Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Vanliga besvär och sjukdomar vid graviditeten

Graviditetsdiabetes, hyperemesis och bäckensmärta – så vet du om du kan ha drabbats

Uppdaterad 2019-09-26 | Publicerad 2019-09-18

Allt du behöver veta om vanliga besvär och sjukdomar under graviditeten.

Mitt i den livsomvälvande väntan på en ny liten människa kan den annars så förtrogna kroppen förbrylla dig ovana förändringar.

Men hur ska man veta vad som är vanligt och ovanligt, farligt och ofarligt?

Här är några av de vanligaste besvären och så känner du igen dem.

Hur en graviditet fortlöper är i viss mån individuellt. Vissa mår toppen, till och med bättre än vanligt — medan andra drabbas av återkommande krämpor och besvär. Graviditetsdiabetes, illamående och bäckensmärta är vanliga åkommor som kan göra graviditeten svår. 

Sov, ät och drick

I viss mån kan du spå hur just din graviditet blir i dina släktingar, menar barnmorskan Jane Fogelström. 
– Kolla med din mamma, med mostrar, mor- och farmödrar. Fråga vad har de varit med om – det finns en chans att din graviditet kommer att följa samma mönster. 

Hon poängterar: 

– I allmänhet kan du vinna mycket på att sova ordentligt, äta bra, dricka bra, inte stressa. Då är chansen jättestor att du har en graviditet som är toppen. Lyssna på kroppen. Säger den vila? Vila då. Men framför allt: be om hjälp, kontakta en barnmorskemottagning om du mår dåligt eller är orolig.

Graviditetsillamående och hyperemesis gravidarum:

Ungefär 80 procent av alla gravida kvinnor upplever någon gång graviditetsillamående, enligt doktorn.com. Man är illamående vissa stunder under dagen och det är vanligt att kräkas. Mycket kan man försöka lindra själv genom att  undvika fet, kryddig och rökt mat, äta små och täta måltider, och framför allt dricka ordentligt. 

Men en del drabbas av svårare illamående. Vid extremt graviditetsillamående (hyperemesis gravidarum) mår du väldigt dåligt, nästan hela tiden. Risken finns att du blir uttorkad eller att du inte kan äta alls. Du kan behöva vård på sjukhus, enligt 1177.

Ofta lugnar symptomen ner sig efter halva graviditeten. Och för dig som bär barnet kan det vara en mycket svår period, men det kan kännas skönt att veta att bebisen inte påverkas.

– Vissa får hyperemesis, alltså extremt graviditetsillamående. Då klarar de inte av att äta eller dricka alls, då är det vanlig att drabbas av näringsbrist och vätskebrist. En del går ner i vikt, säger Jane Fogelström. Får du extremt graviditetsillamående kan du behöva vård på sjukhus, kontakta en barnmorskemottagning om du har mycket besvär. 

Vissa drabbas av extremt illamående, hyperemesis gravidarum, under graviditeten.

Foglossning och bäckensmärta:

För att underlätta förlossningen blir kroppens leder töjbara under en graviditet, speciellt bäckenlederna. Detta kan leda till smärtsamma besvär.
– En del kvinnor får stora besvär vid det som kallas foglossning när bäckenet luckras upp. Andra känner inget alls. Det är en normal process men kan göra mycket ont och vissa kan få problem att röra sig. Vad du kan få för hjälp beror på i vilken vecka du är i graviditeten, säger Jane Fogelström. 

Vanliga symptom enligt doktorn.com är: Värk bak i korsryggen, fram över blygdbenet, eller på båda ställena samtidigt. Det kan vara svårt gå fort, gå i trappor och ta långa kliv. En del kvinnor får lindriga besvär medan andra får plågsam värk. Några har så stora besvär att de måste använda kryckor eller rullstol för att ta sig fram.

Foglossning är inte skadligt men kan vara väldigt besvärligt. Om man får ont i ryggen eller bäckenet under graviditeten så ska man kontakta mödravårdscentralen.

Det finns de som lider av foglossning under sin graviditet. Det är inte skadligt men kan vara besvärligt.

Gravidherpes:

Herpes är väldigt vanligt, ungefär var tredje person har herpes – men inte alla har symptom. För vissa kommer symptomen först under graviditeten och det finns virushämmande läkemedel att få om man söker vård.

– 33 procent får mer skov av sin herpes under graviditeten — den aktiveras helt enkelt. Sök vård på en barnmorskemottagning eller förlossningsavdelning om du får utslag eller blåsor, säger barnmorskan Jane Fogelström.

Om du får herpes i underlivet för första gången under din graviditet finns en liten risk att viruset förs över till barnet, men det är mycket ovanligt.

Om du har haft herpes tidigare i livet, och får nya skov under graviditeten förs antikroppar över till barnet i magen.

Om du har en pågående herpesinfektion under förlossningen finns en liten risk att viruset överförs till bebisen. För att undvika det kan både du som gravid få antivirala läkemedel. I vissa fall får barnet förlösas med kejsarsnitt.

Några av dom vanligaste symptomen om du har herpes i underlivet är:

  • svullnad och klåda
  • svidande och molande smärta
  • blåsor och sår
  • rodnad hud
  • att ett område kan kännas omväxlande varmt och kallt
  • Källa: 1177
Ett tecken på gravidherpes kan vara svullnad och klåda.

Graviditetsdiabetes:

Två till tre procent av alla gravida kvinnor drabbas varje år av graviditetsdiabetes, enligt doktorn.com.

Det är svårt att känna igen men till symptomen räknas trötthet, törst och att du måste kissa ofta. Graviditetsdiabetes behandlas oftast med diabeteskost och försvinner nästan alltid efter förlossningen. Men kvinnor som drabbas av graviditetsdiabetes är i riskzonen för att få typ 2 diabetes senare i livet.

— Jag brukar säga att graviditeten är ett fönster mot ålderdomen, säger Jane Fogelström. De som får graviditetsdiabetes är i riskzonen att drabbas av diabetes  även när de blir äldre. De som har högt blodtryck eller får åderbråck under sin graviditet riskerar ofta att drabbas även i ålderdomen. På sätt och vis är det som en varningsklocka, kroppens akilleshälar träder fram och du får möjlighet att hålla ett vakande öga på dem. 

Två till tre procent av alla gravida kvinnor drabbas varje år av graviditetsdiabetes.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Följ ämnen i artikeln