Gravid

presenteras av

Gravida kvinnor behöver korrekt information

Campioni: Gör inte saker värre än de redan är

Nina Campioni skriver att gravida behöver raka rör.
Nina Campioni skriver att gravida behöver raka rör.

Förtvivlan och förvirringen hos gravida är total just nu.

I krisiga tider behövs raka rör och tydliga budskap.

Kan vi bara få svar, tack?

Inga kejsarsnitt. Jo, kejsarsnitt som vanligt. Nej, kejsarsnitt bara ibland. Nej, det stämmer absolut inte. Jo, men bara på en del ställen. Klart partner får vara med på förlossningen. Nej, absolut ingen mer än födande kvinnan. Och sen tar vi barnet ifrån henne så fort hon har fött. Nej, det gör vi absolut inte. Bara ibland. Gravida är absolut inte i riskgrupp. Jo, men ändå lite. I alla fall vissa gravida.

Förvirringen och förtvivlan är total hos Sveriges gravida kvinnor just nu. Snälla, kan vi inte bara få lite tydliga svar och riktlinjer?

De senaste årens nedskärningar inom vården har gjort det oerhört tydligt: gravida kvinnor (och deras partners) är oroliga. Ja, till och med livrädda. Mellan 6 till 10% av alla gravida upplever svår förlossningsrädsla. Det är en så pass stor rädsla att det stör kvinnans vardag. Hon kanske tänker på det hela tiden, när hon är på jobbet, på bussen, när hon ska sova. Antalet kvinnor med lätt och måttlig förlossningsrädsla är naturligtvis otroligt mycket större. Det är också vanligt att en kvinna med svår förlossningsrädsla sen kan få svårt att anknyta till barnet efter förlossningen. Av egen erfarenhet är det en stor sorg för alla inblandade. Något jag, sex år senare, fortfarande känner stor ledsamhet över. 

Att corona nu kommer och ställer till det för en redan väldigt hårt pressad förlossningsvård kan ingen hjälpa förstås och vi måste alla ha förståelse för att det inte blir precis som man vill.

Men. Ibland slås jag av hur vi gör det värre än det behöver vara. En redan rädd person blir ju inte direkt mindre rädd eller får större tilltro till vård och omsorg om man hela tiden får olika besked och felaktiga uttalanden i medier i tid och otid? 

Ena dagen kommer ett besked och vittnesmål om att alla kejsarsnitt är inställda. Senare samma dag kommer uttalanden om att så absolut inte är fallet och inga kvinnor har något att oroa sig om. För att ännu lite senare på dagen återigen ändra tonläge och säga att jo, men ett sjukhus i Stockholm ställer visst in och ÄNNU senare på kvällen så är det återigen ny info.

Vad sägs om att man bara lyfter luren och stämmer av med varandra innan man uttalar sig i media? Det behöver inte ta lång tid. “Tja, gör ni planerade kejsarsnitt? Nej? OK, då vet jag, tack”. Ta reda på läget – bestäm gemensam väg. Och gör det innan ni ställer till kris i huvudet på alla gravida kvinnor som redan är livrädda att få corona eller tvingas föda utan sin partner på plats. Det saknas inte direkt saker att vara orolig för. Därför vore det föredömligt om samtliga instanser i detta land kan lära sig något av regeringens och Folkhälsomyndighetens presskonferenser. Tydlig och korrekt information och klara riktlinjer som gäller alla och så är det med den saken. Och vet man inte exakt, ja då säger man det och inger förtroende genom att vara ärlig och transparent. En klassiker som “Vi har inte den informationen just nu men jag ska genast ta reda på det” funkar bättre än man kan tro. Bättre det än att låtsas som att man vet saker man inte vet och snärja in sig i felaktigheter. I kristid är det viktigare än någonsin att information funkar och kommer ut rätt till rätt person. Det är liksom a och o och det borde alla talespersoner känna till. Så gör om, gör rätt. Gör inte saker värre än de redan är, krångelpellar!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

De nekades kejsarsnitt på grund av corona: ”Sa att det är en riktlinje”

CAMPIONI: Skärpning, Sverige, gravida kvinnor är viktiga

Folkhälsomyndigheten: Gravida med riskfaktorer bör vara extra försiktiga

”Är väldigt rädd för att föda vaginalt”

”Vill inte vara utan min partner en enda minut när jag ska föda”

43 frågor och svar om graviditet och covid-19

Gravida: Så mår vi i pandemin

Regionen om ryktena: Din friska partner portas inte från förlossningen

Nu förbjuds lustgas vid vissa förlossningar

Överläkaren om inställda kejsarsnitt: Stämmer inte alls

Överläkaren: Så vanligt är det att barn dör under förlossningen

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

Amanda, 31, testades positivt för covid-19 under förlossningen

Sara skadades vid båda sina förlossningar – inom loppet av 17 månader

Regler för din partner på BB – i hela landet

Anders Tegnell: Därför är gravida ingen riskgrupp i Sverige

Sjukhusen om förlossningsvården under pandemin: ”Är inte en önskvärd situation”

Gravida Sandra blev sjuk i corona och fick vårdas på sjukhus – nu är hon frisk

Ny studie: Kejsarsnitt kan leda till ökad risk för övervikt och diabetes i vuxen ålder

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

Därför används sällan ultraljud under födseln

Är det ens någon mening att skaffa barn i Sverige?

Aylin, 32, födde barn – sjuk i covid-19 och lunginflammation: ”Känns som jag fått en andra chans”

Studie: Gravida är extra utsatta i pandemin