Spädbarn

presenteras av

SCB slutar med namnstatistik – här är anledningen

”Vi vet att statistiken varit populär”

Topplistan med de mest populära namnen kan vara den mest uppskattade statistiken bland svenskarna.

Men efter i år upphör den statistiken hos SCB.

På tisdagen släppte SCB, Statistiska centralbyrån, sin årliga statistik över de mest populära namnen som gavs till nyfödda förra året. Och det var för sista gången, från och med nästa år upphör de publicera statistiken.

Anledningen är att det är ett pressat ekonomiskt läge som gör att SCB måste prioritera framställning och publicering av officiell statistik, och EU-reglerad statistik. Vilket är deras uppdrag.

– Sedan är det tråkigt, vi vet att namnstatistiken är väldigt populär bland allmänheten, både bland nyblivna föräldrar och andra, säger Marie Lidéus, enhetschef på SCB.

Därför är namnstatistiken inte officiell statistik

Officiell statistik är till exempel statistik om befolkning, inkomster och konsumentprisindex. Namnstatistiken har inte klassats som officiell statistik, därför är det ett av områden som prioriteras bort.

– Den klarar inte riktigt av kvalitetskraven. Vi har ingen bra vetenskapligt grund som den baseras på. Det är lite tyckande och gissningar, som vilka namn som är likvärdiga. Men vi vet att statistiken är populär, året om egentligen.

Om SCB kommer att återuppta namnstatistiken igen i framtiden kan Marie Lidéus inte svara på. Den som är intresserad av namn får i stället vända sig till Skatteverket som har en sökfunktion där man kan se hur många folkbokförda personer som har ett visst för- eller efternamn.

Fakta: Om namnstatistiken

  • Sedan 1998 har SCB framställt namnstatistik.
  • Statistiken har tagits fram utifrån SCB:s register över totalbefolkningen. För 2022 avser statistiken tilltalsnamn som givits under året. Eftersom man ska anmäla förnamnet på sitt barn till Skatteverket senast tre månader efter barnets födelse ingår nyfödda under 2022 och slutet av 2021 i statistiken.
  • Ett namn kan stavas på flera sätt och vissa namn har många olika stavningar. I topplistorna för nyfödda räknas olika stavningar av ett namn som samma namn. Det vill säga att barn som fått till exempel namnet Lucas eller Lukas redovisas tillsammans.

Källa: SCB

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.