Gravid

presenteras av

”Gravida med riskfaktor ska vara försiktiga”

Graviditet och corona: Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer

Av: 

Malin Wigen

John Granlund

FAMILY

Folkhälsomyndigheten har nya direktiv till gravida.

Den som snart ska föda, eller har en riskfaktor, ska vara extra försiktig.

Aftonbladet Family har tidigare skrivit om att gravida är en riskgrupp i Storbritannien men inte i Sverige. Anders Tegnell, stadsepidemiolog, svarade på varför.

– Gravida dyker inte upp i några vetenskapliga studier som en riskgrupp. Inte i de stora materialen från Kina, inte i de stora materialen från Italien, sa han.

Han poängterade också att Folkhälsomyndigeten håller koll och att läget kan förändras. Vilket det har gjort nu.

Enligt det senaste beskedet från myndigheten bör den som är gravid och har någon riskfaktor som exempelvis fetma, högt blodtryck eller diabetes vara extra försiktig. Är du gravid med riskfaktorer ska du rådgöra med din barnmorska eller läkare och begränsa dina nära kontakter med människor utanför hushållet så mycket som möjligt, enligt Folkhälsomyndigheten – liksom andra riskgrupper bör göra.

De flesta går upp några kilon under graviditeten, är det en riskfaktor?

– Svaret är nej. Varningen för fetma gäller inte extrakilona som en graviditet medför, säger Anders Tegnell till Aftonbladets reporter.

Dessutom är det viktigt att gravida undviker att bli smittade inför sin förlossning eftersom att en luftvägsinfektion i slutet av graviditeten kan vara besvärligt och kan innebära risker för den som är gravid.

”Vi rekommenderar därför att gravida kvinnor vidtar försiktighetsåtgärder mot smitta inför förlossningen”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Nya riktlinjer för gravdia gällande coronaviruset.

Foto: TT

Gravida vårdas på IVA

Generellt verkar inte gravida kvinnor ha högre risk än andra att bli svårt sjuka i covid-19. Men det finns rapporterade fall där gravida kvinnor som smittats har behövt vårdas på IVA i Sverige.

– Vi vill förebygga att fler gravida blir allvarligt sjuka eller behöver intensivvård säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det behövs fortfarande mer kunskap om covid-19 och gravida. Både WHO och Folkhälsomyndigheten följer frågan noggrant, och uppdaterar informationen när ny kunskap tillkommer, skriver de på hemsidan.

Föda med covid-19

En kvinna som har, eller misstänks ha, covid-19 måste föda sitt barn i ett isoleringsrum där personalen har särskild skyddsutrustning.

Här kan du även läsa om Schyler som var sjuk i covid-19 när hon födde barn.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Därför slår coronaviruset hårt mot äldrevården

En central del av den svenska coronastrategin handlade om att skydda de sköra och de äldre. Trots det har smittan tagit sig in på många äldreboenden. I det här avsnittet diskuterar vi vad som gick snett, om situationen ser likadan ut i närliggande länder och vad vi hade kunnat göra annorlunda.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Family

/

Gravid | Family

LÄS VIDARE

Anders Tegnell: Därför är gravida ingen riskgrupp i Sverige

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Graviditet

Coronaviruset

Anders Tegnell

MER OM FAMILY

Anders Tegnells uppmaning till gravida: Var extra försiktiga

Anders Tegnell: Därför är gravida ingen riskgrupp i Sverige

Regionen om ryktena: Din friska partner portas inte från förlossningen