Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Tips på böcker som ökar läslusten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Ungefär 1 av 5 svenska barn har svårt att läsa, vilket kan göra skolan jobbigare. Men det finns hjälp att få!

– Ja, idag finns det många olika verktyg och metoder som underlättar läsningen, säger Hanna Larsson, förlagschef på Bokförlaget Hedvig.

Vad betyder det att ha svårt att läsa?

Enligt forskare har läs- och skrivsvårigheter sin grund i tre olika aspekter. Bristande fonologisk medvetenhet, arbetsminne och ordmobilisering. På ren svenska innebär det att läsaren har svårt att skilja mellan likartade ljud i språket, att läsaren har svårt att komma ihåg vad hen just har läst och att det tar lång tid att formulera det lästa ordet och dess betydelse.

Det kan också finnas andra orsaker till nedsatt läsförmåga. Enligt studier har ungefär 13 % av den svenska vuxna befolkningen inte tillräckliga läsfärdigheter. Det kan bero på så skilda faktorer som att läsaren har ett annat modersmål än svenska, har svårighet med koncentrationen eller nedsatt begåvning. 

Varför är läsning så viktigt för barn?

En vuxen person behöver 50 000 ord för att klara sitt dagliga liv, för att hänga med i nyhetssändningar och förstå normal tidningstext, instruktioner och anvisningar. Hela 80 % av vårt ordförråd kommer från tryckt text, det vill säga böcker, tidningar, tidskrifter och undertexter. Så genom att läsa helt vanliga tidningar kan du därmed utveckla ditt språk, vilket även gäller för barn.

Studier visar att barn som läser utvecklar ett betydligt större ordförråd, vilket hjälper dem när de blir äldre och ska ut i vuxenlivet. Ett barn i lågstadiet har ett ordförråd på i genomsnitt ca 7000 ord. Om man inte läser eller blir läst för har man som 17-åring mellan 15 000 och 17 000 ord. Men har man läst och blivit läst för har man istället minst 50 000 ord.

Här är en lista med böcker som gör barnen smartare


Hanna Larsson, förlagschef.
Hanna Larsson, förlagschef.

Men har man svårt att läsa är det inte alltid så enkelt att djupdyka i en bok. Att kämpa upp sitt ordförråd till 50 000 ord kan kännas som en omöjlighet. Idag finns dock många hjälpmedel för att underlätta för den som har lässvårigheter.

– Som samhälle har vi blivit bättre på att se och fånga upp utsatta grupper med olika behov. Lässvårigheter är inte längre stigmatiserande. Idag finns en mängd olika verktyg och hjälpmedel som underlättar läsningen. Dessutom har utgivningen av lättlästa böcker blivit bredare och mer kvalitativ, berättar Hanna Larsson, förlagschef på Bokförlaget Hedvig, och lite längre ner tipsar hon om bra böcker att börja med.

Missa inte Hej Albert: En digital tjänst som hjälper barnen i skolan – läs mer här!

5 tips för att stötta dina barn i läsningen

Har dina barn svårt för att läsa? Behöver du tvinga dem att läsa en hel bok? Då kanske du har fel taktik. Kom ihåg att läsa ska vara roligt och glöm inte att uppmuntra alla framsteg. Känner sig barnet duktigt så tar läslusten snart över.  Här får du även 5 konkreta tips för att komma i gång med läsningen.

 1. Lästräna mycket
  Övning ger färdighet – så även med läsning. Det krävs många timmar för att bli bättre på att läsa. Kämpar man med läsningen behöver man extra mycket stöd både hemma och i skolan. Ta hjälp och efterfråga råd!
 2. Läs tillsammans 
  Forskning visar att den absolut mest framgångsrika metoden för att lära barn att läsa är genom att läsa tillsammans. Högläsning är även bra för lite äldre barn. Dessutom ger det en mysig och rogivande stund tillsammans. 
 3. Läs efter intresse 
  Intresset för ett visst ämne kan få den svåraste text att kännas lättare. Uppmuntra med en bok om ditt barns största intresse. 
 4. Upptäck lättlästa böcker
  En lättläst bok griper tag i och vägleder läsaren genom läsningen - utan att för den delen vara tråkig, platt eller förenklad. Idag finns ett flertal förlag som specialiserar sig på lättlästa böcker, bland annat Hedvig, och tips på böcker finns nedan.
 5. Lyssna på böcker 
  Vissa har lättare att lyssna på böcker än att läsa. Kliv in i ljudbokens värld, där det också finns lättlyssnade böcker som både är kortare och lite lättare att läsa.

Hitta barnens favoriter som ljudböcker hos Nextory här!

Tips på lättlästa böcker

Här får du 5 bra tips på böcker som garanterat kickar igång läslusten.

