Vevradio med mobilladdare: Så funkar den

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Vevradion har ökat i popularitet något enormt de senaste åren. Men vad är det som gör den lilla radion med den smarta veven så älskad? Här finns allt du behöver veta om den populära prylen.

Att spendera tid i naturen har blivit mer och mer populärt och de senaste åren har möjligheten att kunna träffas och umgås utomhus blivit viktigare än någonsin.
Viljan att känna sig förberedd vid en lockdown, översvämning eller ett längre strömavbrott har blivit mer utbredd, vilket i sin tur har ökat efterfrågan på stormkök, vevradio och andra preppingprylar.
Men hur fungerar egentligen en vevradio, när använder man den och varför är den så bra?

Hur laddar man en vevradio?

En vevradio är helt enkelt en vanlig radio som tar emot på AM/FM-banden, med den stora skillnaden att det inbyggda batteriet kan laddas upp på tre olika sätt:

  • med den inbyggda veven
  • via USB-uttag
  • med den inbyggda solcellen

Fördelen med detta är att du inte behöver varken elektricitet eller bra väder för att kunna lyssna på radio och ta emot nyheter. En minuts vevning ger vanligtvis radio i cirka 5 minuter (tiden varierar såklart beroende hur snabbt du vevar) men är tänkt som ett riktmärke på prestandan för vevdynamon.

USB-uttaget fungerar även som en mobilladdare, så att du kan använda radion för att nödladda upp din mobiltelefon vid en nödsituation (fungerar som en powerbank). Att ha en vevradio med mobilladdare hemma för er krisberedskap är starkt rekommenderat för få information från till exempel MSB och andra ansvariga myndigheter.

För camping och friluftsliv

Redan under andra världskriget var det vanligt med olika typer av vevradio, de fungerade dock lite annorlunda jämfört med dagens moderna modeller. Syftet var dock detsamma: man vevade igång olika radioapparater för att ta emot och sända signaler. Denna uppladdningsbara teknik betraktades därmed länge som enbart något för nöd- eller militära organisationer och inget för vanliga människor.

Den moderna vevradion designades år 1991 av den brittiska uppfinnaren Trevor Baylis, som såg den som ett alternativ för människor i utvecklingsländer utan tillgång till batterier. År 1994 producerades den första kommersiella modellen med en mycket komplex teknik, vilket gjorde att tillverkarna snabbt bytte till engångsbatterier som laddades av billigare hand-vevgeneratorer.

Vevradion var främst avsedd för camping, nödsituationer och i områden där det inte finns varken elnät eller ersättningsbatterier. Idag används vevradion över hela världen, ofta som en backup i till exempel fritidshus eller en stugor. Dagens modeller inkluderar även ficklampor, blinkande nödljus och ibland nödsirener.

När behöver man en vevradio?

  • Om du har ett fritidshus eller en stuga där elen ibland sviker, eller om du har begränsat med el-uttag och vill kunna ladda telefonen oavsett situation.
  • När du är ute med din båt kan du använda vevradion för att ladda din telefon, lyssna på nyheter och sjörapporten via en radio som inte behöver någon el.
  • Om du vandrar i fjällen eller andra områden med begränsad tillgång till el och vill känna dig säker på att alltid kunna lyssna på väderrapport, samt hålla din telefon laddad så att den går att använda vid en eventuell nödsituation.
  • Om du vill vara redo inför en kris, en naturkatastrof eller en annan situation som begränsar din tillgång till el är en vevradio ett säkert kort. Strömavbrott kan ske överallt, speciellt under vinterhalvåret när det snöar som allra mest och då vill du både kunna höra nyheter och ladda din telefon.
  • När du är ute i naturen och vill känna dig fri är en vevradio ett enkelt sätt att hålla din telefon laddad, dessutom kan du använda radion till både underhållning och nyheter var du än befinner dig när du är på språng.

Vilken vevradio ska man välja?

Det finns många olika sorter och modeller och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. Det som skiljer dem åt är storlek på batteriet, laddningstid och några andra detaljer och funktioner. Här kan du läsa mer om olika varianter.

Vevradio i olika färger

Smidig vevradio som har en manuell inställning av radiokanal vilket kan vara bra vid dålig mottagning så att man ända kan få radion att "låsa" på en kanal. Den har även en inbyggd powerbank där du kan nödladda mobilen samt en ficklampa i LED. Det rekommenderas att ladda denna vevradio via USB sladden första gången, och har den fulladdad efter det så man inte direkt behöver börja veva för att lyssna på radio. Radion går att ladda med USB, solceller och med den inbyggda veven/dynamon. Finns i tre olika färger. Läs mer och köp nedan!

Slutsålt?

Vevradios har ökat enormt i popularitet den senaste tiden. Om ovan skulle sålt slut rekommenderar vi att ni kikar på exempelvis Kjell & Company eller CDON. Du kan även alltid söka på Prisjakt för att se om de finns i lager.

Vevradio med bättre ljud

En kompakt och kraftfull vevradio med en extra stor powerbank på 4000 mAh. Vevradion är utrustad med en extra teleskopantenn, AUX-ingång och en stor LCD display som ger dig den information du behöver. Vevradion går att ladda med vev, solceller och USB-laddare. Den kan även gå på vanliga AAA batterier vilket kan vara väldigt smidigt då dessa är lätta att bulka upp med. Läs mer och köp nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktör: Elin Wieslander och Lukas Jacobson
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Support: Kontakta kundtjänst
AnvändarvillkorPersonuppgiftspolicyCookiepolicyRapportera fel Nyhetsbrev

OM AFTONBLADET