Hembarnmorskan slipper sex födslar åt gången: ”Magiskt”

Barnmorskan Cia Sandström var så slut efter varje arbetsdag att hon gick direkt till sängs.

I dag är hon en av Sveriges få hembarnmorskor och njuter av varje födsel:

– Det är helt enkelt magiskt.

Cia Sandström, 46, är enda hembarnmorskan mellan Gävle och Kiruna. Hon lämnade förlossningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå efter 15 år i januari 2020.

Då var hon ibland inblandad i sex födslar samtidigt.

– När jag sade upp mig sprang jag från dörr till dörr och släckte bränder. Som senior barnmorska hjälpte jag de yngre. Även om jag själv hade två eller tre födande så var jag ofta inne på alla sex förlossningsrum. Någon frågade ”kan du titta på min CTG-kurva”, en annan ”vad tror du om den här bristningen?”, berättar Cia.

Hon har sjukdomen Ehlers-Danlos syndrom, vilket inte gjorde saken bättre:

– Min kropp höll inte för att springa i det tempo som krävdes. Jag fick svåra smärtor, var helt slut när jag var ledig. Man jobbade och sedan hade man inget liv, minns hon.

Hembarnmorskan Cia Sandström.
Hembarnmorskan Cia Sandström.

Kostar 30 000 kronor för förstföderskor

Paren som föder hemma med Cia Sandströms hjälp anlitar henne privat, och får inga subventioner. Förstföderskor betalar 30 000 kronor och omföderskor 25 000, totalt för alla möten inklusive förlossningen.

– En eller två familjer har angett kostnaderna som skäl för att inte anlita mig, av 35-40 par som jag hittills tagit hand om, säger Cia.

Är det en klassfråga om man kan anlita dig?

– Ja, risken finns. Men det är därför jag engagerar mig för att kvinnor ska ha en valfrihet i hur de föder, att det inte ska bero på pengar, säger hon.

Hennes arbetssituation i dag är rena pånyttfödelsen, jämfört med för två år sedan:

– Det är fantastiskt för mig som barnmorska att bli insläppt i det mest intima och kunna stödja paren på deras villkor. Vi pratar igenom deras historia och vilka önskemål de har inför förlossningen, säger Cia.

Bland förstföderskorna hamnar fyra av tio till slut på sjukhus, bland omföderskorna en av 20, om det rör sig om normala graviditeter. Cia är med hela vägen, oavsett var barnet föds.

– Man kan verkligen ge allt under förlossningen, och då blir födelsen magisk. Oavsett om den sker med kejsarsnitt på sjukhus eller hemma, säger Cia.

Är det svårt att veta när det är dags att åka till sjukhuset?

– Det är min yrkesprofession att kunna avgöra när en födsel håller på att bli komplicerad. Det finns många tecken på vägen, erfarenheten gör att jag känner mig trygg.

Mamma Linn och pappa Anton tillsammans med nyfödda Edda och storasyster Lova. En av alla familjer som Cia Sandström hjälpt att föda i hemmet.
Mamma Linn och pappa Anton tillsammans med nyfödda Edda och storasyster Lova. En av alla familjer som Cia Sandström hjälpt att föda i hemmet.

”Aquadural”

Cia har med sig en uppblåsbar pool som fylls med fyra badkar vatten.

– Nästan alla jag hjälper föder i vatten. Det är fantastiskt smärtlindrande. Många kallar det aquadural. Som epidural, fast i vatten. Det ger en otrolig rörelsefrihet jämfört med att ligga i en säng. Det minskar smärtan och risken för stora bristningar, säger Cia.

Efter förlossningen fortsätter ofta kontakten:

– Paren skickar bilder hur barnen utvecklas. Jag får väldigt mycket positiv respons, det ger mig så otroligt mycket, säger Cia.

Hon är upprörd över situationen för hennes kollegor. Målet måste vara en barnmorska per födande, konstaterar Cia Sandström:

– Något måste göras nu. Situationen är akut, ändå händer ingenting. Man måste släppa in barnmorskor mer i rådgivande funktioner kring hur förlossningsavdelningar ska vara uppbyggda, säger hon.

Linnea Rydenfalk undersöks av Cia Sandström i hemmet, med lilla Lykke i magen.
Linnea Rydenfalk undersöks av Cia Sandström i hemmet, med lilla Lykke i magen.
Cia Sandström väger ett nyfött barn i hemmiljö.
Cia Sandström väger ett nyfött barn i hemmiljö.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.