Februari – vad kostar den månaden Sverige?

Nina Campioni: Vabruari är en pestsmittad månad

Nina skriver om hur mycket Sverige förlorar på vabruari.
Nina skriver om hur mycket Sverige förlorar på vabruari.

Först blev det lilla barnet sjukt. Sen det stora.

Snart låg vi där hela familjen.

Och nu har det nästan gått en månad.

Den 1 februari small det till. Lillkillen kom hem från förskolan och hostade så mycket att han till slut kräktes över hela mig. Sen kom febern. Sen blev storasyster sjuk. Sen blev jag sjuk. Och sen maken. Nu har mer än halva februari gått och vi har varit sjuka sedan månaden började. Därpå kommer en veckas sportlov och sedan är februari över. Det betyder att vi varit en hel familj som varit utesluten från samhället i en hel månad. Inget jobb, ingen förskola. När jag hör mig omkring är vi inte ensamma. Runt om mig faller familj efter familj som furor för februaris sjukdomar. På Google trendar vab som aldrig förr. Och jag undrar – hur mycket förlorar Sverige varje februari? Hur mycket kostar det för en ensamstående förälder med två sjuka barn? Hur slitna blir vi vuxna efter en hel månad av sjukdomar? Och hur mycket kraft tar det inte från alla kollegor som kommit ur småbarnsåren och nu måste täcka upp för dem som är kvar i vab-träsket?

Vad ska vi göra åt februari? Influensor, förkylningar, kräksjukor och ögoninfektioner. Det är som om hela månaden vore pestsmittad. Kan vi inte bara låtsas som att den inte finns. Låta januari bli en bunkra-upp-månad där vi lagar mat och fryser in, jobbar övertid (för vad ska en annars göra av trista januari), maxar projekten och kör rakt in i kaklet. Sen stänger vi in oss med våra konservburkar, yogamattor, Netflix och duntäcken i soffan och bara stannar där hela februari. Kloka företagare låter småbarnsföräldrarna jobba från hemmasoffan i stället för att komma in med smittohärdar till kontoret och barnen hamnar i karantän.

Men, nu är vi ju flockdjur och en hel månad i ide avskärmad från alla andra människor kanske inte är så klokt när allt kommer omkring. Men vad gör vi då? Jag har några förslag.

  • ALLA förskolor kör upplägget á la Ur och skur-förskolorna i januari till mars. Alltså all pedagogik och lek sker utomhus. Har ni någonsin hört att ett Ur och skur-barn fått influensan?
  • Skicka alla småbarnsfamiljer till Gran Canaria sista veckan i januari och första veckan i februari. Utan att ha räknat på kostnaden över huvud taget så kanske det går plus minus noll. 
  • Ge ett extra grön smoothie-bidrag till alla förskolor. En extra budget som ska användas under de mest smittade månaderna där grönsaker, probiotika, vitaminer och alkogel inhandlas. 
  • Tvinga varje vuxen att gå hem från jobbet vid minsta tecken på snuva i stället för att bita ihop och smitta resten av arbetslaget. 

Jag vet inte vilket av förslagen som skulle ha mest genomslagskraft men jag vet att något måste göras. Vabruari är inte rimligt – upp till kamp!

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.