Familjens nya bostad: Flyttade in i sin bil

Bor i en bil: Här visar de upp sin Volkswagen-buss

Efter en tragisk händelse insåg Amalia Braunsthal, 28, och hennes sambo att de ville ta sig ur ekorrhjulet och leva ut en dröm de haft sedan länge – att bo i en van. Nu reser de runt i Sverige med sina två barn.

– Vi insåg att livet är för kort för att leva på ett sätt man kanske inte älskar, säger hon.

För cirka två år sedan dog Amalia Braunsthals syster vilket utlöste en familjekris.

– Vi blev helt i chocktillstånd. Vi fick ett litet uppvaknande, vi insåg att livet är för kort för att leva på ett sätt man kanske inte älskar.

Tiden av sorg fick Amalia och hennes sambo Robin Lundström att våga ta steget och leva ut en dröm de haft sedan länge. De bestämde sig för att renovera en gammal Volkswagen-buss från 1982 och flytta in i den. Sedan i början på juni har de nu bott på fyra hjul med sina två barn, Sixten, 5, och Hedda, 2. I den tar de sig runt Sverige, tanken är att de även ska till Norge.

– Vi försöker ta det som det kommer. Vi har hyrt ut vår lägenhet i Norrköping i två månader till att börja med. Då vi har två små barn kändes det lite som väl stor risk att säga upp allt innan man har provat på det här livet i van med två barn.

Bor på sex kvadratmeter

Vanen har de byggt om helt själva. Familjen bor på cirka sex kvadratmeter som består av ett litet kök med rinnande vatten och kokplattor och en soffdel med matbord som man kan göra om till säng. Utöver det förarutrymmet samt lite förvaring. Än så länge har familjen lyckats hålla sams på den lilla ytan.

– Än så länge så har det gått bra. Vi har inte haft ihjäl varandra. Faktum är att vi snarare har kommit lite mer till ro. Man blir närmare varandra på något vis. Barnen känner av att vi är mer närvarande och mer där i nuet, säger Amalia och fortsätter:

– Hittills har det bara varit fantastiskt. Sen så är det ju en del som har gått sönder. Vi har exempelvis behövt lämna in bilen på verkstad. Men trots alla motgångar har det känts värt, det har känts bra och rätt.

Amalia och hennes familj har flyttat in i en van under sommaren.
Amalia och hennes familj har flyttat in i en van under sommaren.

Vad har barnen tyckt om upplevelsen?

– Vår son Sixten är helt införstådd med vad det här är och tycker att det är superkul. Han berättar för alla var vi bor och vill visa sin van. Hedda förstår inte så mycket, hon hänger mest med på vad vi gör och vad vi vill. Hon var lite otrygg i början som små barn är i miljöer de inte är vana vid, men det ändrade sig ganska snabbt.

Så gör de med toalett

Omgivningen har reagerat positivt på familjens ovanliga bostadsbyte. Det har dock dykt upp frågor om hur de gör med toalettbesöken.

– Det har vi löst. Vår yngsta bajsar i blöja och sen har vi hållit oss i närheten av toaletter och skog. Sen har det varit en och en annan orolig förälder till oss, men de har förlikat sig med tanken.

Dessutom har familjen blivit sponsrade av en hotellkedja där de får duscha och sova om de vill och behöver.

– Det känns som en himla trygghet. Vi har hittills bara bott sammanlagt fyra nätter på hotell. För vi har ju valt det här andra livet, vi vill bo så här, vi tycker att det är fantasiskt mysigt.

I skrivande stund befinner de sig Valdemarsvik, och resan genom Sverige kommer att fortsätta under sommaren. I augusti ska de ta beslut om hur de gör framåt, kanske tar de vanen till Europa.

Till den som är sugen på att göra något liknande och ta sig ur ekorrhjulet är hennes råd att inte tveka.

– Mitt tips är att inte låta det gå så långt att det måste hända något fruktansvärt innan man gör något sådant, säger hon och fortsätter:

– Folk är så bekväma. Det är snarare bekvämt att gå ifrån bekvämligheten och våga, för då vinner man.

På Amalias Instagramkonto amaliabrauns kan du följa familjens liv i vanen.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY