Svenska föräldrar: Det här är viktigast med barnuppfostran

Barnpsykologen ger tips på hur du uppfostrar barn

Gränser eller gränslös kärlek? Aftonbladet Family har frågat svenska föräldrar vad som enligt dem är det viktigaste med barnuppfostran.

– Den gyllene regeln är kramar och ramar, säger barnpsykologen Martin Forster.

Kärleken gjorde som den brukar (särskilt i schlagerdängor och filmer), när Aftonbladet Family tillsammans med Inizio gjorde en kartläggning av vad 1618 svenska föräldrar tycker är det viktigaste med barnuppfostran – den vann. Alltså: det viktigaste med barnuppfostran var att visa barnen kärlek enligt de flesta tillfrågade. Att lära barnet hänsyn och respekt för omgivningen kom på andra plats och därefter att sätta tydliga gränser.

Barnpsykologen Martin Forster håller till mångt och mycket med de tillfrågade föräldrarna.

– Jag brukar säga kramar och ramar. Helt enkelt att vårda en god relation med sitt barn, vara närvarande och lyhörd, att etablera en trygg och säker anknytning. Det var kramarna – sen har vi ramarna och här handlar det om tydlighet. Att sätta gränser, konsekvenser och samtidigt skapa förutsättningar för att det finns en viss förutsägbarhet.

Martin Forster lyfter också ett annat svar som enligt forskning är väldigt bra för barnet.

– Det här har redan en stark tradition i Sverige; nämligen demokratiskt föräldraskap. När föräldern inte är för auktoritär men inte heller för lättvindig utan har en ständig dialog med sitt barn. Det är det som barn mår bäst av.

Barnpsykologen: Att läsa högt kan vara ett sätt att visa kärlek.
Barnpsykologen: Att läsa högt kan vara ett sätt att visa kärlek.

Många för självkritiska föräldrar

Vikten av att vara konsekvent som förälder har det skrivits många spaltmeter om och det är en vanlig oro bland föräldrar: hur ska man egentligen göra för att vara konsekvent? Martin Forster menar att många föräldrar är för självkritiska.

– Man ska ju försöka vara konsekvent, de flesta tänker nog så och de flesta upplever att det är svårt. Men de flesta är för hårda mot sig själva. Det kan vara bra att inte vara för konsekventa, det kan bli auktoritärt. Mänskliga relationer bygger ju på att det finns en viss flexibilitet. Nu menar jag inte att man ska göra undantag för att man inte orkar, men att vara lyhörd för speciella omständigheter.

Att läsa högt ansåg svenska föräldrar var minst viktigt. Vad tycker du?

– Det är ju en jättebra grej, det kan ju ingå i det som de flesta tyckte var viktigast, att visa kärlek. Det är ju svårt att värdera vad som är viktigast bland högt och lågt, men det här är faktiskt en ganska viktig och lätt rutin att inrätta, som tandborstning. Det blir en vana, det medför att man får en stund tillsammans varje kväll och det är bra för både relationen och utvecklingen av språk. Kanske är det något att börja med i sommar om man inte redan gör det!

Fotnot: Målgruppen för undersökningen var personer från 16 år och uppåt som lever i hushåll med barn eller som är gravida. Sammanlagt svarade 1 681 personer på enkäten.

Vad tycker du är viktigast i barnuppfostran? (Här har deltagarna fått välja fler än ett alternativ)

Alla (1618)Män (810)Kvinnor (808)
Konsekvens. Att samma regler gäller varje dag14 %17 %11 %
Att visa barnet kärlek79 %72 %87 %
Att vara rättvis13 %15 %12 %
Att resonera med barnet22 %22 %21 %
Att det finns tydliga gränser34 %35 %32 %
Att som förälder uppträda korrekt9 %12 %6 %
Att ge både positiv och negativ feedback23 %24 %22 %
Att ha tydliga rutiner för sovdags, mattider, läxor, etc.18 %19 %16 %
Att läsa högt4 %3 %5 %
Att lära barnet att visa hänsyn och respekt för sin omgivning67 %61 %73 %
Annat. Vad?1 %0 %2 %
Tveksam/Vet ej1 %1 %1 %

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.