Spädbarn

presenteras av

Michaelas dotter slutade plötsligt att andas

Försökte göra hjärt- och lungräddning

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Bilfärden till begravningen slutade dramatiskt. Michaelas två månader gamla bebis blev plötsligt likblek och slutade andas.

– Det här var en stor skräck att vara med om.

Den långa bilfärden till begravningen blev dramatisk för trebarnsmamman Michaela Kellgren och hennes familj, Efter att ha sovit en natt på en camping vid Alingsås sjukhus, dit de åkt till från Jämtland, skulle de köra vidare. Det var då som hennes sambo Daniel såg att det var något fel med deras två månader gamla dotter Lilly.

– Han sa att Lilly började bli väldigt blek och jag hörde att det kom ett gurglande ljud. Det var som att hon försökte skrika men inte kunde.

Michaela tittade bak från förarsätet, och när hon såg Lilly reagerade hon direkt. Hon tvärnitade bilen och sprang ut för att få loss henne ur babyskyddet.

– Hon var slö, likblek och blå om läpparna. Hon fick ingen luft alls.

Hon försökte buffa på henne och frigöra luftvägarna för att få igång andningen. Mitt under räddningsaktionen kom Michaela på att de var alldeles i närheten av Alingsås lasarett – hon begav sig dit med Lilly direkt. Väl inne på akuten tog personalen över Lilly på en gång. Ett intensivt arbete påbörjades.

– De tog in henne på ett akutrum och gav henne syrgas och adrenalin, säger hon och fortsätter:

– När jag stod där så tänkte jag att man skulle få gå på en begravning till om några veckor. Jag var ju livrädd för att något skulle hända henne.

Lilly blev likblek och slutade andas under bilfärden.
Foto: Privat
Lilly blev likblek och slutade andas under bilfärden.

Hade drabbats av virus

Michaela fick beskedet att Lilly skulle föras med en prio ett ambulans till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. Snart var ambulansen på väg i ilfart mot sjukhuset med Michaela och Daniel efter i sin bil. När de kom fram ville de träffa sin dotter direkt.

– När jag gick i korridoren hörde jag hur hon skrek och det var en otrolig lättnad, då visste jag att hon levde.

De fick vara kvar på sjukhuset i tre dagar och läkarna tog prover på Lilly som återhämtade sig och fick tillbaka sin färg. Till sist fick de åka hem. Det var på vägen hem från sjukhuset som läkaren ringde och meddelade provsvaren.

– Läkaren sa att hon hade Rhinovirus, men de kan inte konstatera helt och hållet att det var det som gjorde att hon inte fick luft.

1 av 4 | Foto: Privat
Michaela agerade snabbt när hon såg Lilly.

Har svårt att sova efter händelsen

Händelsen har påverkat Michaela. De första dagarna grät hon.

– Den största skräcken är ju att ens barn ska råka illa ut. Det är de som är ens liv, man skyddar dem från allt. Så det här var en stor skräck att vara med om, säger hon och fortsätter:

– Jag har tänkt på vad som hände. Jag har gått igenom varenda detalj och tänkt på vad som hade kunnat hända om vi inte gjorde det vi gjorde. Jag är glad att vi upptäckte att något var fel i tid.

Michaela har även svårt att sova om nätterna.

– Jag är ju orolig och vill ha koll. Vi har även skaffat oss ett andningslarm, för skulle det hända något varnar den. Det är inget jag har haft innan eller ens tänkt tanken på att köpa.

Hon kommer att gå en hjärt- och lungräddningskurs för späd- och småbarn, och uppmanar även andra att göra detsamma. Dessutom råder hon andra föräldrar att ta det säkra före det osäkra och att gå på sin instinkt.

– Mitt mammahjärta och mage sa att det inte var bra och jag är glad att jag lyssnade till dem.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY