Här är de bästa aktiviteterna i sommar

Upplevelser och nöjen i Sverige för familjen

Blir det en sommar i Sverige? Då finns det en hel del att se och göra. Här får du tips på aktiviteter och nöjen, som passar både stora och små.

Besök någon av Sveriges 4H-gårdar

4H-gårdar passar barn som vuxen. Här kan du se allt från grisar, höns, får och hästar. Har du tur så kanske det finns möjlighet att klappa. Dessutom kan man, om man vill, avnjuta av en medhavd matsäck eller varför inte ta kaffe, bulle och saft på ställets café. Dessutom är besöket på gårdarna helt gratis.

Här kan du hitta din närmsta 4H-gård.

4H-gårdar passar hela familjen.
4H-gårdar passar hela familjen.

Besök Lådbilslandet

Lådbilslandet ligger på Öland och i Nykvarn i Södermanland och passar barn från 3 till nio år. Här kan barnen köra bilar som är rustade med riktiga motorer och som tar sig fram på asfalterade vägar i en uppbyggd ministad med broar, rondeller och vägkorsningar. För den som tröttnar på att köra finns det ett litet nöjesfält med bland annat en karusell och hinderbana. Om ni är i Nykvarn och behöver svalka er finns även Hökmossbadet i närheten.

Pris: 400 kronor per/barn – vuxna går in gratis.

Gå på gratis museum

I Sverige finns det en hel del museum som har fri entré för både barn och vuxna. Varför inte besöka Naturhistoriska museet i Stockholm eller Göteborg? Eller Flygvapenmuseum i Linköping där du kan testa att stå i en storm. Kika på information om entrépriser på hemsidan för det museum du är intresserad av.

Nationalmuseum i Stockholm är en av de svenska museerna som har fri entré.
Nationalmuseum i Stockholm är en av de svenska museerna som har fri entré.

Besök Stockholms skärgård

Är du i Stockholm och behöver fly betongen finns det en rad öar som du kan besöka genom att ta någon av alla skärgårdsbåtarna. Vaxholm, Grinda, Fjäderholmarna, Utö och Furusund är bara några exempel på skärgårdsidyller. Att åka båt är kul för hela familjen och väl på plats kan ni strosa runt, andas frisk havsluft och bada.

Prisexempel: Waxholmsbolaget tar 116 kronor för en vuxen och 81 kronor för barn, enkelbiljett, mellan Strömkajen i Stockholm och Furusund.

Stockholms skärgård, en båttur bort.
Stockholms skärgård, en båttur bort.

Åk ut till Koster

Befinner du dig på Västkusten? Om du har möjlighet kan du ta båten från Strömstad och åka ut till Koster, Sveriges enda marina nationalpark, som består av de två öarna Nord- och Sydkoster. På Sydkoster kan ni exempelvis hyra cyklar för en slant och ta er runt i det vackra ölandskapet och göra stopp på vägen för att svalka er i havet. Ön är nästintill bilfri så du behöver inte känna oro för tungt trafikerade vägar.

Pris för båt mellan Strömstad och Koster, tur och retur: Vuxen 130 kronor, Ungdom (7–19 år) 100 kronor, Barn mellan 0–7 år åker gratis.

Koster bjuder på vacker natur.
Koster bjuder på vacker natur.

Piteå Havsbad

Det populära badet i Norra Sverige kallas av vissa för Sveriges riviera. Här finns lång och finkornig sandstrand, långgrunt vatten, vattenland samt underhållning och aktiviteter för både stora och små – mycket är gratis.

Piteå havsbad bjuder på långgrunt vatten.
Piteå havsbad bjuder på långgrunt vatten.

Fulufjällets nationalpark

I Fulufjällets nationalparken som ligger i Dalarna hittar du Sverige högsta vattenfall, Njupeskärs vattenfall, som är 93 meter och urgamla tall- och granskogar. När ni ändå är där kan ni förslka leta upp världens äldsta träd, i form av en gran. Det står uppe på bergsplatån där Njupeskär får sitt vatten ifrån. Trädet är en heter Old Tjiko och är cirka 9550 år gammalt. 

Tips: I Sverige finns det 30 nationalparker som är fria att besöka. Här hittar du all info.

Tykarpsgrottan

Tykarpsgrottan ligger utanför Hässleholm i Skåne. Den består av en 10 000 kvadratmeter stor underjordisk labyrint. Filmer som Ronja Rövardotter och Kullamannen har spelats in i grottan där temperaturen ligger på cirka åtta grader. När man är uppe igen man kan fika i kaffestugan eller äta egen medhavd mat i grillstugan. 

Pris: Vuxen 120 kronor, Barn (6–15 år) 60 kronor, familjebiljett ( två vuxna + två barn) 300 kronor.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.