Fyra personer berättar: ”Därför har vi steriliserat oss”

Sterilisering: Nu är det klart med barn

Av: 

Malin Wigen

Relation | Family

De har alla valt att sterilisera sig.

Tre av dem har barn. En vill inte ha några.

Här är deras skäl till ingreppet.

Michaela: Har aldrig velat ha barn

Michaela Ståhl, 29 år, steriliserade sig i februari förra året. Då var hon singel och barnfri. Beslutet om att inte skaffa barn väcktes när hon pratade med en vän för några år sedan. Hon frågade vännen hur många barn hon skulle skaffa.

– Hon svarade att hon nog inte skulle ha barn. Jag sa då: ”Va! Måste man inte det?”. Alla andra har ju skaffat barn, det är normen, att du måste göra det. Men jag har nog aldrig känt att jag velat.

Då hon var säker på sin sak och dessutom var trött på att byta sin p-stav, kände hon att sterilisering var det bästa för henne.

Det blev en krokig väg för att få göra ingreppet. Hon fick genomgå psykologiska tester och när hon var på plats inför operationen fick hon ha ett 30 minuterssamtal med läkaren som skulle genomföra steriliseringen. Men enligt Michaela har hon haft tur om hon jämför med andra.

– Jag är med i grupper på Facebook för barnfria personer. Det är mycket svårare för kvinnor än för män att bli steriliserade, för att vårt jobb på jorden är att sätta barn till världen.

Michaela Ståhl.

Reaktionerna har varit blandade, män har reagerat starkast. Kollegor har sagt att hon nog kommer ångra sig, när hon blir äldre.

– Jag var mest rädd att berätta för mamma, och säga att hon inte skulle bli mormor. Hon skrattade bara, det är helt upp till dig sa hon. Hon förstod mig, att jag inte ville sätta livet på paus för att ta hand om någon annan. De som jag trodde skulle döma mig mest har stått på min sida och sagt att barn inte är för alla.

Hon tycker att reaktionerna från sjukvården har varit märkligast. Hon fick höra att hon kanske skulle vilja skaffa barn, om hennes mamma dog i en tsunami. Och att hon kanske kommer att träffa den rätta, som vill ha barn.

– Men då är ju inte han den rätta för mig. Det var mycket konstiga frågor jag fick svara på, jag fick stå på mig och visa att det var det här jag ville.

Nu är Michaela i en relation. Hennes kille vet att hon inte vill ha barn och är okej med det.

– Jag har sagt till alla mina partners att de aldrig kommer att få barn med mig. Men att det kommer att finnas andra erfarenheter och ljusglimtar i vår vardag.

– Jag känner inte att jag är personen som är redo att vara en god förebild 24/7. Jag är den som gillar att ligga och dra mig söndagsmorgnar, gå runt i morgonrock och att äta en påse chips till frukost framför Netflix. Jag kanske är så pass egoistisk att jag inte är beredd att lägga mig själv åt sidan på det sättet.

Är du rädd för att ångra dig?

– Faktiskt inte, jag känner mig väldigt säker på min sak och är nöjd och bekväm med beslutet.

– Det finns så många barn på denna jord. Jag går hellre till en adoptionsbyrå som får se om jag är lämplig som förälder.

Hon tycker folk ska sluta ifrågasätta barnfrihet.

– Många säger att du vet inte vad äkta kärlek är förrän du har fått ett barn. Det är ett väldigt sorgligt påstående. Nu har jag valt det aktivt, men sen har jag vänner som har kämpat i flera år och för att få barn. Det är inte kul för dem att höra det.

Claes: Har inte disciplin för kondom

Claes Broman, 34, steriliserade sig när han var 27 år gammal. Han och hans fru hade precis fått en dotter och han kände sig klar med barn. Hans fru hade två barn sedan tidigare som bodde hos dem, så för honom kändes det som att han redan hade tre barn.

– Biologiska barn är inte viktigt, jag tycker inte heller att man ska reproducera sig bara för att. Jag är nöjd över att ha gjort det och att jag har ett biologiskt barn. Fler behöver inte jag.

– Skulle man ångra sig så finns det så många barn man skulle kunna ta hand om. Som att vara familjehem. Man kan göra en insats för samhället i stället om man nu skulle bli barnkär igen.

Då hans fru inte mår bra av hormonella preventivmedel kändes beslutet enkelt.

– Det är så synd att det inte finns preventivmedel för män. Det finns förvisso kondom men jag har inte disciplin att använda det så noga. Så då finns det inga andra alternativ, än sterilisering. Min fru tyckte att beslutet var jättebra.

