Så väcker du läslusten hos barn

Experten ger tips och råd om läslust

Anna Hällgren ger tips på hur man väcker barns läslust.
Anna Hällgren ger tips på hur man väcker barns läslust.

Hur väcker man sitt barns intresse för böcker och läsning?

Här ger läsinspiratören Anna Hällgren sina bästa tips.

Anna Hällgren har jobbat som bibliotekarie i flera år och är handläggare för bokstart och läsfrämjande på Kulturrådet. Hon har jobbat med att väcka läslust på olika sätt. Enligt henne kan alla hitta in till läsningen.

– Det bästa man kan göra är att introducera sitt barn för läsning väldigt tidigt, det går att göra det redan när det ligger i magen genom att läsa högt eller från när barnet föds. Läsutvecklingen, som vi kallar det i Sverige, börjar redan när man är spädbarn. Man kan redan då lägga grunden för att knäcka koden om läsning.

Ha läsrutiner

Det handlar om att tidigt få in en läsrutin, det räcker med en kvart om dagen.

– Man kan hjälpas åt i familjen att få den tiden tillsammans. Exempelvis genom att en håller högläsning eller att man läser tillsammans genom att turas om.

Ha rätt böcker

Det gäller att ha rätt bok till rätt barn. Vissa gillar bilderböcker, andra böcker som låter.

– Det handlar om att fånga barnets intresse och se vad de går igång på själva. Är det bokens omslag eller inledningen? Låt barnet rösta fram den roligaste boken på kvällen.

– Vissa barn tycker att faktaböcker är kul. Låt dem förfasa sig över blod eller läsa om snor, i en viss ålder gillar de bajs och kiss. Det handlar om att fånga vad barnet är intresserad av. Barn är upptäckssugna, vi måste också ge dem olika upplevelser.

Gå på bibliotek, bokhandel eller kolla på nätet tillsammans. Ett annat tips är att kolla på Barn- och ungdomskatalogen över böcker från Kulturrådet där de tipsar om de allra bästa böckerna just nu.

Anpassa boken efter vad ditt barn är intresserad av.
Anpassa boken efter vad ditt barn är intresserad av.

Gör läsningen lustfylld

Läsrutinerna ska inte vara en pekpinne eller besk medicin, enligt Anna Hällgren.

– Det är bättre att något blir läst än att inget blir läst. Låt barnen få komma med input om vad ni läser. Varför inte ge diplom, ha läsbingo eller läsutmaningar.

– Tjata heller inte för mycket. Ser du att det funkar med att lyssna ljudböcker i stället för att läsa så erbjud det.

Försök läsa cirka 15 minuter per dag.
Försök läsa cirka 15 minuter per dag.

Var närvarande när barnet börjar läsa själv

Precis som när ett barn lär sig cykla måste hen träna upp sin läshjärna innan det går på automatik. Därför kan det ta lite längre tid att ta sig igenom en bok i början och det kan bli jobbigt när man inte får flyt i sin läsning.

– Det är det som gör att vi vuxna kan hjälpa till genom att finns där. Exempelvis kan man turas om att läsa, varannan sida eller varannan mening, så att det inte känns för tungt och man lämnas ensam i det där. Många lägger av med läsning när de börjar knäcka läskoden, det är viktigt att man då fortsätter läsa.

– Det kräver att vi är närvarande runt barnet. Läsning överhuvudtaget är en gemensamhetsskapande aktivitet. Se det som kvalitetstid med ditt barn, att ni delar en läsupplevelse.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.