Niklas, 47, gick in i väggen: Orkade inte med mina barn

Sjukskrevs för utmattningssyndrom

EFTERLYSNING: Vi efterlyser pappor som drabbats av utmattningssyndrom. Dela med dig av din berättelse till malin.wigen@aftonbladet.se

Pang, boom, stopp. Så beskriver tvåbarnspappan Niklas Nygren dagen hjärnan gav upp.

Plötsligt kunde han inte arbeta längre. Han orkade inte heller vara pappa i samma utsträckning som förr.

– Jag tror inte jag hade varit den pappa jag är i dag, om jag inte hade blivit sjukskriven.

För fem år sedan tog det stopp för i dag 47-årige Niklas Nygren. Under en paus på jobbet som överläkare inom psykiatrin i Halmstad satte han sig på sin stol och kom inte upp.

– Jag blev sittande i en och en halvtimme. Jag bara glodde ut genom ett fönster och kunde inte förmå mig att motivera mig att ställa mig upp.

En vecka senare, efter att ha försökt jobba några dagar, besökte han distriktsläkaren. Niklas trodde att han skulle bli sjukskriven i en vecka eller två.

– Han sa att jag behövde vara sjukskriven en månad, det var katastrof för mig. Men sedan blev det ett och ett halvt år.

En dag på jobbet tog det stopp för Niklas.
En dag på jobbet tog det stopp för Niklas.

Hur hamnade han där? Varken han eller någon annan i omgivningen såg att detta skulle komma.

– Och då jobbar jag ändå som psykiatriker. Där och då tänkte ingen på att det kunde ta stopp, det finns nog en större medvetenhet om detta i dag.

Niklas tror att det är olika faktorer som gjorde att han gick in i väggen.

– Det var framför allt en olycklig kombination av att vilja göra mitt arbete bra och en oförmåga att begränsa mig själv. I min värld där jag jobbar inom sjukvården finns det obegränsat med arbete, precis som inom andra områden, det gör att man kan jobba ihjäl sig.

– Sen var det livet i övrigt, man försöker göra allting samtidigt.

Hjärnan orkade inte med barnen

Den första tiden var Niklas så trött att han bara satt i en fåtölj. När han fick tillbaka lite av sin energi försökte han göra hushållssysslor, men blev sämre igen. Han hade inte ens orken att umgås med sina barn, då åtta och tolv år gamla.

Det är inte lätt att vara förälder i vanliga fall. Det blir inte lättare med en utmattad hjärna”, skriver han i ett blogginlägg från den perioden.

Det var helt enkelt hans hjärna som stundvis inte orkade med barnen, förklarar han. När de ville hitta på saker var han tvungen att säga ”nej, jag orkar inte, jag klarar inte det här”·

– Min dotter brukade häckla mig som barn gör, och säga ”nu är pappas hjärna trött igen”. Men jag var ju aldrig trött på barnen. Jag var noggrann med att säga att det inte handlade om att jag inte ville, utan att det var för att min hjärna var trött och slut.

Till sin hjälp hade han sin fru som fick ta ett större ansvar i föräldraskapet.

– Det är ett privilegium att leva i en relation där den möjligheten finns, att man kan få det stödet. Min fru fick dra ett större last. Exempelvis som att åka iväg och bada med dem. Ett badhus är ett fruktansvärd plats för en med utmattningssyndrom, ljudet där är som en mixerstav i hjärnan.

Även om Niklas inte hade samma ork att vara pappa till barnen så blev ändå relationen till dem bättre. Han var ju hemma i en helt annan utsträckning än förr. Överlag gjorde sjukskrivningen honom gott, menar han.

– Efter att jag var hos distriktsläkaren så tog det stopp. Det var först då jag kunde pausa och stanna upp efter att ha jagat på i så många år. Jag kände att ”fan vad skönt, jag kan inte jobba längre”. Hjärnan satte stopp för möjligheten. När jag väl stannade var det uppenbart hur trasig jag var.

Han berättar om att det var svårt att vara pappa i samma utsträckning när han drabbades av utmattningssyndrom.
Han berättar om att det var svårt att vara pappa i samma utsträckning när han drabbades av utmattningssyndrom.

Vill inte återvända till sitt tidigare liv

Sakta men säkert blev Niklas bättre med hjälp av rehabilitering i form av vila och långsamma promenader.

– Jag fick lära mig att vila under min sjukskrivning. Vilket är helt absurt. Att lära mig att bara ligga på en soffa att titta upp i taket, något som tidigare gjort mig rastlös.

I dag jobbar Niklas mindre än han gjorde förr och har lärt sig att säga nej, han tar på sig mindre åtaganden – både på jobbet och privat. Han mår mycket bättre nu än han gjorde innan sjukskrivningen.

– Jag betraktar mig själv som friskare person, jag har en sundare inställning till livet, det är andra som saker som har blivit viktiga. Jag har lärt mig att ta till vara på dagarna. Jag skulle inte vilja återvända till livet jag hade innan. Jag skulle inte kunna det. Vi får bara ett liv, vad vi vet just nu.

I och med sin erfarenhet av utmattning funderar han över hur han ska få barnen att inte ta efter hans tidigare beteende.

– Jag har tänkt på hur jag ska förmedla till mina barn att jobba lagom. I dag råder det en betygshets, redan i skolåldern så drabbas unga av utmattning då de är pressade av sin situation. Jag menar inte att det inte är bra att anstränga sig i skolan och få bra betyg men det måste finnas en gräns. Det går inte att bara att plugga i stället för att träffa kompisar – det ska vara gott att leva också.

– Jag tror inte jag hade varit den pappa jag är i dag, om jag inte hade blivit sjukskriven. Barn gör som man gör, inte som man säger. Det går aldrig att säga till ett barn att ”det räcker” om man själv arbetar som ett djur och går in i väggen, det blir dubbla budskap.

EFTERLYSNING: Vi efterlyser pappor som drabbats av utmattningssyndrom. Dela med dig av din berättelse till malin.wigen@aftonbladet.se

Niklas tips till andra föräldrar som lider av utmattning

  • Ta det på allvar
  • Prata med någon, exempelvis din chef, distriktsläkare eller en god vän
  • Få hjälp av någon utifrån. Själv är man dålig på att bedöma hur dåligt läget är.
  • Testa dig själv om du vill, det finns självskattningstest för utmattningssyndrom på nätet: KEDS självskattning.
  • Vad öppen med barnen. Som med all annan sjukdom fattar de att något är fel Det är bättre att vara ärlig och säga att din hjärna har gått sönder, men att den kommer att reparera sig.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.