Josefina fick barn när hon var över 40

Blev mamma när hon var 42 och 46

Josefina trodde ett tag att hon aldrig skulle bli mamma.

Men vid 42 år fyllda kom hennes första barn – och fyra år efter ett syskon.

– Jag har haft tur, säger hon.

Josefina med sina två barn Jack och Enya.
Josefina med sina två barn Jack och Enya.

I Josefina Salléns liv fanns barn inte kartan, i stället hade hon fokus på att göra karriär.

– Jag tänkte att det får bli sen i framtiden och inte nu.

Tills sist kom ”sen” när hon var 35 år, något även Hallands Nyheter skrivit om. Hon hade träffat en man som hon gifte sig med. Josefina, vars mamma fått henne som 45-åring, trodde att hon inte skulle ha några problem med att bli gravid och kände ingen stress.

– Jag var inte riktigt medveten om att fertiliteten går ned. Så jag tänkte att det räckte med att sluta med p-piller så skulle jag få barn. Men det blev inte riktigt så.

Tiden gick utan att Josefina blev gravid och hon började fundera på IVF. De hade försökt i cirka två år nu, men hon var ändå inte orolig.

– Det var inte så att vi kämpade hårt för att få barn, jag tänkte att det nog skulle komma naturligt. En del går in i det och det blir hela ens tillvaro, men jag ville inte att det skulle bli så. Jag tänkte att det var bäst om jag slappnade av.

Josefina blev mamma för första gången när hon var 42.
Josefina blev mamma för första gången när hon var 42.

”Då insåg jag att barn var viktigt”

Josefina fick ett jobb i England och flyttade dit. Relationen kändes osäker och så även en framtid med barn tillsammans, så det slutade med att de skiljde sig. I stället träffade hon en ny man och de bestämde sig ganska snabbt för att de ville ha barn ihop. Då hon hade en stark känsla av att inte kunna bli gravid naturlig väg började de kolla på IVF. Men knappt efter att de påbörjat behandling blev Josefina gravid. Vid det här laget var hon 40 år.

– Det var förvånande eftersom att vi hade oddsen mot oss. Jag som inte trodde att jag kunde bli gravid naturlig väg.

Men den graviditeten resulterade i ett missfall.

– Det var jättejobbigt, det kändes som en stor sorg och tomhet, det var som en avgrund inom mig.

Det var första gången som Josefina sörjde ordenligt. Hon insåg att hon kanske aldrig skulle få barn.

– Först då insåg jag att det var viktigt för mig.

Blev gravid helt oväntat

Därefter följde flera misslyckade försök med IVF. Josefina hann fylla 41 år. Ett halvår efter, i december 2011, skulle hon flytta tillbaka till Sverige. Då, helt oväntat, upptäckte hon att hon var gravid – vilket hon blivit naturlig väg.

– Jag var väldigt skör med tanke på hur det gått innan men jag försökte ta en dag i taget och vara lycklig i det.

I augusti 2012 kom Jack till världen.

– Plötsligt så var han där, det kändes overkligt men också ganska självklart. Jag kommer ihåg en natt när han låg jämte mig i sängen och jag vaknade och såg att han tittade på mig, det var fantasiskt.

Josefina bodde med Jack i Sverige och hade distansförhållande med pappan som bodde kvar i England. Även om hon tänkte att det hade varit fint ett syskon till Jack fanns det inte på kartan, att det skulle ske var för osannolikt. Men hon hade fel. När hon var 46 år väntade hon barn igen. I december 2016 föddes Enya.

– Jag har haft tur.

Josefina, 50, Jack, 8, och Enya, 3.
Josefina, 50, Jack, 8, och Enya, 3.

Fördelar med att vara äldre mamma

Hon och pappan gick skilda vägar för snart två år sedan och hon lever med en ny man. Innan dess har hon levt själv med barnen i princip hela tiden. Att vara ensamstående har varit tuffare än det faktum att hon blev mamma senare i livet. Hon, som i dag är 50, har aldrig känt åldern varit ett hinder, snarare tvärtom.

– Det finns fördelar med att bli mamma när man är äldre. Jag är mer balanserad och en lugn person och tycker bättre om mig själv nu än när jag var yngre. Just det tror jag är viktigt att man förmedlar till sina barn.

Josefina uppmanar dock andra att läsa på mer om hur kroppen funkar än vad hon gjorde, när det gäller att få barn.

– Man inte ska vänta för länge, det kan ta tid. Det är inte läge att börja för sent om man verkligen vill – men om man gör det ska man inte ge upp heller. Det gäller bara att man är ödmjuk inför att skaffa barn senare för det kan vara svårt. Men det kan funka och det kan bli väldigt fint.

I dag är Jack åtta år och Enya tre.

– Jag förstod inte hur fantastiskt det var innan jag fick dem. Det är helt otroligt att ha dem att titta på, vilken gåva det är.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.