Så pratar du ekonomi med ditt barn

Då ska du ge barn veckopeng – och så mycket ska du ge

Av: 

Joanna Górecka

När ska man egentligen börja prata pengar med sina barn – och när ska man ge veckopeng?
När ska man egentligen börja prata pengar med sina barn – och när ska man ge veckopeng?

Skolbarn | Family

Det är viktigt att lägga en grund för en sund ekonomi tidigt. Men när ska du egentligen börja prata pengar med sina barn? När ska du ge veckopeng? Ska veckopengen hanteras digitalt eller kontant? Hur kommer man igång?

— Det är viktigt att barnen tidigt får lära sig hantera pengar hands-on, säger Philip Haglund som driver veckopengsappen Gimi.

Veckopeng eller månadspeng är ett bra sätt att lära barnen förstå pengars värde. Det hjälper barnen att öva sig på att spendera ansvarsfullt, planera sin ekonomi och spara. Men när ska man börja? I vilken ålder börjar egentligen barn förstå pengars värde?

Philip Haglund är allsvensk fotbollsprofil och entreprenören bakom veckopengsappen Gimi. Han menar att det är bra att börja tidigt.

— Barn är olika, det är svårt att sätta en ålder. Det som vetenskapen säger är att den relationen man sedan har till pengar formas vid 6-12 års ålder. Det är då många av ens värderingar formas. Då är det viktigt att man får riktigt tillgång till pengar – det hjälper inte att enbart berätta om pengars värde. Det är såklart olika från barn till barn men generellt sett är barnen vid 6-7 års ålder mogna att introduceras för sin första veckopeng. Då kan de göra sitt första köp och fundera vad de kan spara till.

Underskatta inte skärmtid

Det är även viktigt att tidigt involvera barnen i det ekonomiska samtalet hemma, menar Philip Haglund. Det viktiga är att sätta en budget och planera aktiviteter tillsammans med barnen. diskutera pengar i ett sammanhang. Man kan involvera de i planeringen med hjälp av övningar och lekar som handlar om pengar. Att barn befinner sig i en digital miljö där det finns virtuella valutor kan ses som en stor fördel.

— Det är inget fult med virtuell ekonomi. Att man lär sig spara poäng för att kunna köpa yxa eller tröja till sin spelkaraktär gör också att man lär sig.

Många föräldrar känner stor oro kring just skärmtid. Men Philip Haglund menar att det är svårt att hämma den utvecklingen. Tvärtom är det bra att tidigt hantera barnens pengar digitalt eftersom det är så det kommer att vara när de är vuxna. Om ett barn får ett bankkort vid 10-14 års ålder kommer de enligt forskning få färre betalningsanmärkningar senare i livet.

Så mycket ska du ge barn i veckopeng

Vad är en normal veckopeng och i vilken ålder börjar man ge det?

— Det är såklart individuellt, men generellt kan man säga såhär. När barnen är 6-8 är det bra att de får någon form av veckopeng, kanske 20 kronor i veckan. Prata om vad det ska räcka till: lördagsgodis eller något till något onlinespel. Vid 9-10 kanske man kan höja till 30-40 kronor och då kanske det kan räcka till aktiviteter som biobesök. Vid 10-12 är det bra att höja till månadspeng och då kan det ligga på ungefär 200 kronor.

Är det bra att ge barnen pengar för genomföra sysslor?

— Vetenskapen säger om barn får belöningar om de städar, hjälper till med middagen så tar de ett större ansvar över sin ekonomi. Men det viktiga är inte att de får pengar utan att de engagerar sig och sedan får en belöning.

Svenskar är belånade

Det kan vara bra att hålla i åtanke att synen på och kunskapen om ekonomi framför allt formas i hemmet. Både på gott och ont.

— I skolan lär man sig om molekyler, att idrotta eller sy ihop en gardin, men inte hur man tar ett lån eller sätter ihop en budget, säger Philip Haglund och fortsätter:

– Men många vuxna kan inte heller ekonomi, vi använder massor av appar själva som hjälper oss att spara, förklara hur vi konsumerar och förklarar var vi ska placera våra pengar. Vi klickar hem köp på kredit och är mer belånade idag. Förut hade man en sparkvot för rainy days. Svenskar har inte det längre. Svenskar är mer belånade och går oftare i personlig konkurs.

Viktigt att komma ihåg! Alla har olika ekonomi och detta är bara tips som får anpassas efter familjers olika ekonomiska situationer och möjligheter.

ANNONS

Har du koll på ditt bolån? Se över ditt avtal och få gratis rådgivning här

Extern länk från Compricer

Läs mer

Fakta: Tre tips på hur du pratar ekonomi med barn

  • Ha en öppen diskussion om pengar och ekonomi hemma. Involvera barnen genom övningar och lekar, involvera barn i köpprocesser. Tänk bort att det skulle vara ”fult” att prata om pengar, ha ett öppet samtal. Prata med dina barn. Ska vi köpa det billigare eller dyrare toalettpappret? Varför? Varför inte? Är det dyrare bättre för att det räcker längre?
  • Lär barnen tidigt att hantera pengar. Prata om vad pengarna de får ska räcka till.
  • Underskatta inte skärmtid. Olika onlinespel och appar kan tidigt hjälpa att forma ett sunt förhållande till sparande och budget.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Barnbidraget 2020 – då kommer pengarna

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolbarn | Family

Barn & unga

Föräldraskap

Privatekonomi

Familj

Sparande

MER OM FAMILY

Därför är det viktigt att ge barn veckopeng

Barnbidraget 2020 – då kommer pengarna

Fler elever vill ha specialkost: ”Föräldrar ställer helt andra krav i dag”

Svenska föräldrar: Så reglerar vi skärmtiden

Familjen tipsar: Så räcker pengarna i sommar

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

Delad eller gemensam ekonomi? Här är tipsen

Experten: Redan då ska du börja läsa för ditt barn

7 tips på hur du hanterar barn i trotsåldern

6 familjehacks som gör vardagen enklare

Så utvecklas ditt barn mellan fyra och sex månader

Så mycket lägger föräldrar på julklappar: ”Önskar jag hade råd”

Marias 14-årige son har trotssyndrom: ”Det är vi som har skapat den här antipojken”

WHO:s nya riktlinjer – för barn under fem år

Adelina, 7, har Downs syndrom – har släppt en bok

Gravid i vecka 7 – allt du behöver veta

Så många säger till berusade föräldrar

Så hjälper du ditt ensamma barn

KARIMS: Vi är alla medskyldiga till Quadens helvete

15-åriga Wilma kämpar för sin lillebrors rätt att leva

Så gör du för att skapa en trygg ankytning till ditt barn

Föräldrarna till barn med okända diagnosen: ”Folk tänker att man inte har pli på sin unge”

Forskarna har knäckt koden: Så får du ditt barn att äta mer grönsaker

”Vår fina 6-åring får utbrott, skriker och lyssnar inte”