Enligt honom var det enkelt att få göra ett ingrepp. Han anmälde sig till sjukvården och hade samtal med en läkare som gav information och förhörde sig om hur Claes resonerade.

– Eftersom jag bor i Kalmar län så var det en avgift förknippad med steriliseringen, det kostade runt tiotusen kronor.

Claes Broman.

ANNONS

Euroflorist

Skicka ett blombud och överraska någon med lite kärlek och omtanke: Beställ vacker bukett här för trygg leverans hem till dörren.

Claes sövdes ner under ingreppet. Samma eftermiddag kunde han åka hem. Enligt honom kände han i stort sett ingenting efteråt.

– Funktionen har varit precis detsamma, det känns och ser likadant ut. Ingreppet är så okomplicerat att man önskar att fler män gjorde det, som alternativ till preventivmedel.

Är du rädd för att ångra dig?

– Hade man inte haft några barn så hade man kanske känt så. Men jag har barn och det finns annat här i livet än att skaffa barn. Är det det hela livet hänger på kanske man ska skaffa sig en hobby i stället. Jag har inte ångrat mig någon gång. Jag har bara tyckt att det varit jätteskönt och behagligt.

Har du tänkt på hur det skulle vara om du gick in i en ny relation?

– Jag har tänkt vad jag vill, och vill inte ha fler barn. Det faktumet skulle inte förändras för att jag skulle träffa någon annan.

Claes har inte fått några särskilda reaktioner, de flesta tycker det är bra att han gjort ingreppet. Hade det funnits preventivmedel för män hade han nog tagit det istället.

– Bristen på preventivmedel är ett bekymmer. Om det funnits bättre alternativ för män hade jag inte behövt ta det här steget.

Patrik: Inte det behagligaste jag gjort

Patrik Syk är 38 år och trebarnspappa. Han steriliserade sig förra året. Han kände att han var klar med att skaffa barn. Och då hans fru har aldrig mått bra av att hormonella preventivmedel var beslutet enkelt.

– Innan vi skaffade barn hade hon kopparspiral, den gjorde ont att sätta in och ta ut, och det var inget som hon var intresserad av att ha igen. Jag gjorde det för att hon skulle slippa fundera på det där. Jag hade inga problem med att göra det. Det kändes inte alls som en uppoffring.

Han gick till vårdcentralen där han fick fylla i ett formulär. Sen fick han vänta på en remiss. Efter några månader fick han en kallelse.

– Det var inte så att de ifrågasatte mig, Jag är snart 40 och har tre barn, tvillingar dessutom.

Ingreppet tog 20 minuter.

– Det var inte det behagligaste jag gjort. Det är klart det är oskönt att få sprutor i pungen. Men det var inte någon större fara heller. Men när bedövningen släppte var det ömt som fan, man går inte speciellt bra. Jag fick lite komplikationer efteråt, det läkte inte jättebra på ena sidan.

Hur har omgivningen reagerat?

– Jag har inte fått så många reaktioner. I mitt fall har jag ju så många barn redan. Alla i min närhet är på det klara med att vi är färdiga med att skaffa barn.

Patrik Syk.

Enligt Patrik har ingreppet haft positiva effekter på relationen. Nu behöver de inte tänka på att skydda sig. Efter 17 år tillsammans har de ett problem mindre att lösa.

– Jag upplever det som en större frihet än jag trodde jag skulle göra. Det är väldigt skönt att ta bort den delen utav en relation, vi behöver inte bekymra oss överhuvudtaget över några preventivmedel eller om hon befinner sig i någon cykel. Eller oroa oss för vad som händer om hon blir gravid, om vi slarvat. Vi kan helt och hållet släppa det. Vi kan vara helt naturliga med varandra utan att riskera något.

– Det är svårt som det är när man är småbarnsförälder, med närhet och sex. Att ta bort den tröskeln som fanns där var väldigt positivt.

Patrik är inte rädd för att ångra sig. Inte ens om relationen mot förmodan skulle ta slut och han skulle träffa någon ny.

– Jag har redan barn, jag kommer inte ha fler barn. Jag har gjort det där. Det kan också vara ganska skönt att ha det ingångsvärdet om det skulle hända, om det är så att man hamnar i en helt ny relation. Då är det som det är, då har jag redan fattat det här beslutet.

Sandra: Jag ångrar ingenting

Sandra Kindvall är 33 år och har tre barn. Hon steriliserade sig hösten 2018, ett år efter att hon fått sitt tredje barn.

