid nödfall.

Köp ditt stormkök här för 399 kr. [Extern länk]

Solcellsladdare BioLite Solar Panel 5+

Foto: The General Prepper

Ladda enkelt paddor, telefoner, lampor och andra elektriska prylar med denna solcellsladdare. Lättviktslösning med ett integrerat batteri som du kan ta med överallt. Stödbenet och indikatorn för optimering av solvinkeln gör att man enkelt kan maximera effekten. Det är också enkelt att fästa solcellsladdaren på en ryggsäck eller hänga den på i princip vad som helst.

Handla din laddare till kampanjpris här - just nu 19 % rabatt! [Extern länk]

Mindre Stormkök 27-3 HA

Foto: The General Prepper

27-serien erbjuder kök som passar bra för ensamvandraren eller två personer. Kokkärlen är mindre och kaffepannan dimensionerad därefter. Ett litet, kompakt kök som kräver minimalt utrymme i ryggsäcken.

Köp ditt mini-kök här! [Extern länk]

Munskydd

Foto: MEDS

Munskydd i 50-pack i mjuk kvalitet av 3-lagrig vävnad. Munskydden kommer med elastiska band som du fäster runt öronen för att hålla det på plats framför munnen. Det är engångsmunskydd som bör användas max ungefär 4 timmar och slängas direkt efter användning.

Köp din förpackning till kampanjpris - just nu 366 kr (ord. pris 489 kr). [Extern länk]

Överlevnadshandboken

Foto: Bonnier Fakta

Överlevnadshandboken lär ut grundläggande tekniker för överlevnad i vildmarken. Hur hittar man mat, hur vårdar man skadade och hur tar man sig levande tillbaka till civilisationen? Men boken lär också ut hur man klarar sig i hemmet om till exempel el och vatten slutar fungera. Överlevnadshandboken bygger på erfarenheter från brittiska arméns fallskärmsjägare – soldater som släpps ner bakom fiendens linjer med minimal utrustning. Men boken är lika ovärderlig för den som bara vill klara sig själv i naturen.

Köp här för 149 kr - kampanjpris nu!

Laddar ...

Krislåda

Vill du vara ordentligt förberedd för alla sorters kriser? Skaffa en ordentlig krislåda som täcker in de stora behoven man behöver för sin hemberedskap. I den här får du en vevradio med inbyggt batteri och solcellspanel, vattenreningsfilter, hopfällbar vattendunk, två nödfiltar, en dynamoficklampa och ett spritkök.

Handla till kampanjpris nu!

Laddar ...

Brandfilt

Foto: Criseq

Brandfilt gjord av glasfiber som kan stå emot temperaturer upp till 500 grader. Brandfilten är tät, står emot gasgenomträngning och är lämplig att använda vid släckning av relativt vågräta ytor vid bränder i kemikalier, fettbrand och andra liknande bränder som avger kraftiga brännbara gaser, kläder, sängkläder och andra plana möbelytor. Bra att ha hemma året runt - och framför allt i juletid.

Köp den nu till kampanjpris här!

Laddar ...

Första hjälpen-väska

Foto: The General Prepper

Smart och viktig pryl att alltid ha hemma och med sig på äventyr. Här finns sårtvätt, plåster, kompresser, sax, engångshandskar, CPR-mask och mycket mer du behöver för att ge första hjälpen.

Köp din väska här. [Extern länk]

Frystorkad mat - 6 portioner

Foto: The General Prepper

Vill du vara säker på att alltid ha något att äta, oavsett om butikerna stänger eller om du av andra anledningar inte kan gå och handla? Bunkra frystorkad mat i hög kvalitet som har extremt lång hållbarhetstid - minst 25 år! Preparation som passar lika bra för fjällturen som för krisberedskap. Välj mellan flera goda maträtter.

Välj mat och köp här till kampanjpris - just nu 399 kr. [Extern länk]

Schweizisk armékniv

Foto: Outdoorexperten

Schweizisk armékniv med 33 olika funktioner. Innehåller allt från knivblad, skruvmejsel och sax till avbitartång, fiskskalare och tandpetare. En bra julklapp till den som vistas i skog och mark under hela året.

Köp den till kampanjpris - just nu 25% rabatt. [Extern länk]

Ut i naturen

Foto: Bonnier

Att ta klivet ut i naturen kan vara en utmaning. Vart ska man gå? Och vad gör man där? Det finns så mycket mer att upptäcka i naturen - året runt. Djur, fågelsång, snö, träd och stjärnor. Naturskyddsföreningens guide ger dig inspiration till att hitta ut i det fria och kunskap som lyfter dina naturupplevelser till en ny nivå. För ju mer du vet, desto mer kommer du att upptäcka.

Handla boken här för 239 kr.

Laddar ...
Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY