Gravid

presenteras av

Nekades kejsarsnitt – hennes bebis dog

Födde i vecka 42 – barnet fastnade

Flavia ville ha kejsarsnitt. Men den önskan ignorerades.

I stället fick hon föda vaginalt i vecka 42. Ut kom en livlös pojke som sedan dödförklarades.

I Kalla Fakta:s ”Vecka 42” berättar hon om sorgen.

Hösten 2018 väntade Flavia och Elias sitt första barn. Lyckan var total, i hemmet hade de förberett barnkammaren. Men glädjen övergick i rädsla. Flavia gick över tiden och magen bara växte och växte. Trots att hon besökte Mälarsjukhuset två gånger i sträck under vecka 41 vägrade de lyssna till hennes vädjan om kejsarsnitt, något hon velat ha redan i tidigt skede. I ett desperat samtal till 1177 möttes hon av svaret: ”Man vill låta naturen ha sin gång, det är bäst för alla”. Det visar Kalla Faktas granskning.

– Jag fick panik för att magen bara växte och växte, jag visste att riskerna ökade om man går över det planerade förlossningsdatumet. Det var därför jag försökte få någon att starta planeringen för kejsarsnitt. Jag ville inte föda den naturliga vägen.

När Flavia gått två veckor över tiden så valde läkarna till sist att sätta igång förlossningen, en vaginal sådan. Två dagar senare var hon i slutskedet av förlossningen. Hon vaknade upp mitt i natten med svåra smärtor på två ställen på magen. Hon tryckte på den för att få ut barnet. Och barnet kom ut, men bara huvudet. Resten av kroppen fastnade. Pojken, som Flavia och Elias kallar Finn, satt fast i fyra minuter innan förlossningsläkaren kom.

– Jag minns att jag skrek ”döda mig och rädda barnet, du är min hjälte”.

Finn kom ut livlös efter att ha fastnat med skuldran och fått syrebrist. Han var 59 centimeter och vägde 4730 gram, vilket är långt över vad en nyfödd pojke brukar väga. Klockan 02:44 dödförklarades han.

Flavia förlorade sitt barn i vecka 42.
Flavia förlorade sitt barn i vecka 42.

”Älskade sin pappa mest i världen”

Flavia och Elias har anmält händelsen till Ivo och patientnämnden. Även Mälarsjukhuset har gjort en anmälan enligt Lex Maria till Ivo. Fallet är under utredning. Frågorna efter händelsen är många. Hur kunde deras bebis som var fullt friskt dö på ett svenskt sjukhus, varför lyssnade ingen till Flavia och varningssignalerna?

Men ingen anmälan ger Flavia och Elias deras son tillbaka. I hemmet är barnsängen borta, de lever endast på minnen.

– Han var så glad i magen, han älskade sin pappa mest i hela världen. Han svarade sin pappa varje gång han kom hem från jobbet.

Blir Flavia gravid igen har hon lovats kejsarsnitt. Men just nu sörjer hon och Elias fortfarande sin Finn, som skulle ha varit ett år i dag.

Kalla Faktas program vecka 42 visas måndag den 9 december klockan 20:00, Flavia är ett av flera fall som tas upp.

FAKTA: Vecka 42

Sverige är det land i Europa som har flest födslar i vecka 42. I exempelvis Danmark sätter man igång förlossningar allra senast i vecka 41, vilket räddar liv. Enligt en ny svensk förlossningsstudie som gjorts hade cirka 40 barn kunnat räddats om man satte igång förlossningen i vecka 41. Studien avbröts av etiska skäl efter att sex barn dött. Som det är just nu finns inga nationella riktlinjer för graviditetslängd, det är upp till sjukhusen i varje region att bestämma – standarden är dock vecka 42.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.