Att skaffa barn gör dig lyckligare när de har flyttat hemifrån

Ny tysk studie visar koppling mellan lycka och barn

Av: 

Malin Wigen

Småbarn | Family

Att blir förälder gör dig lyckligare än om du avstår från att bli det, enligt en ny studie. Men inte förrän senare i livet, när barnen har flyttat ut.

En forskargrupp vid Heidelberg universitet i Tyskland har kommit fram till att föräldrar tenderar att vara gladare än de som inte är föräldrar när de är äldre. Men bara om barnen har flyttat ut. Studien har publicerats i vetenskapliga journalen Plos one.

Forskarna frågade 55 000 människor i åldrarna 50 och uppåt från 16 europeiska länder om deras mentala välbefinnande och resultatet visar att ”de positiva aspekterna av föräldraskap dominerar när man blir äldre”.

Barnen blir ett stöd

En av de största faktorerna till detta är att barn blir en sorts socialt stöd. Och forskarna menar att det sociala nätverket av stöd är kopplat till större lycka och mindre ensamhet samt kan vara till hjälp vid stressade händelser, skriver CNN.

Resultatet antyder att den negativa kopplingen man tidigare hittat mellan barn och ens välbefinnande och mentala hälsan inte kan appliceras på äldre personer vars barn ofta har flyttat hemifrån. Stress uppstår i samband med att man ska balansera kraven på barnomsorg, sitt arbete och privatliv. Men när människor blir äldre och deras barn lämnar hemmet kan barnets så väger barnens roll som vårdgivare och social kontakt tyngre”, skriver forskarna i studien.

Däremot, menar forskarna, så blir det en negativ effekt på välbefinnande om barnen fortsätter att bo kvar hemma.

Enligt Christoph Becker, som är en i forskningsgruppen, ger ett socialt nätverk en större tillfredställelse med livet men det sociala nätverket behöver inte utgöras av barn. Äldre personer utan barn kan få liknande fördelar från nära sociala kontakter som de kan dela bekymmer och problem med.

Barn som flyttar hemifrån ger lyckliga föräldrar.

Foto: Coloourbox/TT

Har gjorts liknande studier

Tidigare studier som gjorts på ämnet har sett olika ut. En studie vid Princeton universitetet och Stony Brook University visade att det fanns en liten skillnad mellan tillfredställelse med livet hos förälder och personer utan barn när man sållade ut andra faktorer som inkomst, utbildning, religion och hälsa.

En annan studie som gjordes vid Open university i England visade att barnlösa par var gladare i sina relationer och sina föräldrar än de med barn är, dessutom jobbade de mer på sina relationer är föräldrapar, skriver CNN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu - upp till 50 % på reapriset på utvalda varor hos Twilfit. Handla online här!

Adtraction


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Då är föräldrars sömnbrist skadlig

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Föräldraskap

Barn & unga

Relationer

MER OM FAMILY

7 tips på hur du hanterar barn i trotsåldern

Studie: Barn till äldre är mindre aggressiva

Forskare: Ät fisk och få bättre spermier