Experten reder ut: Delad eller gemensam ekonomi?

För- och nackdelar med delad och gemensam ekonomi

Experten ger råd för hur du ska tänka på när det kommer till ekonomin i relationen.
Experten ger råd för hur du ska tänka på när det kommer till ekonomin i relationen.

Ska man ha gemensam ekonomi, dela upp ekonomin eller ska man kanske välja någon hybridlösning? Det är inte helt lätt att veta. Familjeekonomen Sharon Lavie hjälper till att reda ut vad som funkar bäst när det kommer till ekonomin i familjen.

Hur ska man egentligen lägga upp ekonomin när man lever tillsammans med någon? När de gemensamma kostnaderna blir många kan det även hända att konflikterna om pengar mångfaldigas. Men detta kan undvikas med smart planering.

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano Bank. Hon framhåller att gemensam och delad ekonomi har olika fördelar beroende på vilken relation man har och hur inkomsterna skiljer sig.

— Fördelarna med delad ekonomi är att var och en står för sina egna kostnader och det blir inget tjafs om vad var och en lägger sin pengar på. Men om en tjänar signifikant mer än den andra kan det vara svårt att göra gemensamma saker. Det kan också uppstå situationer där den som har mer pengar har mer makt att bestämma vad som ska göra och prioriteras eftersom hen betalar.

För- och nackdelar med gemensam ekonomi

Hur mycket man ska bidra med beror på vilken typ av förhållande man har, menar Sharon Lavie. Är man kompisar som bor ihop så ska man bidra med hälften till de gemensamma utgifterna som hyra eller försäkring. Har man varit sambo ett tag kanske man bättre ska bidra procentuellt efter det man tjänar. Är man gift och har barn så är det vanligast att man har gemensam ekonomi men reserverar en lika stor summa var för egna intressen och prioriteringar. Vilka är då för- och nackdelarna med gemensam ekonomi?

— Fördelarna med en gemensam ekonomi är att man har man samma levnadsstandard och insyn i ekonomin som helhet. Här kan det dock bli konflikter om prioriteringar i ekonomin som helhet men även om specifika inköp kan skapa en situation där den ena kompenserar sig själv eftersom den andra minsann har spenderat pengar på det ena eller andra.

Hur mycket ska man ha för egen del?

— Det beror givetvis på ekonomin. Men mellan tummen och pekfingret kan 10% av nettolönen vara rimligt.

Hur ska man hitta rätt och undvika konflikter?

— Försök komma överens om en modell och utvärdera den efter ett par månader och efter ett halvår. Hur känns det? Hur fungerar det i praktiken? Var öppna för att ändra modell och testa annat om första försöket inte föll väl ut. Båda ska ha insyn och tillgång till alla gemensamma kostnader, reser ni ihop så får ni anpassa er till bådas vilja och plånbok. Väljer en att bjuda så kan det ändå vara klokt att både är involverade i planeringen och besluten.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.