Prinsparet lär föräldrar om nätet

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia släpper ny bok

Av: 

Mikaela Somnell

Skolbarn | Family

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia släpper en handbok för hur föräldrar kan prata med sina barn om deras upplevelser på nätet.

Efter att 68 barn kommit till slottet och berättat om sin vardag på internet väcktes idén.

– Jag har erfarenhet av att små saker kan spridas fort, det är en utmaning som barn och unga kan möta på internet, säger prinsessan Sofia i P4 Extra.

Alla hushåll med barn födda −09 får under veckan en present från prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

På Instagram delar prinsparet med sig av nyheten att de i samarbete med BRIS har släppt en handbok som ska underlätta samtalet om livet på nätet mellan barn och vuxna.

I boken varvas barns egna berättelser om upplevelser på nätet med tips och råd från kuratorer och andra vuxna.

”Prinsessan: kan känna en oro”

När prinsessan Sofia gästade P4 Extra berättade hon att detta är en handbok hon tror att hon själv kommer ha nytta av när prins Gabriel och prins Alexander blir äldre.

– Trots att jag är den första generationen som faktiskt är uppvuxen med internet så går det så otroligt snabbt att jag kan känna en oro kring vad de kommer att uppleva. Jag har personligen en lite sämre erfarenhet under livet av just internet, så jag kände att det här är en handbok som jag själv vill ha.

”Små saker kan spridas snabbt”

Prinsessan förklarade att hon själv har erfarenhet av att små saker kan spridas snabbt på nätet och att hon och prins Carl Philip kommer vilja finnas där för sönerna när de blir gamla nog att använda internet. Men när småprinsarna kommer få lov att ge sig ut i den digitala världen vet hon inte ännu.

– Det är svårt att säga. Den digitala utvecklingen har gått väldigt fort från när jag var liten och hängde på nätet. Vi är öppna för internet och att man kan ha en social kontext och lära sig saker. Med goda samtal och bra stöd så kommer de få använda nätet när de är tillräckligt gamla för att hantera det. Vi känner oss rustade nu.

”Prinsparet är väldigt involverade”

Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson ser boken som ett naturligt steg i prinsparets stiftelses arbete mot näthat och utanförskap.

– I somras var de med och arrangerade en kärleksfestival i Stockholm, ”Let’s make love great again”. Jag tänker att det här är deras nästa steg i att få barn och unga att må bättre.

Hur involverade är prinsparet i den här typen av arbete?

– De är väldigt involverade. Jag kan tänka mig att de har överblickat varje del i processen. Samtidigt får man tänka på att de har extremt mycket annat att göra, och hinner inte gå in i detalj på allt.

Kunglig trend

Prinsparet är inte de enda kungligheterna som släppt en bok den senaste tiden.

Även prins Carl Philips syster prinsessan Madeleine har debuterat som barnboksförfattare med ”Stella och hemligheten” som handlar om barns rättigheter.

 

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

”Kan man ha sex i samma rum som barnet sover i?”

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolbarn | Family

Internet

Prins Carl Philip

MER OM FAMILY

Så pratar du ekonomi med ditt barn

12-åriga Matildas vädjan – efter hetsen på sociala medier

Leon, 3, föddes med rött märke: ”Folk frågar om jag slår honom”