Svenska mammor: Det här oroar oss

Mammarapporten 2020

Mammor om vad som oroar de mest i en ny undersökning.
Mammor om vad som oroar de mest i en ny undersökning.

Klimat, ekonomi, kroppen eller barnens framtid – det här är svenska mammor mest oroliga för enligt en ny undersökning.

För andra året i rad släpper Läkarmissionen mammarapporten där svenska mammor och pappor svarat på frågor om bland annat föräldraskap, sina relationer och livssituation.

I rapporten framgår det att coronaviruset har gjort avtryck. På frågan om vad mammor oroar sig mest för var det 51 procent som svarade att det var pandemier.

Det undersökningen också visar är att 84 procent av mammorna tycker att mor-och farföräldrar är viktiga för barnen och 48 procent av dem tycker att de egna föräldrarna är de viktigaste förebilderna för de själva som föräldrar.

Vad är det som sticker ut mest i rapporten?

– Rapporten berör ju hur föräldrar, i synnerhet mammor, upplever sitt eget föräldraskap och det finns mycket spännande statistik där. Några av de mest oväntade fynden i rapporten gäller jämställdhet, till exempel att pappor i större utsträckning än mammor vill ha delad föräldraförsäkring. Roligt är också att 84 procent av mammorna tycker att mor- och farföräldrarna är viktiga för barnen, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare för Läkarmissionen, till Aftonbladet Family.

Varför är det viktigt att man gör denna sorts rapport?

– Mammor är en viktig målgrupp för oss. Både som givare i Sverige och som deltagare i våra projekt i ett trettiotal länder. Vi vill alltid lära oss mer om mammors situation både här hemma och i olika delar av världen.

Mammor tar mest ansvar

Både mammor och pappor är överens om att mammor i regel tar huvudansvaret hemma och över barnet, visar undersökningen. Dessutom anser en tredjedel av mammorna att de är en bättre förälder an partnern, endast en av tio pappor tycker likadant.

”Vår undersökning visar precis som tidigare forskning i området att svenska mammor tar ett stort ansvar för hem och barn, det ser vi förstås även i våra projekt runt om i världen. Men vi ser också att kvinnor tar ett stort ansvar när det gäller att hjälpa andra i utsatthet. Mammor i Sverige är en grupp som i hög utsträckning bidrar till Läkarmissionens arbete för att hjälpa andra mammor ute i världen”, säger Lars Arrhenius i rapporten.

Här är knepigaste relationen enligt mammor

Föräldrar fick även svara på vilka relationer som är knepigast och det är relationen till svärmodern menar 19 procent av mammorna. Endast nio procent av papporna svarade samma sak, enligt 12 procent är snarare relationen till sin egen partner svår.

Siffror från rapporten

  • 30 procent av mammorna önskar att de levde mer jämställt
  • 32 procent av mammorna och 47 procent av papporna anser att det är mycket viktigt att dela på föräldraledigheten
  • Cirka en av tre föräldrar (42 procent av mammorna och 29 procent av papporna) identifierar sig tydligt som feminister
  • De saker mammor i första hand upplever att de får mindre tid för när de får barn är: fritidsintressen (42 procent), träning (40 procent), och vänner (30 procent)
  • 47 procent av mammorna irriterar sig på när andra föräldrar daltar med sina barn
  • 60 procent av de tillfrågade föräldrarna anser att kärnfamiljen är viktig

Källa: Mammarapporten/Läkarmissionen

Om undersökningen

Mammarapporten 2020 har gjorts i samarbete med Norstat. 1052 föräldrar har fått svara på frågor via webbintervjuer. Bland annat gick de ange på en tiogradig skala hur väl de höll med i ett antal påståenden. På vissa frågor fick de rangordna alternativ.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.