Förskolans fina överraskning – på Ahmeds student

”Det var en rolig dag för oss alla”

Ahmed blev överraskad av barnen på hans praktik, när han tog studenten.
Ahmed blev överraskad av barnen på hans praktik, när han tog studenten.

Ahmeds familj kunde inte närvara på studenten.

Därför tog förskolan, där han haft praktik, beslutet att överraska honom.

– Jag blev jättechockad och rörd. Det var jättefint.

Ahmed Haydari har studerat i tre år på Barn- och fritidsprogrammet vid yrkesgymnasiet i Umeå. Under två och ett halvt år av sin utbildning har han haft arbetsplatsförlagt lärande på förskolan Lundagård.

– Första dagen på praktiken kändes nervöst och jobbigt, jag kände ingen. Men jag kom nära kollegorna jättesnabbt. Det har varit jättekul, jag har varit peppad varje gång jag gått dit, säger han.

Pedagogen Jackline Demilian har varit hans handledare på förskolan.

– Han har blivit en del av kollegiet. Han är en driven och duktig elev som vill mycket och har kämpat för sin sak. Han är dessutom jättesnäll och har varit omtyckt av både barnen, personalen och alla vårdnadshavare.

När studenten nyligen närmade sig fick Jackline höra av Ahmed att hans familj inte skulle kunna närvara. Ahmed har kommit till Sverige från Iran och familjen är kvar i hemlandet. Det var då hon började kolla upp om det skulle gå att dyka upp på skolgården, tillsammans med kollegor och barnen, och överraska honom.

– Jag ville gärna vara där. Jag kan tycka det ska vara en självklarhet att vara en del av examinationen när man har handlett en elev så länge som jag gjort, för att man varit med på resan.

Hon pratade med skolans rektor Charlotte Lakowitz om det gick att ordna vikarier under studentdagen – och Charlotte tyckte att det var självklart.

Barnen var peppade

Nu började planeringen tillsammans med alla förskolebarnen. Först krävdes vårdnadshavarnas godkännande om att sju av barnen, de som Ahmed jobbat mest med, fick följa med. Sedan samlade Jacklines kollegor ihop pengar till present, blommor och studentgosedjur. De tog även kontakt med måltidsservice för att beställa mat till barnen, och fixade transport och busskort.

– Barnen var med när vi fixade med blommorna, det kändes som vi var en studentfamilj som donade.

När dagen var kommen åkte de först till en lekpark där barnen fick leka och äta lunch. De hade fått med sig bland annat baguetter, sallad, vattenmeloner och kokosbollar, så att barnen fick fira som det skulle kunna se ut när man tar studenten.

– Hela vägen dit sjöng vi ”Han ska ta studenten” och sommarsånger. Ett av barnen skrek ”jag är så peppad fröken, jag är riktigt taggad”.

Sedan begav de sig till utspringet. Med sig hade de studentplakat, ballonger och blommor som varje barn skulle få hänga runt halsen på Ahmed.

– Vi var den enda förskolan som var på plats, kanske den enda någonsin på det här sättet.

På vägen mot firande sjöng barnen ”Han ska ta studenten”. De var väldigt peppade.
På vägen mot firande sjöng barnen ”Han ska ta studenten”. De var väldigt peppade.
Alla barnen fick hänga en ros runt Ahmeds hals.
Alla barnen fick hänga en ros runt Ahmeds hals.

”Den bästa studentdagen”

Ahmed, som bara trodde att två kompisar skulle vara där, kunde inte tro sina ögon när han såg dem.

– När jag sprang ut såg jag direkt mina kollegor och barnen. Jag blev jättechockad och rörd. Det var jättefint.

– Jag trodde att jag skulle få ett litet firande, men nu när de var där blev det helt annorlunda. Jag har inte överraskats på det här sättet förut, det var det största som hänt mig. Det var den bästa studentdagen.

Familjen hemma är stolt över att han tagit studenten.

– De tyckte också att det var fint gjort av kollegorna och barnen.

En lärorik dag

När de vinkat av Ahmed, som skulle åka flak, återvände de till lekparken innan de begav sig tillbaka till förskolan.

– Vi är väldigt glada att vi fick till det, det var en rolig dag för oss alla.

Dagen var även lärorik för barnen, vilket var ett viktigt syfte med utflykten.

– Det blev som en samhällslektion, som när vi åkte buss – hur gör man när man tar bussen? Och vad gör man när man tar studenten?

– De undrade om man gör det här varje dag och om skolavslutningar ser ut så här efter förskolan. Vi fick lära dem skolstrukturen och förklara att de också kommer att göra samma resa. Och när vi kom tillbaka till förskolan fick de berätta för alla de andra barnen. De har frågat flera gånger om vi kan göra det här igen.

”Jag blev jättechockad och rörd. Det var jättefint”.
”Jag blev jättechockad och rörd. Det var jättefint”.
Nu väntar jobb på ett äldreboende för Ahmed och i framtiden ska han studera vidare.
Nu väntar jobb på ett äldreboende för Ahmed och i framtiden ska han studera vidare.

”En otroligt fin gest”

Inget hade varit möjligt utan en god samverkan mellan flera inblandade, menar Jackline.

– Kollegor som samlat in pengar, de som varit kvar och tagit hand om resten av barnen, vårdnadshavare som litat på oss, rektorn som gav oss möjligheten, måltidsservice och yrkesgymnasiet som har samarbetat med oss. Det hade inte gått att planera den här dagen annars, om inte alla verkligen ville att Ahmed skulle bli firad och att barnen skulle få en härlig dag.

– Vi har haft så kul. Det var höjdpunkten för den här terminen. Jag är jätteglad att jag fick vara där för honom, han är en människa som alla ville fira.

Rektorn Charlotte Lakowits berättar att de fått fina tillrop, vilket de är glada över.

– Jag tycker det är en otroligt fin gest av pedagogerna. Det är en omtanke av en medmänniska, att göra något gott för någon annan som för Ahmed i den här situationen, när ingen närstående som kunde närvara.

För Ahmeds del väntar sommarjobb på ett äldreboende i sommar. Om något år vill han plugga vidare till socionom eller sjuksköterska.

– Under pluggpausen vill jag vara vikarie på förskolan, om jag får och det går.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.