Förskolebarn ska övervakas digitalt

Av: 

TT

Digital övervakning av barn på en förskola i Norrköping ska testas i höst. Arkivbild.

Foto: NTB/Scanpix/TT

Skolbarn | Family

Mellan 12 och 15 barn på en kommunal förskola i Norrköping ska i höst förses med digitala armband som gör att de kan övervakas och lokaliseras.

– Man kommer veta att alla är innanför eller att någon är utanför förskolans område. Det är för att hjälpa pedagogerna så att alla är säkra, säger Johan Högne, digitaliseringsredaktör i Norrköpings kommun, till Norrköpings Tidningar.

Enligt Högne har tekniken inte provats tidigare på en svensk förskola. Höstens test blir ett pilotprojekt som sedan ska utvärderas, med syfte att öka säkerheten i förskolan. Om något av barnen går utanför ett "tekniskt staket", ett digitalt inringat område runt förskolan, kommer det att pipa till i ett system hos personalen.

Kan bryta mot GDPR

Av integritetsskäl ska armbanden inte vara kopplade till enskilda barn utan vara försedda med nummer. Johan Strand, jurist vid Datainspektionen, säger till tidningen att den digitala övervakningen ändå kan bryta mot dataskyddsförordningen (GDPR), i vilken barn och unga har ett särskilt skydd. Strand understryker att projektets teknik och juridiska förutsättningar måste analyseras.

– Men det låter ganska ingripande i barnens integritet. Att registrera var de befinner sig är en typ av övervakning, säger han.


PODD The Guardian: Apple skickade känsliga samtal till konsultföretag

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om tech-företagen – och om hur mycket vi egentligen avlyssnas av de apparater vi har hemma eller bär på oss dagligen.

Vi pratar med en expert om den senaste Apple-skandalen, och berör även liknande anklagelser som riktats mot Amazon och Google.

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolbarn | Family

Förskolebarn

Skolbarn

Barn & unga

Norrköping

MER OM FAMILY

Experternas avrådan: Barn ska inte leka hemma hos varandra

Symtomen: Då ska du misstänka covid-19 hos ditt barn

Charlotta är extra utsatt för corona – får inte hålla barnen hemma från skolan