Så gör du när ditt barn har blöjutslag

Blöjutslag och blöjeksem – så behandlar du

Av: 

Ulrika Sjöblom

Hälsa | Family

Har ditt barn blöjutslag? Tips och tricks till dig som förälder om vad du kan göra.

Blöjexem kan ibland bero på en svampinfektion.

Blöjexem kan ibland bero på en svampinfektion.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Nästan alla barn drabbas av blöjutslag vid någon tidpunkt under de första levnadsåren. Utslagen är röda och uppstår som prickar eller fläckvis under blöjan när det varit varmt och fuktigt och huden varit i kontakt med kiss och bajs.

Om barnet har besvär med diarré eller bajsar löst är blöjutslag väldigt vanligt. Är utslagen lindriga besväras barnet oftast inte. Om de är svårare kan barnet ha ont och gråta när huden kommer i kontakt med vatten.

Så behandlar du blöjeksem

Det är viktigt att försöka hålla barnet torrt och rent. Tvätta med ljummet vatten men undvik tvål, prova istället med barnolja eller någon annan olja om vatten inte känns tillräckligt för att göra rent. Låt barnet ligga utan blöja så att huden får andas och försök byta blöja så snart som möjligt efter att barnet ha bajsat.

En zinksalva kan också vara bra att ha hemma, att smörja in rumpan hjälper utslagen att läka fortare. Zinksalva finns att köpa på apotek.

Bebisen kan även få vätskande sår i området runt rumpan, de kan behandlas genom att försiktigt badda med en alsollösning som också går att köpa på apotek. Undvik att använda alsolsprit eftersom det kan svida och göra ont på barnet.

Då bör du söka vård

Blöjeksem brukar oftast gå över efter några dagars behandling hemma och man behöver sällan söka vård. Om utslagen skulle sprida sig till områden utanför blöjan eller om de blir värre trots behandling kan man som förälder ta med barnet till en vårdcentral eller barnavårdscentral.

Utslagen kan ibland bero på en svampinfektion. Då får barnet symptom som klåda och att huden blir mycket röd och glansig. I dessa fall är det också bra att söka vård på bvc eller en vårdcentral.

ANNONS EXTERN LÄNK

Aktivera barnen i sommar – just nu rabatt på utomhuslek hos Lekia – stort utbud!

Lekia

Publisert:

LÄS VIDARE

Kawasakis sjukdom och corona: Allt du behöver veta

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa | Family

Barn & unga

Spädbarn

Barnsjukdomar | Family

MER OM FAMILY

Så gör du när ditt barn blir sjukt

Så gör du när ditt barn har vattkoppor

Så vet du att ditt barn drabbats av Tredagarsfeber