Sofia var gravid – utan att veta om det

Födde sin son i vecka 36: ”Var helt sjukt”

Publicerad 2019-04-09

Sofia, 23, var allt annat än förberedd när hon födde sin son Theo.

Efter en resa till Alperna fick hon plötsligt magont – några dagar senare gick hon igenom en förlossning.

– Det är världens gåva att ha en enkel graviditet, säger hon.

För två år sedan förändrades 23-åriga Sofias liv på bara ett dygn då hon födde ett barn – utan att ha vetat om att hon var gravid.

Bara några månader tidigare jobbade hon, då 21 år gammal, som servitris, dag ut och dag in.

– Jag tror det var mycket därför jag inte kände av att jag var gravid, jag hann aldrig känna efter eftersom jag jobbade hela tiden, säger Sofia.

Gjorde graviditetstest – blev chockad

I mars 2017 kom hon hem efter en resa till Alperna. Under resan hade hon känt sig trött men trodde att det berodde på jobbet. Väl hemma fick hon magont, så ont att hon hade svårt att sova. Av morföräldrarna, som båda är läkare, fick hon ett preparat mot magkatarr men det hjälpte inte.

– På kvällen gjorde det så ont att jag inte kom upp ur sängen. Jag fick ringa till mamma fast jag var hemma hos henne.

Efter att ha rådfrågat mormodern sökte Sofia hjälp på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Inte heller på sjukhuset misstänkte man att Sofia var gravid – men till slut togs ändå ett graviditetstest.

– Min mamma var med mig, vi blev helt chockade, vi visste inte om vi skulle vara glada eller ledsna. Det var ganska svårt att veta hur man skulle reagera, det var en konstig stämning.

Sofia födde sin son utan att veta om att hon var gravid. Här är han som nyfödd.

Plötsligt gick vattnet – i vecka 36

En läkare gjorde bedömningen att Sofia var i tredje till femte månaden, men menade att det också kunde röra sig om utomhavandeskap, eller ett missfall.

Men i väntan på ambulansen som skulle ta Sofia till Danderyds sjukhus gick hennes vatten.

– Då förstod jag att det kanske var en förlossning på gång. När min mamma kom skrattade vi och var glada. Men vi visste ju inte om barnet var friskt och om det skulle gå bra.

Efter cirka tre timmar på Danderyds sjukhus födde Sofia, helt oförberedd på hur en förlossning går till, sonen Theo. Enligt henne själv helt problemfritt.

– Det var helt sjukt, men det var ju väldigt, väldigt kul. Det var som jag sa till mamma ”nu har jag det här gjort”. Det är världens gåva att ha en enkel graviditet, ganska lätt förlossning och nu ett barn, det är superkul.

– I efterhand har jag förstått att jag var mer chockad en tid efteråt än jag förstod då. Jag minns inte vilka som hälsade på när jag var hemma igen.

Enligt läkarnas bedömning var Theo 36 veckor när han föddes (90 procent av alla barn föds mellan vecka 37 och 42).

Men Sofia själv kunde inte ana att hon var gravid.

– Jag hade blödningar under graviditeten, men har inte haft koll på min mens. Jag har dansat så den har varit oregelbunden innan. Jag såg heller inget på magen och totalt gick jag upp två kilo.

Vet inte vem pappan är än

Tack vare sin familj och släkt fick Sofia både de saker och det stöd som hon behövde i sin nya och oväntade roll som mamma. Enligt henne har livet blivit roligare.

– Han är världens bästa. Allt har blivit bättre och roligare, nu får man uppleva allt igen genom hans ögon, det är jättekul.

I dag har Theo fyllt två år. Sofia, som studerar till matematiker och är danslärare, bor hos sina föräldrar i Stockholm med Theo och sina syskon.

– Han är jätteframåt, glad nästan hela tiden, social, omtänksam och vill att alla ska vara med. Han är väldigt busig och har mycket energi.

Hon vet inte vem pappan är än men det finns två personer som ännu inte gjort något faderskapstest. Hon kommer att låta det ta den tid det tar:

– Jag tror att det viktigaste för barnet är att ha vuxna runtomkring sig som bryr sig, inte att ha en mamma och en pappa. Och han har en massa folk i sin närhet. Men jag vill ändå veta vem pappan är i framtiden, när han börjar undra kan det vara skönt att ha ett namn.


Fakta: Så vanligt är det att inte upptäcka graviditet

  • Det finns ingen statistik på hur många i Sverige som är gravida utan att veta om det men de största förlossningsklinikerna tar uppskattningsvis emot 1-2 kvinnor per år som är ovetandes om sina graviditeter, enligt Helena Kopp Kallner, gynekolog på Danderyds sjukhus: ”Jätteovanligt men det händer”.
  • Att inte veta om att man är gravid kan bero på flera saker. Ofta har det att göra med att kvinnorna är överviktiga, ibland även långa, och då syns inte att magen putar ut, enligt Helena Kopp Kallner. ”Det kan även handla om att de har oregelbunden mens från början, och inte reagerar på att mensen inte kommer. Sedan kan det också vara så att man går in i ett stadie av förnekelse”.
  • I sällsynta fall kan ett preventivmedel, som spiral eller p-stav, göra att man inte blöder alls.
  • Även om det kan tyckas vara omöjligt att vara gravid utan att märka det är det inte så otroligt som det låter. ”Man kan tycka att det är jättekonstigt, men det är det inte. Man kan vara gravid utan att symptom”, säger Helena Kopp Kallner.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

MER OM FAMILY