Gravid

presenteras av

Forskare varnar för Alvedon under graviditeten

Kan påverka fostret

Av:  TT

Paracetamol, som finns i Alvedon, kan ha en skadlig effekt på fostret under graviditeten. Arkivbild.
Paracetamol, som finns i Alvedon, kan ha en skadlig effekt på fostret under graviditeten. Arkivbild.

Användning av paracetamol under graviditeten kan ha negativ inverkan på fostrets utveckling, hävdar forskare vid Karlstad universitet.

I Sverige säljs paracetamol receptfritt främst under benämningen Alvedon, men läkemedlet finns även i andra smärtstillande tabletter.

Forskarna har gjort en granskning av vetenskapliga artiklar i ämnet mellan 1 januari 1995 och 25 oktober 2020.

Slutsatsen är att användning av paracetamol under graviditeten kan påverka barnets hälsa negativt på en rad olika sätt. Bland annat kan det leda till skador på könsorgan hos pojkar och tidigare pubertet hos flickor, men även ADHD, autism och långsam språkutveckling.

”Vi fann att användning av Alvedon under tidig graviditet var kopplat till fördröjd språkutveckling hos framför allt flickor i vår studie”, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet och medförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Forskarnas slutsats efter studien är att gravida bör äta så lite paracetamol som möjligt, skriver Göteborgs-Posten som intervjuat Carl-Gustaf Bornehag.

– Vår slutsats grundar sig inte bara på observationsstudier på människa utan också på experiment i laboratoriemiljö som i flera fall bekräftar det man har sett i observationsstudierna. Mot den bakgrunden är vår bedömning att det finns skäl till oro och vi vill mana till försiktighet med paracetamol, säger han till tidningen.

Mätningar indikerar att mer än hälften av världens kvinnor använder mediciner som innehåller paracetamol under graviditeten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

ÄMNEN I ARTIKELN