– Jag har haft väldigt jobbiga graviditeter, jag vill inte ha fler barn utan jag vill lägga tid på de jag har.

– Jag kände redan när jag fick min andra dotter att jag nog var färdig. Men sen separerade jag och min dåvarande man. När jag träffade min sambo kände han att han ville ha ett barn till, då tyckte jag också att det vore mysigt.

Att använda preventivmedel i stället är inget alternativ. Hon har blivit gravid både när hon använt p-piller och spiral.

– Så när jag visste att jag inte ville ha fler barn, och var så pass säker, var det idiotiskt att proppa kroppen full av preventivmedel som jag inte litade på.

Hennes sambo vill inte heller ha fler barn. Men då han är yngre och hon är väldigt säker på sin sak, vare sig de lever ihop hela livet eller inte, tog hon beslutet om sterilisering.

– Jag frågade såklart honom innan om det var okej. Även om det inte spelade någon roll egentligen då jag bestämmer över min kropp.

Sandra Kindvall.

Enligt henne var det svårt att få tid för ingreppet. Hon väntade i nästan ett år. Innan dess var det rätt många besök hos kuratorer, för att hon skulle vara helt säker.

– Jag var säker hela tiden, så fort jag fick tid skulle jag ta den. Jag har aldrig tänkt att jag inte skulle göra det, jag ville inget annat.

Ingreppet gick väldigt fort. Hon tycker inte det var jobbigt, förutom att hon kände hon sig trött i några dagar efter på grund av narkosen. Dessutom var hon öm i magen en lång tid efter.

Sandra är inte rädd att ångra sig.

– Hade jag känt att jag kanske skulle ångra mig med tiden hade jag inte gjort det. Jag är 300 procent säker. Jag är nöjd med mitt beslut och ångrar ingenting.

Hur har omgivningen reagerat?

– Många har frågat: ”Tänk om du vill ha ett barn till om ett par år?”. Jag har då svarat att jag inte kan tänka så. Utan jag vet hur jag vill leva mitt liv och jag vill inte ha fler barn. Många har tyckt att jag var för ung men samtidigt har de stöttat mig.

Tror du kvinnor blir mer ifrågasatta?

– Ja, min före detta man steriliserade sig när vi var tillsammans. Och det var ingen som reagerade på att han gjorde det. Så ja, där tycker jag det är skillnad. När en tjej säger att hon inte vill ha fler barn höjs det mer på ögonbrynen än om en kille säger det. Jag tror det handlar om att man som tjej ska vilja ha barn.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Anna bedrog sin man i över ett års tid: Ångrar ingenting

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Relation | Family

Preventivmedel

Relationer

Familj

MER OM FAMILY

Läkaren: Män har steriliserat sig utan att berätta för sin partner

Emelie nekas ivf – för att sambon steriliserat sig

Läkaren sa till Sandra att göra abort – nu har dottern Alina fyllt tre år

Anna bedrog sin man i över ett års tid: Ångrar ingenting

Varit skilda i sex år: ”Pratar varje dag”

Undersökning: Så är svenska småbarnsföräldrar otrogna

Ida döpte sin son efter lyxiga drycken: ”Givet vad man ska ge honom i studentpresent”

Linda, 36, blev tvåbarnsmamma på egen hand: En obeskrivlig lycka

Josefina fick barn när hon var 42 och 46: Har haft tur

Helena tvingades sjukskriva sig under föräldraledigheten : Bröt ihop och grät

Tre unga med skilda föräldrar: Det var jobbigast

Annas sambo dog i tragisk olycka – nu har hon uppfyllt deras stora dröm

Mamman Nino har utvisats från Sverige: ”De splittrar en familj”

Snart blir Elsa och Cornelia mammor

Sexologen: Så länge kan ni leva sexlöst

Robert, 41, behöver en donator för att överleva: ”Som fyrbarnsförälder får man inte dö”

”Vi bråkar om nattning och egentid”

Polyfamiljen lyckades hoppa av ekorrhjulet: ”Märker på barnen att de är gladare”

Psykologen: Så tar barn skada av skäll

Jessicas dotter Hedvig har Downs syndrom: ”Har aldrig velat ha någon annan än henne”

Tre föräldrar: Så blev föräldraskapet för oss

Experterna: Då kan ditt barn vara ensam hemma

Hon är personen bakom ”räkor med ansikten”: Kul att jag har kunnat glädja folk

Experterna: Så hanterar du släktingen som dricker för mycket