Mejla

Malin Wollin

Börja suga, lilla mamma!

Man måste inte lyssna på P3, men man måste lyssna på sina barn

Malin Wollin ger råd till mammor.
Malin Wollin ger råd till mammor.

Man måste inte lyssna på P3.

Men man måste lyssna på sina barn.

Sug energin ur dem, som de gör med dig.

Det är jobbigt att ha barn, har ni märkt av det?

Det suger energi och utmattar. De första åren är jobbigast, men med lite otur blir det ännu värre sen.

Så se till att suga energi ur dina barn. Två kan spela det spelet. Hanterat skickligt blir du och dina barn ett perfekt litet kretslopp av synergier.

När jag var barn var min bild av en mamma en kvinna som pustade medan hon torkade ytor, gick i trappor med tvätt, torkade fler ytor och sedan utstötte en sista kvinnopust innan hon dog en torkrelaterad död. Och det är så konstigt, för det här stämmer så dåligt med hur min mamma var. Därtill lever hon.

När min mamma bar tvätten så visslade hon och sa att kläderna doftade så gott för att de hade hängt på tork utomhus. Whatever, tänkte väl jag. Mamma var glad och torkade lagom mycket, pustade aldrig. Så var fick jag bilden ifrån? Teve kanske.

När de rörigaste småbarnsåren är över börjar man förbjudet blicka framåt, mot en tid då man ska få tillbaka. De ska hjälpa till mer, flytta hemifrån, vara snällare och mer förstående, bli varse allt vi gjort för dem, kanske ger de oss även barnbarn.

Men om du gör som jag så får du återbäringen tidigt. Före midsommar!
Mina barn har lärt mig att vara smart och alert. Att aldrig någonsin stanna i tanken. Det är som med musik som det är med åsikter: vid en viss ålder slutar man ta in nytt.

Och ursäkta mig, men då gör man ingen nytta i världen. Man måste inte lyssna på P3. Men man måste lyssna på sina barn.

Här hemma är det väldigt högt i tak, precis som när jag växte upp. Jag vill att barnen ska ifrågasätta allt. Men inte hela tiden tack. Att man är vuxen eller lärare betyder inte att man har rätt.

Jag har starka köksbordsåsikter om religion och politik och kött och klimat och konsumtion och media. Men jag vill inte att barnen tar för givet att jag har rätt bara för att jag är äldre. Det är så trist när barn är kuvade under sina föräldrars övertygelser och måste bli både trettio och fyrtio innan de inser att man kan tänka och leva på ett annat sätt.

Bättre att släppa dem fria direkt och lära dem att syna överheten.
Så att de kan komma fram till att mamma hade rätt när de blir äldre. LOL!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.