Vad skulle Ekeroth kalla vår familj om något hände oss?

Kommer den gråtskrattande emojin än en gång dyka upp i hans flöde?

Av: 

Alexander och Malin Karim

Karims skriver om Kent Ekeroths uppmärksammade Tweet,

Foto: TT

Relation | Family

En månad ska vi vara borta.

Och vi undrar hur Kent Ekeroth skulle twittra om något händer under vår resa.

Skulle vi beskrivas som ”svenskar”?

”Smålänningar”

Vänta, vad var det han skrev? Det kan väl inte vara så att han på fullaste allvar skrev ”smålänningar”? Med citationstecken och följt av en emoji som gråter av skratt? Vi läser Kent Ekeroths empatilösa twitterinlägg. Det är ju människor han pratar om, som bara upphört att existera. Och hans bidrag, denna person med bakgrund i Sveriges näst största parti, väljer den formuleringen. Hans fokus ligger inte på att människor har mist sina liv utan han väljer att lägga det på det som för honom är viktigt i sammanhanget. I hans värld kan människor som har sitt ursprung i ett annat land aldrig kan bli smålänningar. Oavsett hur länge de har bott här eller vad som står i deras pass. För honom är de för alltid utlänningar.  

Och det får oss att fundera över vår egen resa. En månad ska vi vara borta. Los Angeles är resmålet och syftet är arbete. Vi är föräldrar. Vi är en familj. Tre barn och två vuxna. Som ska resa från samma flygplats som familjen Karim anlände till en snöig kväll 1977. På flykt undan en galen diktator och med drömmar om ett annat liv. Under helt andra omständigheter. Merparten av vår familjs ursprung finns i Uganda. Så hur kommer Ekeroth att twittra om det – peppar peppar och Gud förbjude – händer något under vår resa? Kommer vi vara ”svenskar” eller kanske ”stockholmare”. Kommer den gråtskrattande emojin än en gång dyka upp i hans flöde? 

Och vad var det Kent ville säga? Att ”smålänningarna”, som precis som vi har ett annat ursprung än etniskt svenskt, är mindre värda? Att de inte ens förtjänar en kondoleans? Vi har inget till övers för Kent Ekeroth eller hans gelikar, det har vi aldrig gjort någon hemlighet av. Men om något skulle hända Kent eller hans familj så skulle vi ändå känna empati. De skulle trots allt vara värda en kondoleans. För oavsett vilka åsikter han har så är han en människa. Och människor ska inte fara illa. Det är alltid en tragedi. En levande människa kan ju bättra sig. Utvecklas. Förändras. Den döda har talat klart. 

Folk kommer att komma till Sverige. Och hundratusentals svenskar kommer att flytta till andra länder. Så är det bara. Tack och lov. Vi är inte först och främst svenskar, turkar, kineser eller araber. När vi tar våra sista andetag på den här jorden kommer det inte vara som ”smålänningar” utan som människor. 

Oavsett vad det står i våra pass.

ANNONS EXTERN LÄNK

Handla billig mat på nätet med Matsmart: Kolla in kampanjvaror till bästa pris här.

Adtraction


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ida döpte sin son efter lyxiga drycken: ”Givet vad man ska ge honom i studentpresent”

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Kent Ekeroth

Sverige

Sverigedemokraterna

MER OM FAMILY

Här är svenskarnas udda tillbehör till tacos

Ida döpte sin son efter lyxiga drycken: ”Givet vad man ska ge honom i studentpresent”

”Vår fina 6-åring får utbrott, skriker och lyssnar inte”