Mejla

Angelica Öhagen

Klart 3-åringar behöver en mensbok!

Nu släpps Sveriges första barnbok om mens

Angelica Öhagen skriver om mensboken för barn.

Angelica Öhagen skriver om mensboken för barn.

Foto: Skärmdump livlivmoder Instagram

FAMILY

Jag hoppas att min dotter ska slippa växa upp med mensskam.

Därför ser jag fram emot att läsa om Liv Livmoder och Siv Slida.

Med lång kö väntande bakom oss i kassan viftade min 4-åring med ett paket bindor och förklarade att ”mamma behöver dem för att hon har meeeeens”. Där och då ångrade jag att jag hade förklarat för henne vad blodet var. Jag försökte se så avslappnad ut som möjligt, samtidigt som jag tittade på människorna omkring som såg lite lätt besvärade och medlidande ut. Deras uppsyn fick mig att bli stressad över vad mer dottern skulle säga. Om situationen skulle bli mer pinsam. Tack och lov nöjde hon sig med den första redogörelsen. Väl utanför affären sa jag så pedagogiskt jag kunde till dottern att det här med mens är något privat som man inte brukar prata om med människor som man inte känner. Självklart frågade hon varför, precis som alla barn i hennes ålder gör. Och där hade jag inget svar. För varför pratar vi inte högt om något så naturligt som mens? En kroppsfunktion som hälften av världens befolkning lever med?
 

Jag har tänkt på den där händelsen flera gånger. Varför tyckte jag egentligen att det var pinsamt? Jag minns när jag själv som tonåring behövde köpa ett paket bindor för första gången. Hur jag på rasten halvsprang till affären som låg en bit bort från skolan för att minimera risken att träffa någon som kunde känna igen mig. Är här något jag vill att min dotter ska behöva uppleva? Eller vill jag att hon ska kunna lägga upp ett paket bindor på bandet lika självklart som hon lägger upp en läsk?

 

”Vi vuxna skulle behöva en liknande bok”

Nu i dagarna släpps Sveriges första barnbok om mens som riktar sig till barn 3–6 år, Liv Livmoder får mens. Där får barnen följa med Liv och hennes organkompisar Siv Slida, Tammie Tarm och Blekke Blåsa genom menscykeln och träffa en alldeles ny vän, Halil Hormon. Författaren Anna Samuelssons mål med boken är just att flickor ska växa upp utan att behöva känna mensskam. Med boken vill hon uppmuntra till samtal mellan barn och vuxna och väcka nyfikenhet och positivitet kring mens. Och ja, det är klart 3-åringar behöver en mensbok! Mens är något som de flesta barn kommer upptäcka att deras mamma har. Och blod kan vara skrämmande och konstigt om de inte förstår varför och om det gör ont.

 

Jag tänker att vi vuxna skulle behöva en liknande bok om mens, för uppenbarligen är det ju vi som är problemet. På mataffären illustrerade min 4-åring tydligt att det här med mens inte var något konstigt att prata om. Det är vi vuxna som lär henne att det är hysch hysch. Skolor som skickar ut pojkarna ur klassrummet när det ska pratas om mens. Reklamen som marknadsför mensskydd som ”osynliga” istället för att prata om möjligheten att leva som vanligt. Exemplen är många. Vi föräldrar borde lära av våra barn. Inse att man kan prata om allt, och särskilt om mens. Därför ser jag fram emot att läsa boken om Liv Livmoder, Siv Slida och deras kompisar.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Av: 

Angelica Öhagen

Publisert:

LÄS VIDARE

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Barn & unga

Mens

Föräldraskap

Småbarnsåren

MER OM FAMILY

”Min son är glad i att slåss – är det normalt?”

”Har mitt barn drabbats av nattskräck?”

Barnbidraget 2020 – då kommer pengarna