Sofie hade kompress kvar i kroppen efter förlossningen
”Grät när jag skulle kissa”
Uppdaterad 2020-01-27 | Publicerad 2020-01-14
Efter förlossningen kände Sofie obehag i underlivet och en skarp lukt som inte gick att tvätta bort.
I tre veckor undvek hon andra människor innan orsaken uppdagades: En kvarglömd kompress i kroppen.
– Sådant här får inte hända, säger hon.
Efter sex års kamp fick Sofie Skiöldh och hennes sambo äntligen ett barn den 15 december förra året.
– Förlossningen gick väldigt snabbt, man hann inte riktigt tänka. Det gick över förväntan, det var en en positiv upplevelse.
Efter förlossningen på Linköpings universitetssjukhus fick Sofie sys. En barnmorska inledde arbetet men då det var skiftbyte tog en annan läkare över.
– Det känns lite knäppt i efterhand. Man kanske inte ska byta personal mitt i, men det hände i alla fall.
Då den nyfödde sonen drabbades av komplikationer fick de stanna kvar på sjukhuset i en vecka.
– Dag tre så hade jag fruktansvärt ont i underlivet. Jag grät när jag skulle kissa på toaletten och jag kände en skarp doft.
Sofie tog kontakt med förlossningen för att bli undersökt men där och då hade de inte tid.
– Jag tänkte inte mer på det, det är väl så här det ska vara. Man är väl svullen och så efter.
Undvek att träffa folk
Men det blev inte bättre. När de kom hem från sjukhuset satt den skarpa lukten kvar, och så även den obehagliga känslan. Sofie pratade med andra som gått igenom förlossningar, var det verkligen så här det skulle kännas?
– Jag undvek att träffa folk då jag kände att jag luktade genom kläderna. Jag bytte om och duschade flera gånger per dag, men lukten försvann inte. Jag hade även svårt att sitta, stå och gå. Det har känts som jag har en stor böld.
I söndags, tre veckor efter förlossningen, kände Sofie att det var något som satt i slidöppningen när hon var på toaletten.
– Jag tittade och såg skymten av något stort vitt.
Sofie ringde 1177 och fick rådet att söka läkarhjälp. På gynakuten fick Sofie svaret på orsaken bakom det obehag hon känt. I kroppen fanns en kvarglömd kompress som hade börjat stötas ur.
– Läkaren sa ”jag får be om ursäkt å allas vägnar. Det var tur att du sökte hjälp i dag”, säger Sofia.
– Jag var både rädd och chockad. Vad hade hänt om inte min kropp börjat stöta ut den, om den suttit fast någonstans? Då hade jag kunnat bli jättesjuk.
Sofie äter nu antibiotika tre gånger per dag. Lukten har försvunnit och det känns som det ska göra. Hon kommer att göra en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för hade läkarna varit mer uppmärksamma hade det här kunnat undvikas menar hon.
– De borde ju räkna kompresserna när de använder dem. På något sätt har de missat en som suttit i min kropp i tre veckor och orsakat obehag och den här starka luken som gjort att jag inte velat träffa folk nu under jul och nyår. Samtidigt har jag trott att det ska vara så här, för jag har inget att jämföra med. Så man är ju jättebesviken. Man litar ju på sjukvården till hundra procent och så blir det så här ändå.
Annsofie Sommer är chefsläkare för region Östergötland. Hon kan inte kommentera det enskilda fallet, men säger att de har rutiner för att man ska räkna antalet kompresser man använder före och efter en operation.
– Utan att veta vad som hänt det aktuella ärendet, låter det som att rutinen har brustit.
Ett kvarglömt föremål innebär risk för en infektion i kroppen. En obehandlad sådan kan leda till olika konsekvenser, beroende på omständigheterna, enligt Annsofie Sommer.
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!