Gravid

presenteras av

Livsmedelsverkets nya råd till gravida om nötkött

Livsmedelsverket: Nya råd om toxoplasma

Så bör gravida göra med nötkött.
Så bör gravida göra med nötkött.

Livsmedelsverket har uppdaterat sina matrekommendationer för gravida gällande toxoplasma. Numera bör även nötkött vara genomstekt innan man äter det.

Sedan länge har det funnits råd om att gravida ska genomsteka kött från lamm, gris och vilt. Detta för att skyddas från att smittas av parasiten toxoplasma. Nu har de utökat råden till att även omfatta nötkött. Risken att smittas genom nötkött är lägre jämfört med kött från andra djur, men den som äter lättstekt blodigare nötkött kan ändå utsättas för parasiten, skriver Livsmedelsverkat i ett pressmeddelande.

Det är ny kunskap som har lett till de uppdaterade råden om parasiten toxoplasma, som förutom gravida berör personer med nedsatt immunförsvar. Annars är råden oförändrade. Det finns dock knep för den som ändå vill ha en lättstekt blodigare köttbit.

– Frys in köttet i minst tre dygn före tillagning. Då dör eventuella toxoplasmaparasiter, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.

Om en kvinna inte är immun mot toxoplasmainfektion blir smittad under graviditeten kan parasiten skada de ofödda barnet. Hos personer som har nedsatt immunförsvar kan parasiten orsaka sjukdom.

Toxoplasma kan finnas i lamm, vildsvin, gris, get, hjortdjur och nötkreatur. Det är lammköttet som anses vara den vanligaste spridningsvägen för toxoplasma. Toxoplasma dör när maten hettas upp till minst 60–65 grader eller vid frysning, -18 grader, minst tre dygn. Katters avföring, trädgårdsarbete med jord och dåligt sköljda grönsaker är andra smittvägar.

Livsmedelsverkets nya råd

  • Hetta upp helt kött från lamm, gris, nöt och vilt till minst 60-65 grader tills det är rosa (medium) och utan inslag av blod. Om du vill äta en lättstekt, blodigare köttbit som är upphettad till under 60 grader, kan du frysa in den minst tre dygn före tillagning.
  • Frys (i minst tre dygn) torkat, kallrökt eller gravat kött som ska ätas kallt. Till exempel lufttorkad skinka, rökt medvurst, bresaola och salami.
  • Skölj bort synliga jordrester från grönsaker, frukt och bär.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.