Tordyveln flyger i skymningen:

I byn Ringaryd i Småland kommer ett tåg strax att åka genom skogen. Jonas, hans syster Annika och deras vän David ska spela in hur det låter när tåget rusar på rälsen. Men den här kvällen är tåget försenat eftersom en skalbagge, en tordyvel, flyger in i ögat på en truckförare. Förseningen gör att de hamnar på Selanderska gården där något märkligt håller på att ske just den här kvällen. Så småningom får Annika, Jonas och David sommarjobb på gården. Där hittar de gamla kärleksbrev som berättar om blommor, resor och en egyptisk gravstaty. Nu får de vara med om mystiska händelser som verkar höra ihop med dåtid och nutid – och där tordyvlar ser ut att hjälpa dem att ta reda på sanningen. Tordyveln flyger i skymningen är en av Maria Gripes mest lästa och älskade böcker och har lästs av gamla och unga i flera generationer.

Passar för barn som är ca 9–12 år.


Trädets hemlighet: Wilma

Första delen i ett äventyr om ett träd med en hemlighet och tre utvalda barn. Det finns ett träd nära Wilmas skola. En stor ek med ett hål i. I hålet får man plats att krypa in och gömma sig. Det vill Wilma. Hon vill krypa in där och glömma att hennes lillebror är så sjuk att han kanske dör. Det är en helt vanlig ek. Men varför börjar det dyka upp hemliga lappar inuti trädet? En dag är Nour i 6B också där. Tillsammans ber de trädet att Wilmas bror ska bli frisk. Dagen efter mår han bättre. Är det en slump? Eller har den gamla eken något med det att göra? Helena Dahlgren har skrivit en lättläst berättelse där spänning och magi tar plats mitt i den grå vardagen.

Passar för barn som är ca 9–12 år.


En ö i havet

Annika Thors starka skildring av två systrars liv i skuggan av andra världskriget, nu i lättläst version. Systrarna Steffi och Nelli är tolv och sju år gamla när de kommer till en ö i Göteborgs skärgård. De är judiska flyktingar. Deras föräldrar är kvar i Österrike där nazisterna förföljer judarna. Steffi tycker att hon har kommit till världens ände. Hon känner ingen och kan inte språket. Lillasyster Nelli får vänner lättare, men hon saknar föräldrarna mycket. Kriget närmar sig. Systrarna lär sig att leva livet på ett annat sätt än de är vana vid. Kommer de att få träffa sina föräldrar igen? Kommer den här ön i havet någonsin att kännas som hemma?

Passar för barn som är ca 12–15 år.


Galaxer

Vi bor på en planet i galaxen Vintergatan. Vintergatan är en av tusentals miljarder andra galaxer i universum. Men vad är egentligen en galax? Vad finns det för olika typer av galaxer? Och vilka andra galaxer ligger nära oss? I den här fullspäckade faktaboken får du veta det viktigaste om galaxer och vår plats i universum. Serien ”Fatta svårt” gör komplexa ämnen lätta att förstå. Böckerna tar upp fakta inom naturvetenskap, teknik och samhällskunskap och har alltid rikligt med bilder för att öka läslusten och förståelsen.

Passar för barn som är ca 9–12 år.


1984

En av den moderna litteraturens största litterära klassiker, här i lättläst och förkortad version. Winston Smith lever ett fattigt och enkelt liv i Oceanien, en av de tre staterna i världen. Han och resten av befolkningen är ständigt övervakade av Storebror, ledaren för Oceanien. Winston arbetar på Sanningsministeriet med att ändra texter och bilder så att det verkar som att Storebror alltid har rätt. När Winston möter Julia och blir förälskad börjar han ifrågasätta sitt arbete, staten och partiet mer och mer.
George Orwells framtidsskildring 1984 publicerades för första gången 1949, men är ständigt aktuell med teman som den totalitära staten, övervakningssamhället och manipulering av historien.

Passar barn och ungdomar från 15 år och uppåt.


Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så kommer ni igång med jullovsläsningen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som får barnen att somna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 spännande adventskalendrar 2022

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker för dig som är gravid

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Härliga tips för att ta dig ut i naturen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lär du dina barn om porr, sex och samtycke

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lyckas ni med ett jämställt föräldraskap

Artikeln innehåller annonslänkar

Julklappstips 2022 - Årets tips på julklappar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappstips: 13 populära böcker att ge bort

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 tips på presenter till mamma på mors dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Snygga gummistövlar för regniga dagar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sköna bomullstrosor med hög midja

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Blir det ett ja? Ringar i alla prisklasser

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kavajer – budget VS lyx

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Handväskor – budget VS lyx

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Klackarna i taket! Festa loss med snygga skor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

”Tim – biografin om Avicii” släpps i november

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till barn – här är tips för alla åldrar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Fars dag-present: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till honom - 7 presenter till alla män

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julklappar till henne - 7 presenter till alla kvinnor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Allt du behöver i BB-väskan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Fynda höstmode till superpriser