Gravid

presenteras av

Ebba fotar förlossningar: Det är häftigt

Delar med sig av sina förlossningsbilder

Av: 

Malin Wigen

FAMILY

Det är svårt att förstå vad som egentligen händer när man föder, och ännu svårare är det att föreviga ögonblicket.

Med Ebbas hjälp kan föräldrar minnas tillbaka till stunden deras bebis kom till världen.

Ebba Barkenbom, 27, är förlossningsfotograf sedan cirka ett år tillbaka. Hon ser till att föreviga förlossningar som annars endast kan vara ett dimmigt minne.

– Det roligaste med jobbet är att få fånga ögonblicken och att få ge dem till föräldrarna. Dessutom att låta den som kanske inte fött få se bilderna, för att visa vad som händer i förlossningsrummet. Det är så häftigt, i rummet kommer ett liv till världen och framför allt så genomgår kvinnan en enorm prestation, som många kanske inte förstår. Det är ett ganska stängt rum.

– Innan jag födde barn frågade jag inte mina kompisar som fött hur de mådde, eller hur förlossningen varit för dem. Det var så mycket fokus på bebisen. Därför tycker jag det är viktigt att visa vad som händer för kvinnans del och lyfta henne för det hon gör.

Ebba med sin dotter Ingrid 1,5 år.
Ebba med sin dotter Ingrid 1,5 år.
”Det roligaste med jobbet är att få fånga ögonblicken och att få ge det till föräldrarna”.
Ebba fick upp ögonen för yrket när hon bodde i Australien.

”Det är en kick”

Det var när hon och hennes man var i Sydney i Australien under föräldraledigheten som hon fick upp ögonen för yrket. Där lärde hon känna två kvinnor som jobbade som förlossningsfotografer och hon fick följa med dem under ett av deras jobb, Ebba blev såld.

– Jag tyckte att det var så mäktigt att få vara med i rummet när en annan kvinna föder barn. Men framför allt att få dokumentera det som händer, att få fånga känslan som finns, det som man själv inte minns som kvinna när man föder barn, i och med smärtan.

När någon anlitar Ebba träffar hon paret om det finns möjlighet, och pratar inför fotograferingen. Hur är de? Vilka situationer tycker de är jobbiga? Sen är hon redo att bege sig till sjukhuset cirka tre veckor eller längre tid när det närmar sig. Ovissheten är det mest utmanande med yrket, tycker hon.

– Man har ingen aning om när en kvinna ska föda. Man har ett beräknat datum men sen kan det vara två veckor innan eller efter. Så det är jobbigt att inte veta när man ska jobba, och att behöva vara redo att åka in klockan tre på natten och fixa barnvakt åt mitt eget barn om min man jobbar. Men det har alltid löst sig och jag försöker att inte ligga vaken på nätterna i tre veckor, det händer när det händer.

– Inför är kameraväskan är packad, den är fylld med lite snacks. Jag vet inte om jag kommer vara borta i 5 eller 15 timmar. Det är en kick, det är spännande att man vet vad man kommer att få vara med om.

Ebba: Det ögonblicket minns jag bäst

Under fotograferingen gäller det för Ebba att känna av stämningen i rummet, om det är läge för henne att stanna kvar eller gå. Uppstår det akuta situationer håller hon sig undan.

– Men nästan varenda gång jag varit med har det känts naturligt eftersom att alla andra i rummet är personer som paret inte träffat tidigare, som barnmorskor och undersjuksköterskor. Så det är inte som att jag är en främling utan det är ett team av människor, där jag ingår, som rör sig i rummet.

Ingen förlossning är sig lik men det finns en förlossning Ebba minns lite extra.

– Det var en förlossning som gick snabbt, det tog bara två-tre timmar innan bebisen var ute. Så när jag kom var det redan igång med värkarna, hon hade väldigt ont och hade inte tagit någon bedövning. När hon väl krystade satt hon på en pall med sin man bakom sig, de kämpade tillsammans men framförallt kvinnan, såklart. När bebisens huvud kom ut sa barnmorskorna att ”nu kan du dra ut honom”. Så hon tog tag i honom och drog ut honom. Att se det var helt fantastiskt. Jag hade gåshud. Det är svårt att inte gråta själv när man fotar då det är en så mäktig stund.

– Men sen så har jag varit med på längre förlossningar där det tagit väldigt lång tid. Och då är det också fint när det blir en lättnad över att äntligen få sin bebis efter nästan 30 timmars kamp.

En av Ebbas favoritbilder: Jag älskar den här bilden för att man kan se glädjetårar när pappan för första gången får se sin dotter. Helt underbart ögonblick. På bilden syns Carl-Henrik och Ester med dottern Corinne.
En annan av Ebbas favoriter: Ester med sin dotter Corinne, minuter efter att bebisen kommit ut och lagts hud mot hud på mammans bröst. Jag tycker om den väldigt mycket just för att ögonblicket är fullt av så mycket känslor.

Att anlita Ebba kostar mellan 15 000-25 000 kronor. För den som kanske inte har de pengarna men ändå vill ha bilder från den stora stunden har Ebba följande tips.

– Du kan be en barnmorska ta kort, om det går. Det är fint att få bilder på familjen tillsammans, så det inte bara är bilder på kvinnan och bebisen utan också på mannen. Glöm inte detaljer! Ta bild på bebisens lilla fot i ens stora hand, eller när bebisen ammar för första gången, eller bara äter för första gången. Eller när bebisen ligger hud mot hud i pappans famn, eller när barnmorskan kommer in och ska mäta huvudet och väga bebisen.

Se fler bilder

Här är Ebbas Instagramkonto där hon har lagt upp fler förlossningsbilder.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Isabelle födde under förlossningskrisen: Är traumatiserad

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Graviditet

Barnmorska

Förlossningsvården

MER OM FAMILY

Fråga Barnmorskorna – här är Familys nya frågespalt

Rewan skickades hem från sjukhuset – födde hemma en timme senare

Kvinnor får betygsätta sin förlossning – kritiserar Irene Svenonius

Isabelle födde under förlossningskrisen: Är traumatiserad

7 skäl till att barnmorskor är hjältar

Annie, 32, förlöste sin bästa vän på parkeringen – blir gudmor

Här stirrar bebisen Isabela ut läkaren – direkt efter sin födsel

48 personer om att föda under pandemin: ”Hoppas ingen annan behöver utsättas för detta trauma”

”Många kvinnor tycker att metoden är obehaglig”

Emmys barn dog i magen: Skrek rätt ut

CAMPIONI: Skärpning, Sverige, gravida kvinnor är viktiga

Amanda, 31, testades positivt för covid-19 under förlossningen

”Varför får gravida värkstimulerande dropp vid förlossningen?”

Saras bebis dog: ”Barnet skulle levt om de undersökt mig ordentligt”

Det här gäller för att kunna föda hemma

Tove, 31, nekades kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammal

Regler för din partner på BB – i hela landet

Henry föddes 4 dagar efter sin storasyster Leia: ”Hör verkligen inte till vanligheterna”

Matilda, 30, skulle föda barn – skickades hem från sjukhuset med en sömntablett

Överläkaren: Så vanligt är det att barn dör under förlossningen

Gravida: Så mår vi i pandemin

Filippa, 30, vaccinerades mot corona när hon var gravid: Hade inga tvivel

Aylin, 32, födde barn – sjuk i covid-19 och lunginflammation: ”Känns som jag fått en andra chans”

CAMPIONI: Att man är tacksam betyder inte att man är nöjd med sin förlossning