Mycket skärmtid är kopplat till övervikt hos barn

Forskare har utrett kopplingen mellan skärmtid och övervikt

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa | Family

En ny studie visar att barn som tillbringar mycket tid framför skärmen har en ökad risk för övervikt och bukfetma – oavsett mängden motion.

Forskare vid Helsingfors universitet har utrett kopplingen mellan skärmtid och övervikt. Det visade sig att mycket skärmtid är kopplat till både övervikt och bukfetma – även hos de mest fysiskt aktiva barnen hittade man det sambandet. Resultatet var samma oavsett barnets ålder, kön, modersmål eller mängden sömn eller motion på fritiden.

– Det bör påpekas att denna tvärsnittsstudie inte säger något om orsakssambandet. Det kan vara så att överviktiga barn tillbringar mer tid framför skärmen eller att mycket tid framför skärmen leder till övervikt, säger forskaren Elina Engberg från Helsingfors universitet och Folkhälsan forskningscentrum i ett pressmeddelande.

Hon är en av forskarna som ligger bakom studien som publicerats i i vetenskapliga tidsskriften Scientific Reports.

– I undersökningen mättes inte heller hur intensiv motionen var, utan frågan gällde hur mycket tid man lägger på motion på fritiden. Det behövs kompletterande undersökningar om hur samverkan mellan skärmtid, motion och kost påverkar barns vikt

En av få studier i sitt slag

Över 10 000 barn i åldrarna 9-12 år deltog i studien. I studien används även tidigare data från en studie om hälsa. Barnen fick uppge hur länge de ser på tv-program och filmer på skärmen samt använder datorn utanför skoltiden. Man mätte även barnens längd, vikt och midjemått.

Det är en av de första studierna där man undersökt skärmtidens koppling till bukfetma hos barn, tidigare har det knappt forskats om det. Studien genomfördes på Folkhälsans forskningscentrum i Finland i samarbete med Helsingfors universitet.

Laddar Live Upplevelse

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY