Gravid

presenteras av

Varför får gravida värkstimulerande dropp vid födseln?

Fråga barnmorskorna

Av: 

family

Barnmorskorna Roxana Bauer och Linn Sjöstedt, experter hos Family.
Barnmorskorna Roxana Bauer och Linn Sjöstedt, experter hos Family.

FAMILY

Stämmer det att hälften av alla kvinnor får värkstimulerande dropp när de föder? Är det för att frigöra plats på förlossningsavdelningen? Det undrar Michaela.

Familys experter, barnmorskorna Roxana Bauer och Linn Sjöstedt, reder ut.

FRÅGA BARNMORSKORNA – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om förlossning och graviditet till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Roxana Bauer och Linn Sjöstedt har svarat.

Hej! 

Är det sant att hälften av alla kvinnor får värkstimulerande dropp vid födseln? Hur kan det komma sig? Är det inte väldigt märklig att så många svenska kvinnor som på så många sätt väl kan anses ha god fysik som grupp skulle vara ”värksvaga”? Är det för att liksom få bandet att rulla snabbare på överfulla förlossningsenheter? Är det stressen som hänger i luften i rummen som hämmar processen eller vad tror/vet ni om orsakerna till detta?

Med vänliga hälsningar

Michaela

Barnmorskorna: Används mer restriktivt

Hej Michaela,

Vilken intressant fråga! Oxytocin är i sin kroppsegna produktion vårt favorithormon. Det värkstimulerande dropp du beskriver innehåller syntetiskt framställt oxytocin.

Oxytocin är ett hormon som bildas i hjärnan, utsöndras i blodet och stimulerar muskelsammandragning i livmodern; sammandragningar/kontraktioner/värkar. Det spelar även en stor roll vid anknytningen till det nyfödda barnet samt frisätts vid amning.

Alla människor påverkas av oxytocin, som även går under namnet ”må-bra-hormonet”. Det finns många saker som man kan göra själv för att främja de egna nivåerna av oxytocin. Exempelvis beröring i form av kramar, massage och sex. Man kan också främja oxtocinutsöndringen genom att befinna sig i en trygg miljö, mörker, värme, vila, lyssna på lugn musik eller ta ett varmt bad…Oxytocin är en motvikt till de hormoner som bildas vid stressade situationer.

När en förlossning startar så frisätts stora mängder oxytocin i föderskans kropp. De ökade nivåerna av det kroppsegna oxytocinet bidrar till att frekvensen och styrkan i livmoderns sammandragningar ökar så att förlossningsförloppet går framåt. Att använda sig av de metoder som ökar oxytocinproduktionen har en positiv effekt på förlossningsförloppet men om föderskan upplever oro, stress eller rädsla minskar oxytocinnivåerna.

För de föderskor där förlossningen startar spontant övergår förlossningsförloppet successivt från den så kallade latensfasen till den aktiva fasen. Att som födande komma till en okänd miljö med nya personer kan såklart bidra till en känsla av oro eller rädsla. Som barnmorskor (och övrig personal på förlossningen) så försöker vi främja oxytocinproduktionen genom att ha en hög närvaro på förlossningsrummet samt ge stöd åt föderskan och dennes partner. En dämpad belysning, massage/beröring, lugn och trygghet är bara några av de saker vi försöker utföra och uppnå när vi bistår en födsel. Vid många födslar när detta uppnås behövs inga interventioner eller farmakologisk oxytocinstimulering.

Är det så att förlossningen inte fortskrider så kan det vara så att vi behöver göra en åtgärd för att hjälpa förlossningen framåt. Vi kan till exempel hjälpa föderskan med en god smärtlindring utifrån önskemål, sätta akupunktur, stötta med vätska/näring och påminna om att tömma urinblåsan vid behov. Vi föreslår lägesändringar som kan främja förlossningsförloppet och/eller ge föderskan en chans att vila. Behövs ytterligare åtgärd kan man ta hål på fosterhinnorna i värkstimulerande syfte.

På vårt jobb diskuteras ofta användningen av oxytocin. Det är en bra åtgärd när det finns en medicinsk indikation för det; exempelvis när födseln inte framskrider trots åtgärder ovan. Vi använder inte oxytocinstimulering ”bara för att” och har heller aldrig varit med om att det används för att frigöra plats på förlossningsavdelningen.

Oxytocindropp ska ordineras av en läkare samt tydligt dokumenteras varför det ska användas och endast kopplas i samråd med den födande. Målet är att eftersträva att den minsta möjliga dosen oxytocin används. Om progressen är snabb kan mängden oxytocin sänkas eller helt stängas av. Exempelvis har Region Stockholm kommit ut med en regional riktlinje gällande oxytocinstimulering vid spontan förlossningsstart. Vi ser en förändring, en positiv sådan, där det naturliga förloppet stärks och oxytocinstimulering används mer restriktivt.

Vi vet att personal inom förlossningsvården, inklusive vi själva ibland, använder oss av uttrycket “värksvaghet”. Personligen tycker vi dock att formuleringen är lite olycklig. Livmodern är en muskel som arbetar hårt när ett barn ska födas och har den jobbat hårt tillräckligt länge, kan livmodermuskeln bli trött. Det kan även vara så att livmodern jobbat effektivt så att förlossningsförloppet varit snabbt. Det kan då uppstå en platåfas där livmodern får en chans till återhämtning innan progressen fortskrider. 

Det finns däremot tillfällen då kan vi behöva hjälpa livmodern att producera mera effektiva värkar och ett sätt för att göra det är användning av oxytocindropp.

Det finns av naturliga skäl skillnader i användningen av oxytocinstimulering mellan de föderskor som har en spontan förlossningsstart och de som induceras (igångsättning). Vid en spontan start behandlas mindre än 50 procent av förstföderskor respektive mindre än 15 procent av omföderskor med oxytocin.

Vi hoppas att du fått svar på dina frågor och vi önskar dig ett gott nytt år.

Varma hälsningar

Linn och Roxana


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Vänta med att bli gravid tills du fått covidvaccin

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Fråga Familys experter

Förlossningsvården

Barnmorska

Graviditet

MER OM FAMILY

Därför används sällan ultraljud under födseln

”Är väldigt rädd för att föda vaginalt”

”Vill ha ett tredje barn – men är plötsligt rädd”

”Vill inte vara utan min partner en enda minut när jag ska föda”

Nya trenden: Få orgasm när du föder

Saga och Felicia ska få barn på nytt sätt – genom att bära varandras befruktade ägg

Moa, 22, sökte vård för magsmärtor – kom hem med bebis

Experten: Vänta med att bli gravid tills du fått covidvaccin

Mitt missfall tog fyra månader – när ska kvinnors hälsa tas på allvar?

Tove, 31, nekades kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammal

Socialstyrelsen: Gör gravida från vecka 22 till riskgrupp

Annie, 32, förlöste sin bästa vän på parkeringen – blir gudmor

Ebbas barn dog efter mardrömmen: ”Kändes nästan som en våldtäkt”

Ny studie: Covid-19 ökar inte risk för missfall

Anders Tegnells uppmaning till gravida: Var extra försiktiga

Emelie förlorade sitt barn i vecka 36 – dagar efter babyshowern

TÄVLING: Vinn boken ”Livet med dig i mitt hjärta”

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

Gravida: Så mår vi i pandemin

CAMPIONI: Skärpning, Sverige, gravida kvinnor är viktiga

Studie: Gravida är extra utsatta i pandemin

Beskedet: Gravida får rätt till coronaersättning

Regionen stoppar KUB-tester för kvinnor under 35

Sonia har förlorat två barn – kritiserar vården: Skrek och grät