Ny rapport: Lärarna mer pressade under coronakrisen

Lärarförbundet: Föräldrar har orimliga krav på lärare

Av: 

Malin Wigen

Ny rapport från Lärarförbundet visar hur föräldrar lägger stor press på lärare.

Foto: Frédéric Michel / iStockphoto

Skolbarn | Family

Orimliga krav, hot och utskällningar från föräldrar är en vardag för lärare, visar en granskning av Lärarförbundet.

Coronakrisen spär dessutom på en redan pressad situation, enligt rapporten.

En ny rapport från Lärarförbundet visar hur föräldrarna ställer orimliga krav och pressar lärarna.

I en enkät där Lärarförbundets medlemmar har fått svara på frågor om kommunikationen med föräldrarna blev resultatet följande, skriver Lärarförbundets medlemstidning Läraren:

  • 39 procent av lärarna angav att föräldrarna ställde orimliga krav minst en gång i månaden före coronapandemin. Nu under pandemin är den siffran 46 procent. Med orimliga krav menas krav som ligger utanför yrkesrollen.
  • Två av tio lärare har utsatts för verbalt våld.
  • Var tionde lärare har varit med om att föräldrar försökt att påverka arbetet minst en gång i månaden.
  • 16 procent av lärarna som sätter betyg har varit med om att föräldrarna försökt påverka dem gällande betygsättningen.

Foto: Lärarförbundet.

”Blir nästan mobbning”

Två lärare som Läraren pratat med vittnar om att det alltid funnits föräldrar som betett sig illa under deras cirka 15 år i yrket. Som att skicka arga mejl och att lägga sig i hur undervisningen bedrivs samt betygsättningen.

– De kan ha bestämt sig för vilket betyg barnet ska få. Det har hänt att det kommit mejl där det står ”du ska undervisa mitt barn så att det får ett B, senast höstterminen”, säger en av lärarna.

De vittnar även om att vissa föräldrar kan gå till personangrepp.

– Det har hänt att föräldrar hakar upp sig på en viss lärare och klagar varje vecka. Det blir nästan en mobbningssituation. Vi har sett lärare som blivit sjukskrivna och inte kunnat ta sig tillbaka till läraryrket när sådant händer.

Pandemin gör att föräldrar ställer orimliga krav

Förr i tiden la föräldrar inte sig i lärarens jobb, står det i rapporten. Vad är det som gör att det är en sådan stor skillnad nu?

– Dels så har vi systemfel i svensk skola i dag och dels på grund av det marknadstänk som präglas. En del föräldrar ser sig själva som kunder, det i sig spär på den osunda situationen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Aftonbladet Family.

Att relationen mellan lärare och föräldrar blivit sämre i och med corona har att göra med att det är en större oro i samhället just nu, gissar Johanna Jaara Åstrand. Barnen hålls hemma då de har symtom eller av rädsla för smitta.

– Då uppstår också en oro för att barnen ska halka efter i skolan, därför har föräldrar ställt orimliga krav på att lärare ska upprätthålla undervisningen trots att barnen inte är skolan.

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Foto: Per Myrheed/Lärarföbundet

Hur påverkas lärarna när föräldrar lägger för stor press på dem?

– Det är frustrerande. Det behöver inte alltid vara så att föräldrarna är hotfulla, de kan befinna sig i gränslandet. Föräldrar ser det som självklart att lärarna ska ha koll på elevens klipptider, träningstider och att man käkat sin frukt. Det kanske inte är hela världen men en lärare har inte bara en elev utan flera. Det behövs större förståelse och respekt för vad lärare gör och att de kan avgöra bäst hur deras kompetens ska användas.

– Det här är långt ifrån ett problem över allt men det är ett problem som växer till ett stort arbetsmiljöproblem. På vissa skolor undrar lärare dock hur de kan väcka mer föräldraengagemang.

Enligt Johanna Jaara Åstrand är en god dialog och förtroende mellan föräldrar och lärare A och O för att situationen inte ska bli destruktiv. Lärarförbundet har några krav på hur situationen skulle bli bättre för lärarna, exempelvis följande:

– Det behöver finnas tydliga rutiner för dialog och kommunikation mellan skola och hem, samt att man som förälder har kunskap och förståelse för det. Dessutom behövs det exempelvis kuratorer som kan ta vid när det spårar ur, så att läraren avlastas och kan ägna sig åt undervisningen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!


PODD Corona stänger gränsen - familjer tvingas isär

På ena sidan Haparanda och Sverige, på andra sidan Torneå och Finland. Tvillingstäderna sitter ihop trots att landsgränsen går mitt i städerna. Men i coronatider har Sverige och Finland olika förhållningssätt och nu sitter dubbla kravallstaket uppe för att hålla isär invånarna i städerna. Hur funkar det i en stad som delas av en riksgräns och vad betyder det för invånarna?

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea på böcker inför semestern - gör ett superklipp här!

Shop

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Kawasakis sjukdom och corona: Allt du behöver veta

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolbarn | Family

Skola & utbildning

Barn & unga

Coronaviruset

Lärarförbundet

Johanna Jaara Åstrand

MER OM FAMILY

Förskollärarna slår larm: Vi hinner inte med vårt jobb

Föräldrar och förskollärare i snorbråk: ”Borde vara självklart att hålla hemma sjuka barn”

KARIMS: Vi är Sveriges lataste föräldrar