Youtube tar strid mot antivaccin: ”Farligt”

Antivaccination en av de största hoten mot folkhälsan enligt WHO

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa | Family

Videoplattformen Youtube uppger att de stoppar reklam på kanaler som på olika sätt främjar antivaccination.

– Om vi upptäcker videos som strider mot vår policy kommer reklamen tas bort omedelbart, säger en talesperson till Buzzfeed.

Världshälsoorganisationen, WHO, har listat vaccinationsmotstånd som ett av de största hoten mot folkhälsan 2019.

Nu hoppar videojätten Youtube på tåget.

Förra fredagen meddelade företaget att de i enlighet med sin policy om att stoppa videos med ”farligt och skadligt innehåll” från att tjäna pengar kommer att plocka bort all reklam från kanaler som sprider konspirationsteorier kring vaccination.

Buzzfeed avslöjade tidigare i februari att Youtubes algoritmer gör att personer som tittar på klipp om vaccination från auktoriserade barnsjukhus ofta blir rekommenderade videos som tar ställning mot vaccination.

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Flera skandaler i år

Flera annonsörer uppgav att de inte var medvetna om att deras reklam förekommer i antivaccinations-videos, exempelvis en video med rubriken ”Mamma undersöker vaccin, upptäcker vaccinationsskräcken och blir vaccinationsfri”. Företagen kontaktade därefter Youtube för att få bort sin annonsering.

Tidigare pedofilskandal

Det här är inte första gången Youtube får problem med sina annonsörer i år. Nyligen avslöjades det även att pedofiler utnyttjar hemsidans system med rekommenderade videos för att hitta klipp på barn i vissa sammanhang som anses sexuella.

Det ledde till att flera stora företag som Ikea, McDonalds och Disney valde att pausa sin reklam på sajten. Sedan dess har flera företag, bland annat Coop som var Sveriges största reklamköpare 2018, valt att lämna Youtube, enligt Resumé.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY