Mamman Ulrika: Har inte råd att fira jul

Berättar om den ekonomiska utsattheten

För Ulrika och hennes familj har coronapandemin ställt till det för dem ekonomiskt. Denna månad har de cirka 6 000 kronor att leva för och julen i år blir inte som vanligt.

– Vi har inte råd med julklappar till barnen, eller julmat. Jag som mamma mår inte bra över det här.

För Ulrika, 32, är julen 2020 lika med ångest. Julen i år kommer att se annorlunda ut än tidigare år.

– Vi har inte råd med julklappar till barnen, eller julmat. Jag som mamma mår inte bra av det här, jag är van över att kunna ge barnen en mysig stund, det här är inte kul.

Hon bor med sin sambo och åttaåriga dotter. Även sambons nioåriga dotter bor hos dem när hon inte är hos sin mamma. Deras tillvaro ändrades på grund av coronaviruset. Ulrika är vikarie inom hemtjänsten och just nu, på grund av pandemin, får hon inte jobba så mycket. Och hennes sambo blev av med sitt jobb i oktober. Denna månad har de en sammanlagd inkomst på cirka 6 000 kronor – utgifterna ligger på 7 500 och då ingår inte mat i den summan. De har även kvar på sin hyra för december att betala.

– Det ser inte bra ut, vi har inte råd till något då vi knappt har någon inkomst och utgifterna är större än så. Vi har sökt försörjningsstöd men fick det inte beviljat, det var tufft när beslutet kom. Vi har överklagat.

Hon har även tvingats sälja sin bil, vilket försvårar att ha arbete i annan kommun. Till råga på allt blev alla deras julsaker stulna från deras förråd, som tur är har folk gett julpynt till dem gratis.

– Julgran har vi fått av en kompis som hade en extra över, så det har vi i alla fall.

Ulrika.
Ulrika.

Ulrika känner en inre oro.

– Jag är jätteorolig. Mest på tanken om vi inte skulle få bo kvar. Jag mår även dåligt för att min dotter ska må dåligt över att inte få det andra får.

Dottern är lite medveten om hur situationen ser ut.

– Vi vill inte säga för mycket då vi fortfarande hoppas på att lösa detta på något sätt. Hon tycker det är tråkigt men samtidigt förstår hon, hon får julklappar av sin pappa i alla fall.

Nu håller de tummarna för att sambon ska få A-kassa och att de kan få bostadsbidrag. Men handläggningstiderna är långa och än vet de inte om de kan få ett beslut innan julafton.

– Det är ångest över att inte kunna ge julklappar och inte riktigt veta hur man ska gå tillväga att få ekonomiska hjälp mest, vi kommer inte ha råd med hyra eller något annat som det ser ut just nu. Det sätter käppar i hjulen för oss.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY