Spädbarn

presenteras av

Bästa knepen för att få din bebis att sova

Har du svårt att få din bebis att somna?

Du är långt ifrån ensam. De flesta nyblivna föräldrar kämpar med att se till att bebisen somnar och att de själva får tillräckligt mycket med sömn.

Här hittar du bästa tipsen som kan underlätta din vardag.

Nyfödda bebisar sover mycket – upp till 18 timmar per dygn behöver de för att utvecklas och växa som de ska. Men bara för att de sover mycket innebär det inte att de sover 18 timmar i sträck – och oftast inte på natten när du själv vill sova. Att se till att din baby har en mysig och trygg sovplats, oavsett om det är i din säng eller i en egen säng, och att försöka hålla lamporna släckta så mycket som möjligt när det är natt är viktiga saker för att få barnet att sova på natten men hur gör man egentligen när de vägrar att somna? Det kan ibland kännas tröstlöst, men här har vi samlat de bästa knepen.

Mätt, torr och belåten

Ingen bebis vill somna hungrig och med en blöt blöja. Innan du ger dig på att försöka få din bebis att somna se till att hen inte är hungrig eller behöver ny blöja. Om du ska få din bebis att sova inför natten kan det vara bra att försöka få i bebisen lite extra mat, oavsett om du ammar eller ger ersättning.

Bärsele eller bärsjal

Många barn somnar lättare när man bär på dem. Hjärtljudet, din röst och trygga famn är saker som alla hjälper till att få barnet att somna lättare. Att skaffa en bärsjal eller bärsele är ett bra alternativ för dig som vill underlätta bärandet och samtidigt hålla armarna fria.

Buffa din bebis i rumpan

Att buffa barnet lätt i rumpan i en rytmisk takt kan hjälpa till att lugna ner barn. Försök att hålla rummet släckt om barnet vaknar på natten för att lättare få barnet att somna om.

Skapa en sovrutin för din bebis

Människan lär sig av upprepningar. Därför kan det vara smart att införa en sovrutin så tidigt som möjligt. Det finns många olika rutiner att välja på, allt ifrån ett bad innan sängdags, en saga, babymassage eller att sjunga vaggvisor. Det viktiga är att du upprepar din sovrutin varje dag i samma ordning innan det är dags att sova.

Vagga barnet eller gå ut med vagnen

Att sova i en vagga eller gunga kan lugna barnet, och en promenad i en rullande vagn kan ha samma rogivande effekt.

Svårt att få din bebis att sova? Gå en promenad med barnvagnen.
Svårt att få din bebis att sova? Gå en promenad med barnvagnen.

Låt din bebis sova utomhus

Ett tips är att låta bebisen sova kvar i vagnen efter promenaden (på dagtid). Om du inte har en trädgård eller balkong kan barnet alltid sova kvar i vagnen i hallen, men glöm inte att ta av lite kläder och filtar så att barnet inte blir för varmt.

Var inte rädd för ljud

Många är rädda för att göra ljud när bebisen ska sova men det behöver man egentligen inte vara. Nyfödda spädbarn är vana vid en ständigt hög ljudnivå på cirka 80 decibel. Ljud kan därför vara lugnande för småbarn. Du behöver alltså inte vara rädd för att dammsuga när barnet sover – många föräldrar kan tvärtom vittna om att deras guldklimpar ofta somnar direkt om de bärs i en bärsjal eller bärsele medan man dammsuger eller till ljudet av en brusande diskmaskin.

Ta ditt barn på en biltur

Du har antagligen hört flera föräldrar prata om att deras bebisar bara somnar när de kör bil. En anledning till att många bebisar somnar i just bilar, om man bortser från det lugnande ljudet och vaggande farten, är att många babyskydd är utformade så att barnen sitter med benen mot magen – något som kan vara skönt när man har magknip, vilket är ett vanligt problem för små magar.
 
Källor: Learningtosleep.se, rullavagn.nu, libero.se

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.