Tips: Så får du ditt barn att borsta tänderna

Börja tidigt och gör tandborstningen till en rolig vana

Uppdaterad 2019-03-28 | Publicerad 2019-01-28

Vissa barn tycker det är roligare att borsta tänderna med en eltandborste.
Vissa barn tycker det är roligare att borsta tänderna med en eltandborste.

Är tandborstningen en kamp varje morgon och kväll?

Ge inte upp utan försök göra tandborstningen till en rolig vana.

– Man kan sjunga en visa, hitta på en saga eller borsta tänderna i sängen om det är lättare, säger övertandläkaren Maria Anderson som är specialist på barntandvård.

De flesta barn har fått sin första tand när hen är runt åtta månader men det varierar. En del får tänder betydligt tidigare och andra senare. Oavsett när ditt barn får sin första tand är det viktigt att börja borsta tänderna direkt när de dyker upp i munnen.

– Det är viktigt att göra det till en vana redan när barnet är litet. Ofta är det dessutom enklare att börja innan barnet börjar trotsa, säger Maria Anderson övertandläkare på folktandvården i Stockholm.

Några saker man ska tänka på, så att barnet inte tycker det är obehagligt, är att använda en liten mjuk tandborste, borsta lugnt och mjukt och gärna använda en barntandkräm som är mildare i smaken.

– Ofta kan det vara lättare att komma åt och få barnet att slappna av om det ligger ner i ditt knä eller i sängen så det brukar vi ge som råd, säger hon.

Att etablera goda kostvanor skyddar tänderna

Att borsta tänderna varje dag, kan kännas jobbigt men är viktigt. Även om barnet kommer att tappa mjölktänderna så är det viktigt att redan nu få in vanan av att borsta noga.

– De som har mycket hål i mjölktänderna får ofta det även i vuxentänderna så det är väldigt viktigt att införa och automatisera vanan av att borsta dem ordentligt, säger Maria Anderson och fortsätter:

– För att skydda tänderna är det också viktigt att man etablerar goda kostvanor och att man ser till att sina barn inte småäter mellan måltiderna. Jag vet att det är lätt att ge barnet en klämmis i vagnen på vägen hem men för tänderna är det verkligen ingen bra idé, säger hon.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Gör tandborstningen rolig

För de barn som sätter upp en kamp varje dag när tandborsten kommer fram så gäller det, enligt Maria Anderson, först och främst att tro på sig själv som förälder och att inte ge upp. Men sen finns det även knep man kan ta till för att tandborstningen ska bli lite roligare.

– Man kan hitta på en tandvisa eller saga eller på annat sätt göra det lite roligare. Något som gör att barnen ser fram emot tandborstningen. Folktandvården har också tagit fram spelet ”Rocka munnen”, som är en app man kan ladda ner. Vissa barn kan också tycka det är roligare att borsta tänderna med en eltandborste.
 

Från vilken ålder kan man använda eltandborste?

– Det är lite olika på de olika fabrikaten. Vi rekommenderar att man följer åldern som tillverkaren rekommenderar.
 

Hur länge behöver man hjälpa barnen med tandborstningen?

– Det behöver man göra i ganska många år. Många föräldrar låter barnen borsta själv i 10–12 års ålder, men det är viktigt att tänka på att barnen då ofta får sina kindtänder och att de då kan behöva lite hjälp med dem. Så det är bra att ställa in sig på att tandborstningen är något man får vara delaktig i länge, säger Maria Anderson.

Som förälder är det bra om man kan hjälpa barnen med tandborstningen ända upp till 12 år ålder.
Som förälder är det bra om man kan hjälpa barnen med tandborstningen ända upp till 12 år ålder.

Tips och råd om tandborstning:

  • Börja borsta direkt när första tanden kommer
  • Använd en mjuk liten tandborste och lite barntandkräm
  • När barnet lär sig spotta så ska hen spotta ut tandkrämen
  • Använd barntandkräm när barnet är litet. Den är mjukare i smaken och barnen gillar ofta den bättre. När barnet kan spotta ut ordentligt, ofta runt cirka sex års ålder, så kan man använda vanlig tandkräm.
  • Om barnet tycker det är jobbigt så kan man försöka göra det roligare genom att hitta på en saga om tandborstning, sjunga en speciell sång.
  • Det kan vara lättare att borsta tänderna om barnet ligger ner. Många föräldrar väljer därför att borsta tänderna på sina barn i sängen.
  • Använd ett spel, film eller sång för att få barnet mer intresserad av tandborstningen. Folktandvården har tre filmer på youtube och spelet ”Rocka munnen” som är bra att använda!
  • Borsta inte för hårt.
  • Låt gärna barnen borsta själva efter att du borstat rent tänderna. Kom ihåg att berömma barnen.
  • Tänk på att inte låta barnen småäta mellan måltiderna, det är inte bra för tänderna.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.