Gravid

presenteras av

Nu förbjuds lustgas vid vissa förlossningar

Nya regler på sjukhusen på grund av corona

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu blir det förbjudet med lustgas vid förlossningar där kvinnan har, eller misstänks ha, coronaviruset.
Foto: Getty
Nu blir det förbjudet med lustgas vid förlossningar där kvinnan har, eller misstänks ha, coronaviruset.

FAMILY

Gravida kvinnor som har förkylningssymtom får inte längre ta lustgas vid förlossningen.
Coronaviruset kan smitta om gasen sprids i rummet.

UPPDATERAD. Denna artikel är från den 31 mars. Sedan dess har riktlinjerna för lustgas och gravida med covid-19 ändrats. Enligt 1177 anses det vara säkert att använda lustgas vid förlossning om den som är gravid är sjuk i covid-19.

Många kvinnor väljer att använda lustgas när de ska föda barn. Det är en vanlig metod för att kunna slappna av och minska upplevelsen av smärta.

Men nu ändras reglerna för hur lustgasen ska användas, rapporterar Sveriges Radio.

Blivande mammor som har symtom på covid-19 får inte använda lustgas eftersom risken för att personalen ska smittas ökar om gasen sprids i rummet.

Det är enligt direktiv från Svensk förening för obstetrik och gynekologi och Svenska neonatalföreningen.

Ökar risken för smittspridning

– Själva förlossningen ska fortgå precis som vanligt. Hon ska få sin ryggbedövning, men inte använda lustgas. Det har man bestämt nationellt och det är också en internationell erfarenhet att lustgas ökar risken för spridning av droppsmitta, aerosolsmitta, säger Gunilla Hallberg som är överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala till Sveriges Radio.

En kvinna som har, eller misstänks ha, covid-19 ska även föda sitt barn i ett isoleringsrum där personalen har särskild skyddsutrustning.

Gunilla Hallberg uppmanar gravida kvinnor att försöka undvika att bli smittade så gott det går innan det är dags för förlossning.

– En höggravid kvinna mår sällan bra av en övre luftvägsinfektion. Man har andra förhållanden med en stor mage i vädret. Det gäller säkert även den här infektionen. Så att hålla sig på sin kant tror jag är ett gott råd i sådana här tider, säger Gunilla Hallberg.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY