Spädbarn

presenteras av

Bebisen Noah skickades hem från sjukhuset med brutet ben

Undersökte bara huvudet efter fall

Av: 

Malin Wigen

FAMILY

Åtta månader gamla Noah föll från skötbordet och fick åka ambulans till barnakuten. Väl på plats undersökte läkaren bara hans huvud – och missade att han brutit ena benet. Nu har familjen anmält händelsen till IVO.

– Jag förväntar mig att en läkare gör mer än att kolla på huvudet, säger pappan Sinan.

Det var en kväll i slutet av februari som olyckan inträffade. När mamman Kia släppte uppmärksamheten för ett kort ögonblick rullade åtta månader gamle Noah av skötbordet och ner på badrumsgolvet. Kia och pappan Sinan kontaktade 112 som beslutade om att skicka en ambulans.

– Ambulanspersonalen kom och började kolla på hans huvud och frågade om han kräkts eller svimmat. De sa att det såg bra ut men att han ändå borde kontrolleras, säger Sinan.

Så de åkte in till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, Kia och Noah i ambulansen och Sinan i familjens bil. Efter cirka en och halvtimme tittade en läkare till Noah, som hade somnat.

– Hon sa ”åh han sover, jag ska inte väcka honom”.

Även denna läkare frågade om Noah kräkts eller svimmat och tittade på hans huvud.

– Sen sa hon ”Nä, det är ingen fara, det är inte så mycket vi kan göra”.

Missade det brutna benet

Läkaren sa att de kunde åka hem och att de kunde komma tillbaka om han skulle kräkas. Så Sinan och Kia åkte hem med sin son, utan att läkaren tittat närmare på hans kropp. På vägen hem i sin bil misstänkte dock Sinan att allt inte stod rätt till.

– Så fort det var ett gupp på vägen så skrek han. Det är något som inte stämmer, tänkte jag.

Väl hemma somnade Noah till sist. Men när han vände sig i sömnen skrek han och Sinan ringde till sist Vårdguiden där en läkare frågade om någon kollat Noahs kropp – vilket ingen hade. De begav sig till sjukhuset igen där en ny läkare kikade på Noah. Läkaren förstod direkt att det var fel med det ena benet och Noah röntgades.

– De såg direkt att det var en fraktur på lårbenet.

Denna gång fick Noah åka hem med smärtstillande och ett stödförband, vilken han fick ha i tio dagar.

Har anmält sjukhuset

Både Sinan och Kia är kritiska till att de inte fick rätt hjälp från början. Sinan är kritisk till att det dröjde flera timmar innan Noah fick rätt vård. Han förstår att det är stressigt som läkare men tycker inte det ska gå ut över en undersökning.

– När vi fick hjälp så kändes det inte som att det var hjälp. Jag förväntar mig att en läkare gör mer än att kolla på huvudet. Jag tycker inte att läkaren gjorde sitt jobb.

Familjen har anmält det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I framtiden kommer Sinan vara mer krävande om någon i familjen behöver sjukvård. Han vill dock framförhålla att han är glad över den personal som hjälpe dem.

– Det har varit en dålig upplevelse, men samtidigt så har vi träffat folk som tagit hand om oss när vi var på sjukhuset. Det var bra service också.

Sjukhuset beklagar

Malin Ryd Rinder är funktionsområdeschef, akut barn, på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. I ett mejl säger hon att de inte uttalar sig i enskilda patientfall men att falltrauma är vanligt hos barn och att de träffar många som har ramlat på olika sätt. Vidare skriver hon att sjukhuset beklagar och förstår att familjen upplevt det hela som besvärligt och oroande.

Generellt kan man säga att vi först bedömer barnet utifrån allmäntillståndet och helhetsbilden utifrån vilket trauma barnet varit utsatt för. Huvudet på barn är förhållandevis tungt och därför slår små barn ofta i huvudet i när de faller. Skallskador är också den viktigaste skadan att utesluta. Allvarliga skador är dock mycket ovanliga. Barn får lättare sprickor och frakturer än vuxna och läker också frakturer snabbare och bättre än vuxna. Ibland kan det vara svårt att värdera status omgående då det inte alltid är uppenbart vid en första undersökning. Om det är så att diagnos inte ställts vid första tillfället är det självklart olyckligt även om det inte behöver ha betydelse för förloppet eller behandlingen”, skriver hon i mejlet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Evelina kunde inte bli gravid – kritiserar vården

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Spädbarn | Family

Astrid Lindgrens barnsjukhus

Familj

Vård & omsorg

MER OM FAMILY

Harry föddes i vecka 22 – var mindre än en chokladkaka

Ava, fyra månader, blev sjuk i covid-19: ”Var mest sjuk i familjen”

Mitt missfall tog fyra månader – när ska kvinnors hälsa tas på allvar?