Barnets första husdjur – allt du behöver veta

Av: 

Joanna Górecka

Småbarn | Family

Går du i tankarna att skaffa en pälsig – eller fjällbärande – vän till familjen?
Veterinären Ulla Björnehammar har stenkoll på vilka djur som fungerar bäst med barn.
Här är de populäraste djuren – och viktiga saker att tänka på!

Som veterinär, och tidigare lärare, har Ulla Björnehammar stenkoll på både barn och djur. Hon menar att det är viktigt att se över familjens situation och önskemål ordentligt innan valet slutligen faller.

– För det första måste föräldrarna sätta sig ned själva, utan barn, och ställa sig frågan: Är vi villiga att ta jobbet att ta ett husdjur? Det är fråga nummer ett och den absolut viktigaste. Huvudansvaret för djuret vilar alltid på föräldern. Nästa sak att beakta och fundera över är: hur gamla är barnen? Vad ska man förvänta sig att de ska klara av? Vad vill vi ha ut av djuret?

Livslängden, krav, kostnader och vilken möjlighet familjen har att investera i tid och pengar är några av sakerna som bör beaktas.

Det finns många saker att tänka på innan man köper ett husdjur till barnen.

Allt handlar om familjens möjligheter

– Ju större djur man kommer upp till då ökar också livslängden. Som kaniner, som är väldigt populära, då är det så att man måste tänka på att vi måste ha det här djuret 10-12 år framåt. Är vi beredda på detta?

Så finns det andra saker att hålla i åtanke. Barnet måste lära sig djurets kroppsspråk, hur man håller i djuret, när husdjuret vill ha uppmärksamhet och bli lämnat ifred. Vilket djur som är bäst för barnen är dock individuellt – allting handlar om familjens möjligheter, tid och behov. Men att djur, stora som små, är bra för barn råder det ingen tvekan om, menar Ulla Björnehammar.

– Idag vet vi, rent vetenskapligt, att alla barn som växer upp med djur utvecklar sin empatiska förmåga, sin omsorgsförmåga, stärker sin egen självkänsla och de får mycket lättare i umgänget med andra. Vinsten är så värd uppoffringarna.

Så är de populäraste sällskapsdjuren med barn

 • Katt
  Det vanligaste husdjuret i Sverige som både är självständigt och sällskapligt funkar generellt bra med barn – i hushåll med barn under 15 år i Sverige har hela 27 procent katt. Enligt vissa studier kan förhållandet mellan ett barn och barnets katt till och med kan vara starkare än mellan ett barn och dess syskon. Katter är anpassningsbara och det går att vänja dem vid det mesta, men innan de förstår att barnens stoj och spring inte är något farligt kan de vara avvaktande.
 • Hund
  Många drömmer om ett hushåll med människans bästa vän. Men här bör beaktas att det inte bara är att hunden ska ”ut och rastas”. En hund måste aktiveras för att må bra och det är värt att fråga sig om det i en hektiskt vardag med jobb och barnhämtning finns tid att ge hunden det som den behöver?
  – Olika raser har olika krav på aktivering – men alla behöver det. En schäfer kan man inte bara gå runt kvarteret med några gånger om dagen. Den kommer att ta sig egna sysselsättningar, bita sönder soffor om den inte får rätt stimuli. Man måste ha tid att verkligen ägna sig åt hunden.
  Vill du att hunden och barnet växer upp tillsammans? Enligt Svenska Kennelklubben är det bättre att välja en större hund – för både det lilla barnet och hundens skull. Men oavsett storlek på hunden ska en vuxen person vaka över hunden och barnen när de umgås.
 • Fiskar
  – Fiskar kan vara oerhört fascinerande – även om de inte är så gosiga, säger Ulla Björnehammar och understryker hur lärorikt det man vara att ha ett akvarium hemma.
  Barnet får insyn och förståelse för vikten av att skapa en sund levnadsmiljö för fisken och får samtidigt njuta glädjen av att omhänderta. Ett akvarium med fiskar passar både små och stora barn, de kan hjälpa till med att både mata fiskarna fiskarna och rengöra akvariet.
  – Vi får en chans att lära barnen att sköta någonting som är relativt lätt att sköta.
 • Kanin
  Väljs ofta som ett ”enklare” alternativ till hund eller katt men har egna behov och krav som måste tillgodoses och det är viktigt att läsa på.
  – En kanin, behöver inte daglig rastning och kan göras rumsren, säger Ulla. Jag tycker att man ska låta kaniner vara lösa hemma annars blir de muskelförtvinade. Det är viktigt att kaninsäkra rummen där de kan springa runt, rensa på sladdar och liknande. Tänk också på att de tål kyla bra men inte värme.
  Kaniner är ömtåliga djur och har ett försiktigt kroppsspråk som det är viktigt att bekanta barnet med.
 • Hamster och marsvin
  Brukar anses vara ett bra första djur för barnfamiljer, men det bör hållas i åtanke att de inte lever så länge.
  – Det första man ska tänka på här är att många av de mindre djuren bara lever kanske fem år. Då måste man ha med sig redan från början att man förbereder barnet på att lilla marsvinet är gammalt fast det inte har levt så många år. Det är inte ovanligt att det är barnets första död. Ulla säger att hon brukar rekommendera alla barnfamiljer boken Adjö Herr Muffin – en barnbok om ett marsvin blir gammalt och måste dö.
  – Barn klarar av de här sakerna om man bara är rak och ärligt
 • Reptiler
  – Många är tveksamma kring gruppen reptiler, säger Ulla. De är sällan gosedjur, men oerhört läraktiga. Tänk dock på att det är svåra djur att härbärgera i våra breddgrader, de blir sjuka av fel omgivningshantering.
  Det är också värt att tänka på att många kräldjur kan bli väldigt gamla: en del sköldpaddor kan leva mer än 100 år, så det kan vara ett engagemang för livet.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få erbjudanden och snackisar från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar, rabatter och mycket mer!

ANNONS

Hos Lindex får du alltid 3 för 2 på basplagg för ditt barn!

Extern länk från Lindex

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Föräldraskap

Familj

Husdjur

Katter

Hundar

MER OM FAMILY

Experten: Därför ska du lämna barnets rum innan det somnat

7 tips på hur du hanterar barn i trotsåldern

Knepen: Så får du ditt barn att sova själv

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

Stor oro för coronasmittan i förskolan: ”Håll dina barn hemma om du kan”

Corona – så bör du göra med barnen i påsk

Experten: Det här är vanligaste felet föräldrar gör i bilen

Psykologen: Så tar barn skada av skäll

Så är ditt barn – enligt stjärnorna

Föräldrarna till barn med okända diagnosen: ”Folk tänker att man inte har pli på sin unge”

Nu införs nytt vaccin för alla barn i Sverige

10 roliga appar som passar barn

Typen av uppfostran som skadar ditt barn

Svenska föräldrar: Så reglerar vi skärmtiden

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”

11 vanliga misstag alla föräldrar gör

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som ger smartare barn - 7 tips

Åsa, 29, är redan i klimakteriet: ”Jag började gråta när jag fick beskedet”

10 saker du behöver när du skaffar barn

Experterna: Så bra är vegankost för barn

Stor guide: Så skyddar du barnen bäst i solen

Experterna: Så skadlig är femminutersmetoden

Rapport: Svenska barn mår sämre psykiskt än barn i grannländerna

Angelicas son utpressades på Fortnite